Ce cere Dumnezeu

  Dar dacă nu iertaţi, nici Tatăl vostru, care este în ceruri, nu vă va ierta greşelile voastre. – Marcu 11:26

  Mario s-a hotărât să ierte un prieten care se distanţase de familie, fapt care îi rănise pe membrii familiei. Cu toată hotărârea lui, de fiecare dată când îl întâlnea pe acel prieten, îşi amintea relele pe care acesta le făcuse. În loc să-i arate intenţia de a rezolva problema, Mario se tulbura şi mai mult. Şi, mai rău, amărăciunea îi afectase relaţiile cu familia prietenului şi cu prietenii acestuia. „De ce mi se întâmplă aşa ceva?” se întreba el. „De iertat, vreau să iert. Dar cum să schimb lucrurile?” Când a început să mediteze la versete precum cel de astăzi, care condiţionează iertarea lui Dumnezeu de iertarea celor care ne-au greşit, lucrurile păreau şi mai grave.

  O persoană, un loc sau o amintire poate funcţiona ca declanşator pentru o întreagă reţea neuronală. Atunci când se activează, această reţea produce o serie de gânduri, emoţii şi simţăminte care sunt foarte greu de oprit. Simultan se produc schimbări comportamentale şi fiziologice conectate la memorie, fapt care întăreşte conexiunile din reţeaua neuronală. Odată formată, această configuraţie va rămâne latentă până la următoarea stimulare. Cum se poate opri, totuşi, acest flux de amintiri? Cum să nu mai ai sentimentul de teamă şi de neîncredere? Secretul constă în a opune rezistenţă gândurilor şi simţămintelor legate de reţeaua negativă şi a construi o reţea nouă pe aceeaşi stimuli, dar bazată pe iertare.

  Cu alte cuvinte, Mario trebuia să se opună oricărei dorinţe de acuzare sau îndreptăţire şi, în schimb, să-şi exprime dorinţa de a ierta, a uita şi chiar de a-şi ajuta prietenul, dacă era nevoie. Este posibilă crearea de noi conexiuni prin cuvinte sau acţiuni bazate pe decizii voluntare, favorizând un nou flux de gânduri şi simţăminte. Astfel, când îşi întâlneşte prietenul, Mario are două opţiuni în repertoriul neuronal: una care îi produce disconfort şi nefericire şi alta care face ca iertarea să pregătească terenul pentru reconciliere. De fiecare dată când este expus la stimulii care evocă rănile, el va trebui să stopeze şirul gândurilor şi să le îndrepte în noua direcţie cerută de Dumnezeu. „Adevărata măreţie şi nobleţe a unui om se măsoară după puterea simţămintelor pe care el le stăpâneşte, nu după puterea celor care îl stăpânesc pe el. Cel mai puternic bărbat este cel care, deşi rămâne sensibil la abuz, îşi stăpâneşte tulburarea sufletească şi îşi iartă vrăjmaşii” (Mărturii pentru biserică, voi. 4, p. 656). „Şi ce alta cere Domnul de la tine, decât să faci dreptate, să iubeşti mila şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?” (Mica 6:8). Dacă Dumnezeu îţi cere, El te va ajuta să şi împlineşti.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...