Articolul precedentBucuria de a ieși în natură
  Articolul următorO casă sau un cămin?

  Cel mai curajos

  Căci îmi cunosc bine fărădelegile şi păcatul meu stă necurmat înaintea mea. – Psalmii 51:3

  În Scripturi există o listă de luptători curajoşi cunoscută ca „vitejii lui David”. Printre ei se numără Ioşeb-Besşebet, care a omorât 800 de oameni într-o singură bătălie. A fost o ispravă răsunătoare, printre altele. Următorul pe listă este Eleazar, care, într-o ocazie, şi-a lovit vrăjmaşii cu atâta putere încât i s-a încleştat mâna pe sabie. Apoi mai este şi Benaia, care avea cutezanţa de a omorî lei şi, doar cu o suliţă, înfrângea alţi războinici. Mai presus de toţi, erau trei viteji ce nu s-au temut să pătrundă în tabăra duşmanilor pentru a-i aduce apă regelui lor (2 Samuel 23:15-17). Apoi vine David însuşi, care s-a luptat cu lei, urşi şi uriaşi încă din copilărie (1 Samuel 17:36) şi a ajuns obiectul admiraţiei domniţelor, care, din faptele lui, au făcut subiect de cântece şi dansuri (1 Samuel 18:7).

  Toţi aceşti bărbaţi au avut nevoie de mult curaj să lupte pentru poporul lor. Şi noi avem nevoie de curaj şi de ajutorul unei puteri superioare să ne recunoaştem şi să ne îndreptăm greşelile. Lupta noastră este împotriva eului, sinelui, blindat cu mecanisme de protecţie ce încearcă să stingă orice ar putea să neliniştească sau să îngrijoreze conştiinţa. Anna Freud (1966) a identificat nouă mecanisme, unele dintre acestea fiind: a) negarea – respingerea sau nerecunoaşterea evenimentelor, chiar dacă există dovezi; b) proiecţia – punerea greşelilor proprii în dreptul altora; c) raţionalizarea – găsirea unor explicaţii raţionale pentru fapte sau scuzarea lor, în locul asumării responsabilităţii.

  Acum gândeşte-te: Ai rănit vreodată pe cineva prin cuvinte, decizii sau acţiuni? Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să identifici dacă mintea ta a activat asemenea mecanisme inconştiente de apărare, pentru că acestea te pot împiedica să-ţi ceri iertare şi, în cele din urmă, să te eliberezi de vinovăţie. Într-o zi „bărbaţi şi femei vor fi puşi faţă în faţă cu păcatele lor ca să le recunoască în mod deschis. A spune: «Această greşeală trebuie trecută în contul meu» cere forţa principiului interior pe care lumea îl posedă doar într-o măsură limitată. Dar cel care are curajul de a spune acest lucru cu sinceritate câştigă o luptă decisivă asupra sinelui şi îi închide uşa vrăjmaşului” (Mărturiipentru biserică, voi. 4, p. 336,337).

  Jorge Bergoglio, cunoscut cel mai bine ca papa Francisc, a spus: „Primul care îşi cere iertare este cel mai curajos. Primul care iartă este cel mai puternic. Şi primul care uită este cel mai fericit.”

  Astăzi adună-ţi forţele să fii mai curajos!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....