David

  Sunt fără putere, zdrobit cu desăvârşire; tulburarea inimii mele mă face să gem. – Psalmii 38:8

  David este, fără îndoială, autorul biblic care recurge la cele mai bogate surse lingvistice pentru a exprima atât bucuria şi lauda, cât şi suferinţa mintală, de care el însuşi a fost afectat. Se pare că împăratul David a fost înzestrat cu o înaltă sensibilitate emoţională, ceea ce a făcut ca viaţa lui spirituală să fie vibrantă şi plină de sens. Noi trebuie să fim foarte mulţumitori că beneficiem de o asemenea moştenire preţioasă – psalmii lui David.

  Suferinţa patriarhului Iov nu a fost în niciun fel legată de comportamentul lui moral. Dar la David situaţia este alta. În multe ocazii se observă că povara păcatului i-a generat o vinovăţie care, la rândul ei, i-a cauzat durere şi chin. Un exemplu este Psalmul 38. În această operă poetică, scrisă probabil după neascultarea de îndrumări divine, David îşi exprimă durerea, răspândită în trupul, oasele şi capul lui (v. 3, 4). Vorbeşte despre răni purulente şi despre simţământul că e doborât la pământ, umilit, în doliu, slab şi înfrânt (v. 5-8). David nu aşază aceste simptome în zona psihologică, ci le localizează în inimă (v. 8, 10), sediul sentimentelor şi al emoţiilor în limbajul biblic.

  În acest psalm, David compară efectul păcatului său cu o povară grea care îl apasă (v. 4). El foloseşte acelaşi cuvânt şi în alte locuri, de exemplu, vorbind despre povara pe care Dumnezeu o poate folosi ca să ne testeze tăria de caracter (Psalmii 66:11) şi, sigur că da, despre povara pe care o putem pune asupra Lui, fiind siguri că el controlează situaţia şi ne asigură susţinerea (Psalmii 55:22).

  Se povesteşte că, pe un drum pustiu şi izolat, câteva femei de la ţară îşi purtau greutăţile pe capete, umeri şi spate. A venit un camion care mergea în aceeaşi direcţie cu femeile. Cum avea destul spaţiu ca să ia femeile, şoferul a hotărât să le invite să urce în vehicul ca să le facă drumul mai uşor. Când s-au pus în mişcare şi s-a uitat să vadă dacă toate lucrurile erau în ordine, şoferul a observat că, deşi femeile se aşezaseră, continuau să-şi poarte poverile. Le-a întrebat imediat de ce, iar ele i-au răspuns imediat: „Paceţi deja destule lucruri pentru noi şi nu e corect să vă lăsăm să ne purtaţi şi greutăţile.”

  Câteodată avem şi noi aceeaşi atitudine faţă de Domnul: nu ne mărturisim păcatul, aşa cum a făcut David în acest psalm (v. 18), şi nu acceptăm invitaţia Sa: „încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului” (Psalmii 55:22; Matei 11:28,29).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Valoarea speranţei

  Biblia vorbeşte despre cea mai bună speranţă - binecuvântata noastră speranţă (Tit 2:13), care este venirea Domnului nostru Isus Hristos, ca să pună capăt acestei perioade de durere, moarte şi nedreptate şi să dea startul bucuriei veşniciei.

  Încrederea în Dumnezeu

  Încrederea în Tatăl ceresc este modalitatea autentică de prevenire şi combatere a depresiei. Împrejurările vieţii pot înrăutăţi teribil situaţia personală a cuiva susceptibil la depresie: o boală gravă - proprie sau a cuiva drag; pierderea locului de muncă; dezintegrarea familiei, etc.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...