Articolul precedentUn exemplu de prietenie
  Articolul următorVorba te dă de gol

  Anxietatea şi tremuratul

  Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: „Fiul omului, îţi vei mânca pâinea tremurând şi îţi vei bea apa cu nelinişte şi groază.” – Ezechiel 12:17,18

  Al cincilea simptom al depresiei este agitaţia psihomotorie, sau mişcările nervoase repetitive necontrolate. În alte cazuri poate fi observată încetinirea mişcării, a gândirii sau a vorbirii.

  Asemenea altor profeţi, Ezechiel a avut de îndeplinit neplăcuta sarcină de a-i transmite poporului mesaje de mustrare. Israeliţii făcuseră alianţe cu popoarele din jur până în punctul în care îşi pierduseră propria identitate. Dumnezeu i-a avertizat că nu aveau să fie deloc plăcute consecinţele. Ei aveau să mănânce clătinându-se şi să bea tremurând de nelinişte. Cu alte cuvinte, aveau să manifeste nelinişte chiar şi în timpul activităţilor care ar fi trebuit să le aducă bucurie şi satisfacţie, cum sunt mâncatul şi băutul. De ce însă nelinişte, groază şi tremur în timpul mesei, care se presupune că produce satisfacţie? Pentru că oamenii ştiau că „cetăţile pline de popor vor fi nimicite, şi ţara va fi pustiită” (v. 20). Conştientizarea faptului că dezastrul este pe drum era suficient pentru a le răpi bucuria de a mânca şi a bea.

  Neliniştea, agitaţia, anxietatea sunt asociate de obicei cu depresia. În mod frecvent, aceste simptome denotă teamă sau nervozitate din cauza unui semn rău prevestitor, de obicei în mod nejustificat. Alteori, acestea apar din cauza poverii vinovăţiei nefondate. Psalmul 32 prezintă două strategii spirituale pentru abordarea acestor situaţii. Prima este să privim înainte cu speranţa în Dumnezeu, deoarece „de multe dureri are parte cel rău, dar cel ce se încrede în Domnul este înconjurat de îndurarea Lui” (v. 10). Putem avea un spirit liniştit doar dacă privim viitorul cu speranţa că Dumnezeu va fi acolo ca cel mai de nădejde susţinător. A doua strategie este să vorbim despre aceste lucruri – aşa cum spune psalmistul: „Câtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate” (v. 3). Sesiunile de psihoterapie constau în principal din vorbit, pentru ca mintea celui în cauză să se descarce, iar el să-şi exprime emoţiile care îi apasă sufletul. De obicei, rolul de ascultător poate fi îndeplinit şi de un prieten, un frate sau altă persoană apropiată care poate înţelege şi asculta. Pe lângă fiinţele umane, există un Dumnezeu care ne înţelege mai bine. David a vorbit cu Dumnezeu despre povara vinovăţiei sale, iar Domnul l-a iertat (v. 5).

  Poate că treci printr-o experienţă dureroasă care este urmarea păcatelor proprii sau pur şi simplu pentru că trăim într-o lume nedreaptă, unde suferă toţi din cauza răului generalizat. Oricare ar fi situaţia ta, vino înaintea Domnului, deoarece Psalmul 32 îţi promite încântare, bucurie şi veselie (v. 11)!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...