Ridică-te! Ieşi din oraş!

Şi, fiindcă Lot zăbovea, bărbaţii aceia i-au apucat de mână pe el, pe nevastă-sa şi pe cele două fete ale lui, căci Domnul voia să-i cruţe; l-au scos şi l-au lăsat afară din cetate. – Geneza 19:16

Al doilea simptom al depresiei este lipsa de motivaţie sau interes pentru orice, inclusiv pentru activităţile favorite. Cristina se lupta zile la rând să coboare din pat şi să-şi înceapă ziua – lucru pe care îl făcea cu bucurie înainte. Ramiro era sociabil din naştere, dar şi-a pierdut dorinţa de a se întâlni cu prietenii. Camilla îndrăgea voleiul, dar acum motivaţia ei pentru sport dispăruse. Cauza acestui zid de netrecut în cele trei situaţii era depresia, care îşi demolase complet victimele şi le luase motivaţia.

Textul de astăzi ni-l prezintă pe Lot, care nu mai avea iniţiativă să părăsească Sodoma. Salvarea propriei vieţi ar fi trebuit să-i producă o reacţie imediată, dar nu era cazul lui Lot, aşa că îngerii au fost obligaţi să-l forţeze să plece. Nu avem dovezi că acest bărbat suferea de depresie, dar comportamentul lui ilustrează unul din simptomele ei: lipsa de motivaţie.

Harry Randall Truman (1896-1980) şi-a pierdut şi el motivaţia spre sfârşitul vieţii. Trăia aproape de muntele St. Helens, în statul Washington (SUA). Fuseseră emise multe avertismente cu privire la erupţia iminentă a vulcanului St. Helens în apropiere, dar Harry a insistat să rămână în cabana lui. Autorităţile au venit de mai multe ori la el să-l convingă de pericol, dar el nu le-a dat importanţă. Când, în data de 18 mai 1980, s-a produs cel mai mare dezastru vulcanic din istoria Statelor Unite – erupţia vulcanului St. Helens -, Harry a fost îngropat sub torentul de foc, lavă şi cenuşă.

Istoria lui Harry şi cea a lui Lot sunt similare, deoarece amândoi ezitau. În cele din urmă însă, istoriile lor au avut un final diferit. Amândoi ezitau din cauza dependenţei de bunurile lor. Unul dintre ei a ignorat avertizarea şi a pierit, în timp ce celălalt a fost luat de fiinţele cereşti, apucat de mână şi salvat, împreună cu familia lui.

Există ceva care te absoarbe şi nu eşti în stare să reacţionezi la ce îţi cere Dumnezeu să faci? Chiar dacă îţi lipseşte motivaţia, Dumnezeu este gata să te apuce de mână, dacă îl laşi. Aceiaşi îngeri care au scos familia lui Lot din Sodoma nu au apucat mâna ginerilor lui, fiindcă aceştia nu erau pregătiţi să-şi lase bunurile în urmă. Dacă vrei, El te va apuca de mână şi te va duce la un loc sigur, iar în cele din urmă îţi va oferi salvarea veşnică.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor