Articolul precedentUn exemplu de tată
  Articolul următorÎntinde o mână – Implică-te!

  Avram

  Domnul a zis lui Avram, după ce s-a despărţit Lot de el: „Ridică-ţi ochii şi, din locul în care eşti, priveşte spre miazănoapte şi spre miazăzi, spre răsărit şi spre apus.” – Geneza 13:14

  Capitolul 13 din Geneza relatează problemele iscate între Avram şi Lot. Din cauza înmulţirii turmelor, cele două familii au trebuit să se despartă şi să se plaseze în locuri diferite. Să reţinem generozitatea lui Avram când i-a permis lui Lot să-şi aleagă teritoriul preferat. În cele din urmă, îl vedem pe patriarh, despărţit de nepotul său, având dubii în legătură cu noua lui locaţie şi probabil îngrijorat de faptul că Lot alesese un loc prea aproape de Sodoma, ai cărei locuitori „erau răi şi din cale-afară de păcătoşi” (v. 13). În acele momente dificile de tranziţie, Dumnezeu i-a venit în ajutor spunându-i: „Ridică-ţi ochii…”

  Într-o după-amiază de primăvară stăteam la biroul meu (J), ocupat cu cărţi, hârtii şi note, absorbit în meditaţie. Şirul gândurilor mi-a fost întrerupt de un apel telefonic: „Ridică-ţi ochii din hârtii şi uită-te pe fereastră”, mi-a spus colega din biroul de alături. Am ridicat ochii şi am zărit cel mai frumos curcubeu pe care l-am văzut vreodată: enorm, dublu, în culori clare şi vii. Sigur că nu mai ţin minte ce studiam în acel moment, dar îmi aduc aminte curcubeul pentru că cineva mi-a spus aceste cuvinte: „Ridică-ţi ochii!”

  Domnul l-a invitat pe Avram să-şi ridice ochii. Din această ilustraţie putem învăţa cel puţin trei lecţii: prima este că, atunci când suntem descurajaţi şi avem ochii îndreptaţi spre îngrijorări, Dumnezeu ne invită să ne ridicăm privirea şi să avem o perspectivă cu mai multă speranţă şi mai cuprinzătoare. A doua lecţie este că Dumnezeu, aşa cum i-a arătat lui Avram marea moştenire pe care o pregătise pentru el şi urmaşii lui (v. 15, 16), ne aduce aminte şi nouă că şi în momentele disperate noi suntem moştenitori ai vieţii veşnice. Şi a treia este că, aşa cum i-a dat lui Avram instrucţiuni precise să-şi mute cortul şi să se aşeze la Hebron (v. 17), Dumnezeu ne va lumina şi pe noi prin Cuvântul Său scris să ne îndreptăm spre cea mai bună destinaţie. După ajungerea acolo, să-I mulţumim, ca şi Avram, şi să-I înălţăm un altar (v. 18)! Două capitole mai departe îl găsim din nou pe patriarh în mijlocul unui conflict emoţional, foarte somnoros şi speriat (Geneza 15:12). Pare că uitase promisiunea, dar Domnul l-a mângâiat din nou, reorientându-i atenţia spre un viitor binecuvântat (v. 13-21).

  Chiar dacă descurajarea vine iar şi iar, acelaşi Dumnezeu al lui Avram este gata să te ajute şi pe tine, să te mângâie şi să-ţi reamintească frumoasele promisiuni ale vieţii veşnice.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...