Moise

Eu singur nu pot să port pe tot poporul acesta, căci este prea greu pentru mine. Decât să Te porţi aşa cu mine, mai bine omoară-mă, Te rog, dacă mai am vreo trecere înaintea Ta, ca să nu-mi mai văd nenorocirea. – Numeri 11:14,15

Acestea sunt cuvintele lui Moise atunci când poporul se plângea că nu avea hrana de bază pe care obişnuia să o aibă în Egipt: carne, peşte, castraveţi, praz, ceapă şi usturoi (v. 4, 5). Aceste articole erau imposibil de obţinut în deşert. De aceea Dumnezeu a trimis în mod miraculos mană din cer. Dar şi aşa, mulţi israeliţi au venit la conducătorul lor să insiste să le schimbe meniul. Cereau un lucru imposibil, din cauza genului de mâncare şi a numărului de oameni. Chiar dacă nu ni se precizează, putem face o estimare. Numărătoarea bărbaţilor israeliţi de peste 20 de ani, făcută la puţin timp după plecarea din Egipt, a ajuns la 603 550 (Exodul 38:26; Numeri 1:46). Dacă fiecare bărbat reprezenta o familie de 4-5 membri, putem calcula uşor un total de 2,5 sau 3 milioane de guri de hrănit. E numai natural ca situaţia să-l facă pe Moise suficient de descurajat şi disperat încât să-I ceară lui Dumnezeu: „Te rog, omoară-mă.” Gândurile morbide, dorinţa de a muri sau tentativa de sinucidere sunt unele dintre cele mai serioase simptome ale depresiei şi Moise trebuie să fi simţit o foarte mare durere în suflet ca să facă o asemenea cerere.

Dar Dumnezeu nu l-a lăsat pe Moise în acea situaţie fără ieşire. În ciuda lipsei sale evidente de credinţă (v. 21,22), Dumnezeu i-a prezentat o soluţie. A fost o cale foarte dureroasă pentru cei mai răzvrătiţi, care au avut parte de moarte ca urmare a neascultării lor. Nu sunt uşor de înţeles urmările acestei situaţii fatale; numai Dumnezeu cunoaşte motivele supreme. Ceea ce este clar e că Dumnezeu a luat disperarea lui Moise şi i-a oferit o cale de ieşire din situaţia de criză.

Poate că şi tu te confrunţi cu probleme grave, la fel de dificile ca hrănirea a 2-3 milioane de oameni în deşert. Aminteşte-ţi că nimic nu este imposibil la Dumnezeu şi că promisiunile Lui sunt demne de încredere. El nu va rezolva totdeauna lucrurile în modul în care te aştepţi, dar promite să-ţi uşureze povara. „Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre” (Matei 1 T.28,29).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor