Îngroapă mortul!

  „Ferice”, zice el, „de aceia ale căror fărădelegi sunt iertate şi ale căror păcate sunt acoperite!” – Romani 4:7

  În mitologia greacă, Polinice, Eteocle, Ismena şi Antigona erau copiii rezultaţi din căsătoria incestuoasă dintre Oedip, regele Tebei, şi Iocasta, mama lui. Când a murit Oedip, se spune că Polinice şi Eteocle s-au certat pentru tron şi au ajuns până la urmă să moară amândoi. Când unchiul lor Creon, fratele Iocastei, s-a proclamat rege, a decretat ca Eteocle să fie înmormântat cu onoruri, iar trupul lui Polinice să fie lăsat pradă păsărilor cerului, ca pedeapsă pentru trădarea regatului şi lupta împotriva patriei sale. Dar Antigona nu l-a ascultat pe Creon şi l-a înmormântat pe fratele ei onorabil. În drama Furioasa Antigona, scrisă de Griselda Gambaro, personajul principal afirmă: „Nu, eu vreau să-l înmormântez pe Polinice. Eu vreau «întotdeauna» să-l înmormântez pe Polinice. Chiar dacă aş trăi o mie de vieţi şi el ar muri de o mie de ori.”

  La fel cum a avut Antigona milă de fratele ei şi i-a înmormântat trupul, Scripturile ne spun că Dumnezeu are milă de noi şi îngroapă viaţa noastră din trecut, în mod deosebit ne aruncă păcatele în fundul mării uitării (Mica 7:19). „Nu ştiţi că toţi câţi am fost botezaţi în Isus Hristos am fost botezaţi în moartea Lui? (…) Pentru ca, după cum Hristos a înviat din morţi prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă” (Romani 6:3,4). Botezul prin scufundare reprezintă moartea vieţii celei vechi, cu dorinţe rele, mânie, răutate, blasfemie, patimi necurate, zgârcenie, minciună şi desfrânare (Coloseni 3:5-9). În acelaşi timp, botezul reprezintă naşterea unei noi vieţi, cu bunătate, umilinţă, milă, răbdare, blândeţe şi dragoste (v. 12-14).

  Totuşi mulţi au memoria hărţuită de amintirea păcatelor lor şi suferă deoarece cară după ei cadavrul înmormântat deja de Hristos. Sunt conştienţi că El îi poate ierta, dar se comportă de parcă ar fi mai buni decât Dumnezeu şi nu se pot ierta pe ei înşişi. Ellen White a scris foarte inspirat: „Limbajul sufletului ar trebui să fie acela al bucuriei şi recunoştinţei. Iar, dacă unii au capitole întunecoase în viaţa lor, să şi le îngroape! Istoria aceea să nu fie ţinută vie prin repetare. Cultivaţi numai acele gânduri şi acele sentimente care produc mulţumire şi laudă” (In Heavenly Places, p. 36).

  Există păcate ale trecutului care îţi invadează mintea şi te supără? Dacă le-ai mărturisit şi dacă te-ai botezat, le-ai făcut deja o înmormântare onorabilă. Dacă tot revin de o mie de ori, de o mie de ori înmormântează-le la loc! Priveşte la Dumnezeu, care te iubeşte în aşa fel încât îţi îngroapă şi îţi uită greşelile, pentru ca tu să te poţi umple de bucurie (Evrei 10:17)!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....