Iov

Cum suspină robul după umbră, cum îşi aşteaptă muncitorul plata, aşa am eu parte de luni de durere şi partea mea sunt nopţi de suferinţă. – Iov 7:2,3

În termeni contemporani, putem spune că Iov este puternicul participant la un studiu experimental de satisfacere a curiozităţii lui Satana: îl va blestema Iov pe Creatorul lui dacă îl supunem la suficientă presiune? în mod tragic, Iov şi-a pierdut cei zece copii, servitorii, toate animalele şi casele. În a doua fază, Satana i-a trimis răni dureroase care i-au afectat întregul corp. Soţia şi prietenii s-au întors împotriva lui. Deşi s-a confruntat cu această încercare, Iov nu a păcătuit şi nu L-a blamat pe Dumnezeu pentru niciuna dintre nenorocirile sale (Iov 1:22; 2:10).

În ciuda credincioşiei sale, Iov a continuat să treacă prin suferinţa intensă. Versetele de astăzi denotă o durere profundă şi persistentă: „Luni de durere şi partea mea sunt nopţi de suferinţă.” Unul dintre cele mai dure pasaje este cel care exprimă dorinţa lui de a muri. „O, de mi s-ar asculta dorinţa şi de mi-ar împlini Dumnezeu nădejdea! De ar vrea Dumnezeu să mă zdrobească, întindă-Şi mâna şi să mă prăpădească!” (Iov 6:8,9).

Viaţa lui Iov ne învaţă o lecţie fundamentală pentru situaţiile când căutăm explicaţii la lipsa de sens din viaţa noastră. În comparaţie cu alţi bărbaţi aleşi de Dumnezeu (cum ar fi David, care a suferit frecvent urmările propriilor greşeli), Iov a avut parte de o nedreptate şi suferinţă extremă. Este adevărat că, fiinţă umană fiind, Iov trebuie să fi făcut ceva rău, dar trăsăturile lui principale erau bunătatea, credincioşia şi ascultarea de Dumnezeu (1:1).

De ce a suferit Iov pe nedrept? E o întrebare la care e foarte uşor de răspuns. Eu (J) am întâlnit oameni credincioşi lui Dumnezeu, dar care au avut parte de o măsură disproporţionată de greutăţi. Mă gândesc la Cliff, un profesor care s-a oferit voluntar să slujească într-o ţară îndepărtată, şi unul dintre vaccinuri i-a produs o reacţie care l-a paralizat de picioare pentru totdeauna. Mă gândesc la Peter, un pastor foarte bun care a suferit un cancer de plămâni, deşi nu a fumat niciodată în viaţa lui. Mă gândesc la Marcela, o gospodină devotată care a îndurat diagnosticul dureros şi tratamentul crunt pentru cancerul de sân, la vârsta de 40 de ani. De multe ori, aceştia s-au întrebat de ce. Povestea lui Iov, deşi inexplicabilă în multe privinţe, ne face să înţelegem conflictul cosmic în care suntem implicaţi.

Este încurajator a şti că „a primit de la Domnul mai multe binecuvântări decât primise în cei dintâi ani” (Iov 42:12). Chiar dacă acest lucru nu se întâmplă şi în viaţa noastră, să ne amintim că Dumnezeu totdeauna oferă o soluţie ultimă: „întoarceţi-vă la Mine, şi veţi fi mântuiţi” (Isaia 45:22).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor