Articolul precedentCând temeliile se surpă
  Articolul următorExperiența

  Mănâncă, bea şi bucură-te din plin!

  Ei i-au zis: „Duceţi-vă de mâncaţi cărnuri grase şi beţi băuturi dulci şi trimiteţi câte o parte şi celor ce n-au nimic pregătit, căci ziua aceasta este închinată Domnului nostru; nu vă mâhniţi, căci bucuria Domnului va fi tăria voastră.” Leviţii potoleau pe tot poporul zicând: „Tăceţi, căci ziua aceasta este sfântă; nu vă mâhniţi!” Şi tot poporul s-a dus să mănânce şi să bea. Şi au trimis câte o parte şi altora şi s-au veselit mult. Căci înţeleseseră cuvintele care li se tâlcuiseră. – Neemia 8:10-12

  Al treilea simptom al depresiei este scăderea poftei de mâncare, deşi în unele cazuri se întâlneşte creşterea poftei de mâncare. Capitolul 8 din Neemia descrie esenţa cuvântării lui Ezra. În cursul dimineţii, el citise din cartea Legii lui Moise înaintea poporului. Dar nu numai că citise din ea, ci o şi explicase şi o comentase, ca să o poată înţelege oricine. Adunarea trebuie să fi fost foarte numeroasă, deoarece pasajul ne spune că poporul s-a adunat în locul deschis – bărbaţi, femei şi toţi cei care puteau să înţeleagă. Mesajul a avut succes, „căci tot poporul plângea când a auzit cuvintele Legii” (v. 9).

  Văzând întristarea israeliţilor, liderii religioşi, împreună cu Neemia şi Ezra, au înţeles că mesajul îşi atinsese scopul: mustrări de conştiinţă şi regrete. Prin urmare, nu mai era cazul să prelungească tristeţea, aşa că au încurajat poporul să se bucure, să nu mai fie trist. L-au zorit să-şi dovedească buna dispoziţie prin mâncare bună şi băutură rafinată şi să dea din ele şi altora.

  Mâncarea şi sărbătoarea merg împreună. Liecare cultură sau societate la care ne uităm îşi exprimă bucuria, veselia şi buna dispoziţie prin celebrarea cu alimente deosebite, „cărnuri grase” şi „băuturi dulci”, cum spune textul de astăzi.

  Dar când ai greutăţi, e complicat să te bucuri de hrană, oricât de delicioasă sau apetisantă ar fi. Scripturile descriu persoana deprimată spunând că acesteia „îi este greaţă de pâine, chiar şi de bucatele cele mai alese” (Iov 33:20). Poate că eşti atins de depresie sau descurajare şi poate că nu mai ai poftă de mâncare. Citeşte şi ascultă atent ce spune Dumnezeu în Scriptură. Din ce în ce mai mult, psihoterapeuţii folosesc citirea textelor religioase în faţa pacienţilor ca metodă de susţinere şi de diminuare a descurajării şi depresiei. Iar rezultatele sunt uimitoare.

  Astăzi fă din aceste mesaje făgăduinţele tale şi acţionează ca evreii – „Du-te şi mănâncă şi bea, trimite-le şi altora din ce ai şi bucură-te mult, deoarece ai înţeles cuvintele care ţi s-au spus!”

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...