Articolul precedentÎntre patru ochi
  Articolul următorPietrele Eben-Ezer

  O lume de tristețe

  Căci mi s-a săturat sufletul de rele şi mi se apropie viaţa de Locuinţa morţilor. Sunt pus în rândul celor ce se coboară în groapă, sunt ca un om care nu mai are putere. – Psalmii 88:3,4

  Dedicăm luna noiembrie celei mai răspândite probleme de sănătate mintală la nivel global: depresia. Potrivit datelor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), depresia afectează în jur de 350 de milioane de oameni. Adică 5% din populaţia obişnuită (nespitalizată) a suferit de depresie în ultimele luni. Mai mult, se presupune că această afecţiune este în creştere din cauza presiunii economice, a deteriorării relaţiilor, a lipsei locurilor de muncă, a dezastrelor naturale şi a pandemiei. Din păcate, şansele la tratament sunt foarte limitate, întrucât 60% dintre pacienţi nu au acces la terapie de specialitate. Ca lucrurile şă fie şi mai rele, depresia afectează nu numai persoana în cauză, ci şi familia, mediul de la serviciu şi de la şcoală al acesteia. Pe deasupra generează un cost al vieţii sociale foarte ridicat.

  Depresia este un alt flagel al condiţiei umane care ne reaminteşte de vremurile în care trăim. Totuşi Domnul ne oferă numeroase promisiuni de ocrotire şi dovezi care ne insuflă speranţă în mijlocul suferinţelor.

  Versetul de astăzi exemplifică intensitatea suferinţei prin care poate trece o persoană. De fapt, întregul Psalm 88 este un exemplu de realitate întunecoasă a vieţii. Faimosul evanghelist Charles Spurgeon spunea că acest psalm nu doar că se diferenţiază de ceilalţi psalmi ca structură poetică, ci pur şi simplu denotă „incoerenţa autorului aflat în suferinţă”. Psalmistul vorbeşte despre gânduri şi idei morbide, despre obscuritate şi întuneric, despre persecutori şi inamici. El mai spune că simte că Dumnezeu l-a abandonat, că problemele trecutului şi ale prezentului îl apasă, iar absenţa celor dragi şi a prietenilor îl tulbură în această descurajare. Totuşi, în această atmosferă depresivă şi întunecoasă, psalmistul îl caută pe Creatorul său. El I se adresează „zi şi noapte” şi îl imploră să îl asculte (v. 1, 2). Se îndreaptă spre Dumnezeu plângând şi rugându-se (v. 13).

  Dacă suferi de descurajare sau chiar de depresie, caută cea mai importantă lecţie din acest psalm: întoarce-te către Creatorul tău! Multe personaje biblice s-au rugat lui Dumnezeu în cursul celor mai profunde disperări, chiar dacă doar ca să-şi exprime exasperarea şi dorinţa de a muri. Nu uita că Dumnezeu ar putea să intârzie cu răspunsul, dar întotdeauna îţi aude fervoarea vocii, aşa cum spune şi psalmistul: „în pornirea mea nechibzuită, ziceam: «Sunt izgonit dinaintea Ta!» Dar Tu ai auzit glasul rugăciunilor mele când am strigat către Tine” (Psalmii 31:22).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....