Nu sunt mai bun decât ei

  Ce urmează atunci? Suntem noi mai buni decât ei? Nicidecum. Fiindcă am dovedit că toţi, fie iudei, fie greci, sunt sub păcat. – Romani 3:9

  Franz Hasel a fost un creştin adventist încorporat în Compania 699 Pionieri, din armata germană. Această unitate era una dintre trupele speciale ale lui Hitler, a cărei misiune era să construiască poduri pe linia frontului. Ca soldat al lui Hristos, Hasel a avut ocazia să dea mărturie despre credinţa lui, chiar dacă acest lucru l-a făcut ţinta batjocurii, a pedepsei şi chiar a morţii. În unitate a ajuns să fie cunoscut ca păzitor al Sabatului, recunoscut pentru conştiinciozitatea sa în muncă, pentru studiul său biblic zilnic şi pentru că în meniul lui nu era hrană necurată (vezi Leviticul 11). În ce priveşte principiile, colegii nu ezitau să-l considere un model. Chiar de la început a trebuit să dea socoteală şi în cele din urmă a câştigat respectul tuturor. O dată, el a trebuit să-i mustre pe colegii săi care îşi etalau bunurile de valoare furate de pe la casele francezilor. Cu tact şi bărbăţie, a încercat să-i încurajeze să fie băieţi mai buni. Aşa cum povesteşte Susi Hasel în cartea O mie să cadă, Franz le-a spus: „Voi sunteţi oameni cinstiţi acasă… Aveţi soţii şi copii. Acasă nu aţi fi furat. Nu lăsaţi războiul să vă schimbe valorile şi să deveniţi hoţi aici” (p. 35). Jenaţi, toţi s-au dus la culcare. Dar când a început să se dezechipeze, Franz a observat că are un ghemotoc într-unul din buzunare. Era un ghem de aţă găsit într-una din casele pe care le inspectase. Fără să-şi dea seama, şi el furase ceva exact ca ceilalţi. Era vinovat de acelaşi păcat pe care îl condamnase. Nu sunt mai bun decât ei, şi-a spus el în gând, cerându-I iertare lui Dumnezeu. Ziua următoare a înapoiat ghemul, punându-l exact de unde îl luase.

  „Nu sunt mai bun decât ei” este o sentinţă pe care trebuie să ne-o întipărim în memorie ori de câte ori avem de gând să-i condamnăm pe alţii. De câte ori ne gândim la cei care ne-au făcut rău, ar trebui să ne aducem aminte că, din cauza greşelilor şi păcatelor noastre, noi L-am făcut pe Fiul lui Dumnezeu să sufere chiar mai profund. „Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El şi, prin rănile Lui, suntem tămăduiţi” (Isaia 53:5).

  Să medităm astăzi la cât de mult L-am rănit pe Mântuitorul nostru şi apoi, gândindu-ne la cei care ne-au rănit pe noi, să nu uităm să repetăm: „Nu sunt mai bun decât ei.” Pregăteşte-te astfel să ierţi cum te-a iertat Hristos pe tine (Coloseni 3:13)!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Valoarea speranţei

  Biblia vorbeşte despre cea mai bună speranţă - binecuvântata noastră speranţă (Tit 2:13), care este venirea Domnului nostru Isus Hristos, ca să pună capăt acestei perioade de durere, moarte şi nedreptate şi să dea startul bucuriei veşniciei.

  Încrederea în Dumnezeu

  Încrederea în Tatăl ceresc este modalitatea autentică de prevenire şi combatere a depresiei. Împrejurările vieţii pot înrăutăţi teribil situaţia personală a cuiva susceptibil la depresie: o boală gravă - proprie sau a cuiva drag; pierderea locului de muncă; dezintegrarea familiei, etc.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...