Codul de onoare

Îngăduiţi-vă unii pe alţii şi, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. Coloseni 3:13

Charlie Brown a fost un pilot american care, în 1943, a plecat din Anglia cu misiunea de a bombarda o fabrică de avioane din Bremen (Germania). Înainte să-şi îndeplinească misiunea, bombardierul său B l 7 a fost luat în vizor de către luptătorii germani, care i-au avariat sistemul electric, hidraulic şi de oxigen, aproape tot armamentul de la bord şi trei din cele patru motoare ale avionului. Echipajul a fost de asemenea rănit grav şi abia au reuşit să se menţină în aer pentru a se putea întoarce în Anglia. Apoi, bombardierul avariat a intrat în atenţia unui avion inamic ce era cât pe ce să-l doboare. Totuşi, într-un mod destul de ciudat, pilotul german a încetat să tragă, continuând să-l escorteze peste Marea Nordului şi apoi lăsându-l în pace. Acest episod a rămas în memoria lui Charlie, care, la 40 de ani după război, a încercat să-l identifice pe binefăcătorul său.

„Caut un bărbat care mi-a salvat viaţa pe data de 20 decembrie 1943”, a scris el într-un ziar rezervat foştilor piloţi militari. În sfârşit, în 1990, l-a găsit. „A fost ca şi când am întâlnit un frate”, au fost cuvintele mişcătoare ale lui Charlie Brown. Franz Stegles era „fratele” care, atunci când a avut loc incidentul, avea deja 22 de victorii şi mai avea nevoie doar de una pentru a câştiga medalia „Crucea cavalerilor”. Dar „n-ar fi fost nicio onoare să dobor un aparat fără apărare şi cu echipajul rănit”, a spus el. „Pentru a supravieţui moral unui război trebuie să luptăm cu onoare şi omenie.” Acesta a fost codul de onoare pe care el l-a învăţat sub comanda locotenentului Gustav Rodel, după cum se povesteşte în cartea A Higher Call (O chemare mai înaltă), de Adam Makos şi Larry Alexander.

Cu alte cuvinte, influenţa lui Rodel l-a inspirat pe Franz să menajeze viaţa inamicului său vulnerabil. Codul de onoare nu numai că salvase viaţa unui inamic rănit, dar a şi favorizat apariţia unei prietenii care a învins războiul.

În acelaşi fel, Comandantul oştilor cereşti ne adresează o chemare şi mai înaltă: să ne iertăm unii pe alţii. Nu este nicio onoare să condamni un păcătos vulnerabil. Nu este ceva meritoriu să-i dobori pe cei care încearcă să supravieţuiască după avariile produse de păcat. Influenţa lui Hristos va salva vieţi dacă respectăm codul Lui bazat pe iubire. Poţi descoperi un frate în duşmanul tău, unul care se va dovedi recunoscător pentru gestul tău de ajutor. „Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi”, este ceea ce ne cere El astăzi.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video