Articolul precedentTot
  Articolul următorCuvinte în gura mea

  Ana

  Elcana, bărbatul ei, îi zicea: „Ana, pentru ce plângi şi nu mănânci? Pentru ce ţi-este întristată inima? Oare nu preţuiesc eu pentru tine mai mult decât zece fii?” – 1 Samuel 1:8

  Ana este un exemplu clar de simptome depresive. Textul ne spune că femeia plângea, avea inima frântă şi nu avea poftă de mâncare. Citim că suferea de o amărăciune sufletească şi se descrie pe sine ca o femeie cu duhul îndurerat, necăjită şi afectată (v. 15). Cauza necazului ei era propria infertilitate (v. 5), lucru inacceptabil la femeile din cultura ebraică. De parcă nu era răul destul de mare, Penina, cea de-a doua soţie a bărbatului ei, o provoca, făcând-o să se înfurie şi să se supere că Dumnezeu nu-i îngăduia să aibă copii (v. 6).

  Durerea sufletească a Anei nu era din cauza răutăţii personale. Biblia o prezintă ca o femeie religioasă care trăia aproape de Dumnezeu. În Patriarhi şi profeţi, Ellen G. White explică faptul că Ana era o femeie de o pietate ferventă, amabilă şi umilă, şi se distingea printr-o profundă consacrare şi o mare credinţă (p. 569). Ellen White mai spune că lui Elcana îi lipsea credinţa şi a hotărât să-şi ia o a doua nevastă pentru a-şi perpetua numele. Noua situaţie a generat probleme semnificative în familie. Ana reprezintă femeia bună şi temătoare de Dumnezeu care suferă de depresie pe nedrept. Unii cred că tulburările mintale apar din cauza îndepărtării de Dumnezeu sau a pierderii credinţei, dar acest lucru nu este adevărat în cele mai multe dintre cazuri, iar Ana este un exemplu. În loc să o judecăm şi să sporim vinovăţia şi disperarea persoanei afectate. Dumnezeu ne cheamă s-o ajutăm să se elibereze, ca Eli de îndată ce a înţeles care era durerea Anei.

  Cel mai important lucru este că Ana a mers înaintea lui Dumnezeu şi s-a rugat în mijlocul necazului şi amărăciunii sufletului ei, plângând de durere (v. 10). Rezultatul a fost naşterea copilului Samuel, care avea să devină unul dintre cei mai mari profeţi ai lui Israel. Sigur, Ana s-a refăcut complet din suferinţa ei şi este evident că rugăciunea ei de mulţumire include bucurie şi înălţare sufletească, dându-I slavă şi onoare lui Dumnezeu, recunoscându-I puterea prin aceste faimoase cuvinte: „Mi se bucură inima în Domnul, puterea mea a fost înălţată de Domnul; mi s-a deschis larg gura împotriva vrăjmaşilor mei, căci mă bucur de ajutorul Tău” (1 Samuel 2:1).

  Dacă eşti afectat de descurajare, tristeţe, melancolie sau disperare, roagă-te lui Dumnezeu chiar dacă în acelaşi timp plângi cu amărăciune ca Ana! El îţi va da rezultate surprinzătoare, la fel cum a procedat cu ea.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....