Ieremia

  Blestemată să fie ziua când m-am născut! Ziua în care m-a născut mama să nu fie binecuvântată! – Ieremia 20:14

  Profetul Ieremia s-a născut într-o familie de leviţi şi a fost instruit din copilărie pentru preoţie. Domnul l-a ales de la naştere şi l-a chemat să fie profet în slujba Sa (Ieremia 1:5). Ieremia s-a plâns că nu avea darul vorbirii şi încă era un copil (v. 6), dar Dumnezeu l-a încurajat să primească şi să-şi îndeplinească misiunea timp de 40 de ani, în vremuri de mare frământare în Israel. Ieremia a fost martor la moartea regelui reformator Iosia, după care s-au creat premisele din nou pentru neascultare şi idolatrie. În ciuda avertizărilor divine serioase, Ierusalimul a fost atacat şi distrus. Templul a fost demolat, iar poporul, luat captiv şi dus în Babilon.

  Viaţa lui Ieremia a fost plină de fluctuaţii emoţionale, de momente de descurajare urmate de momente de bucurie. El a fost insultat, aruncat într-o groapă cu noroi şi însuşi colegul lui, şeful templului, preotul Paşur, l-a biciuit, l-a pus în butuci şi l-a aruncat în închisoare din cauza propovăduirii mesajului divin. Mai precis, din acest episod este luat versetul de astăzi. Nu este de mirare că Ieremia s-a descurajat după o aşa nedreptate.

  O legendă spune că Satana a scos la vânzare o serie de instrumente încercate şi testate în ispitele sale. El a expus minciunile, mândria, invidia, lăcomia, ura…, toate cu preţul afişat. Una dintre aceste unelte avea cel mai mare preţ şi ocupa locul de frunte. Diavolul a explicat: „Acesta este cel mai folositor instrument: descurajarea; când îl folosesc, toate celelalte lucrează mult mai bine.”

  Judecând după scrierile sale, profetul Ieremia a fost în mod repetat testat cu instrumentele descurajării şi disperării. Dar prezenţa lui Dumnezeu în viaţa lui a fost un instrument infinit superior împotriva stratagemelor vrăjmaşului. Scrierile lui Ieremia sunt pline de promisiuni credibile şi mesaje de încurajare. Memorează-le sau scrie-le pe cartonaşe, aşază-le prin buzunare şi citeşte-le în momentele dificile: „Cuvintele Tale au fost bucuria şi veselia inimii mele” (Ieremia 15:16); „Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul (…), căci el este ca un pom sădit lângă ape” (17:7,8); „Vindecă-mă, Tu, Doamne, şi voi fi vindecat” (17:14); „Dar Domnul este cu mine ca un viteaz puternic” (20:11); „Căci eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde” (29:11); „Le voi preface jalea în veselie” (31:13); „Căci El nu necăjeşte cu plăcere, nici nu mâhneşte bucuros pe fiii oamenilor” (Plângerile 3:33); „Te iubesc cu o iubire veşnică, de aceea îţi păstrez bunătatea Mea” (Ieremia 31:3).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Valoarea speranţei

  Biblia vorbeşte despre cea mai bună speranţă - binecuvântata noastră speranţă (Tit 2:13), care este venirea Domnului nostru Isus Hristos, ca să pună capăt acestei perioade de durere, moarte şi nedreptate şi să dea startul bucuriei veşniciei.

  Încrederea în Dumnezeu

  Încrederea în Tatăl ceresc este modalitatea autentică de prevenire şi combatere a depresiei. Împrejurările vieţii pot înrăutăţi teribil situaţia personală a cuiva susceptibil la depresie: o boală gravă - proprie sau a cuiva drag; pierderea locului de muncă; dezintegrarea familiei, etc.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...