Căci aşa vorbeşte Domnul: „Strigaţi de bucurie asupra lui lacov, chiuiţi de veselie în fruntea neamurilor!” – Ieremia 31:7
În Scripturi, mesajele de durere sunt urmate de mesaje de încurajare. Trebuie să ne amintim că trăim într-o lume de durere în care este totuşi posibil să ne bucurăm de pacea şi tihna oferite de Dumnezeu. Sonja Lyubomirsky este o cercetătoare care se concentrează pe psihologia pozitivă. În laboratorul ei de la Universitatea din California, conduce diverse studii care scot în evidenţă puterea unor anumite comportamente generatoare ale stării de bine: exprimarea mulţumirii, învăţarea iertării, practicarea faptelor de bunătate, hrănirea relaţiilor, bucuria pentru lucrurile mărunte, activităţile religioase, cultivarea sentimentelor pozitive şi altele. Cercetarea ei este sintetizată în cartea The How of Happiness (Ghidul fericirii), publicată în 2008. Chiar dacă studiile ei nu sunt orientate spre religie sau spiritualitate, recomandările sunt foarte aproape de cele promovate de religie.
Deşi convingerea generală este că bogăţia materială e o sursă de fericire, rezultatele studiilor nu confirmă această idee. Lucrarea lui Nickerson şi a colegilor săi, publicată în Psychological Science (2003), descrie atitudinea a 12 000 de studenţi la un interval de 20 de ani. Cei care şi-au exprimat aspiraţiile financiare în anii de studenţie (scopul lor principal era să facă bani) au manifestat după 20 de ani un nivel mai scăzut de satisfacţie decât cei care nu avuseseră ţinte materialiste. Acumularea de bogăţii te poate absorbi. Arhitectul şi designerul american Frank Lloyd Wright (1867-1959) a realizat locuinţe pentru cele mai bogate familii din lume, fiind astfel capabil să observe de aproape stilul de viaţă şi caracterul acestora. Iată concluziile lui: „Mulţi oameni bogaţi sunt doar ceva mai mult decât servitorii propriilor posesiuni.” Fiecare putem ajunge servitorii, menajerele şi bonele permanente ale propriilor bunuri. Când acumularea de bunuri creşte, şi riscul pierderii şi al întâmplărilor nefericite creşte, precum şi durerea pierderii lor (cele mai multe depresii sunt produse de pierderi, chiar dacă nu sunt întotdeauna economice).
Versetul de astăzi ne cere să fim veseli, să ne bucurăm şi să ne delectăm în Domnul. Părtăşia cu Isus ne face mai amabili, mai empatici, mai toleranţi şi mai generoşi. Drept urmare ne putem bucura mai mult de viaţă şi putem păşi pe urmele învăţătorului din Nazaret.
Astăzi să ne apropiem de Isus ca să beneficiem de nivelul de bucurie şi încântare oferit de părtăşia cu El! Acestea ne vor scoate din neliniştea şi melancolia care ne induc frecvent stări depresive.