Atenţie la lumină!

  Şi avem cuvântul prorociei făcut şi mai tare, la care bine faceţi că luaţi aminte, ca la o lumină care străluceşte într-un loc întunecos, până se va crăpa de ziuă şi va răsări luceafărul de dimineaţă în inimile voastre. – 2 Petru 1:19

  Al optulea simptom al depresiei este diminuarea capacităţii de concentrare. Analiza imagistică a creierului realizată de Catherine Harmer, de la Centrul pentru Activitate Cerebrală Umană, din cadrul Universităţii Oxford (Regatul Unit), a arătat că zona creierului numită amigdala devine deosebit de activă la cei deprimaţi atunci când li se prezintă imagini şi relatări negative. Acest lucru înseamnă că ei au tendinţa să amplifice adversităţile. Chiar şi cel mai mic detaliu pe care alţii l-ar trece cu vederea pare să devină un punct central şi exagerat pentru persoanele cu depresie. Conştienţi de acest lucru, psihoterapeuţii le pot ajuta să-şi schimbe această tendinţă şi să gândească rezonabil şi echilibrat.

  Acest principiu se poate aplica şi în viaţa spirituală. Apostolul Petru le aduce aminte credincioşilor că atenţia le poate fi împărţită, iar interpretarea – incorectă, aşa că au nevoie de un termen de referinţă. Aşa cum psihoterapeutul îl îndrumă pe pacient în privinţa tiparelor lui de gândire, Cuvântul lui Dumnezeu, mai precis descoperirea profetică, îl ajută pe credincios să nu umble în bezna neştiinţei faţă de planurile divine, ci să înainteze în lumină, până la revenirea lui Hristos (Ioan 14:3).

  Verbul grecesc prosejo, tradus în Biblia BTF cu „a da atenţie” (2 Petru 1:19), mai poate avea sensul de „a conduce o ambarcaţiune spre un port sigur”. Aceasta este o imagine de mare valoare pedagogică, deoarece punctele de referinţă sunt necesare pentru o navigare în siguranţă. Eu (J) locuiesc aproape de fluviul Columbia, cel mai mare curs de apă din nord-vestul american, izvorând din Munţii Stâncoşi canadieni. După parcurgerea a 2 000 de kilometri îşi goleşte debitul de apă în Oceanul Pacific, lângă oraşul Portland. Pe multe sectoare este navigabil şi serveşte de generaţii drept cale de transport. Dar fluviul are şi sectoare cu obstacole, stânci subacvatice şi curbe ce fac navigaţia nesigură. Aşa că a fost conceput un sistem de navigaţie pentru a facilita transportul în siguranţă. Cârmaciul trebuie să aibă grijă să alinieze două semnale luminoase. Câtă vreme căpitanul vede amândouă semnalele ca o linie verticală, parcursul este sigur.

  Să acordăm atenţie cuvântului profetic de încredere – ca o lumină în întuneric – ce ne va direcţiona vasul spre un port sigur până se va lumina de ziuă şi va răsări luceafărul de dimineaţă în inimile noastre!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....