Articolul precedentDin „unghiul mort” al iubirii
  Articolul următorPune-i capăt acum!

  Slujirea

  Cine dispreţuieşte pe aproapele său face un păcat, dar ferice de cine are milă de cei nenorociţi. – Proverbele 14:21

  Se povesteşte despre o văduvă săracă şi fiica ei adolescentă care trăiau într-o zonă rurală din statul Montana (SUA) în timpul Marii Crize Economice, din 1929. Într-o zi, în timp ce fiica citea absorbită un roman de dragoste, mama i-a spus: „O să uiţi curând această acţiune. Dacă vrei, poţi face ceva de neuitat. Uită-te la vecina noastră, doamna Eberhart. Nu are de niciunde şi se apropie o iarnă aspră. Croşetează-i un pulover de lână şi oferă-i-l în secret, ca să nu-i fie frig.”

  Fata a fost de acord şi, în câteva zile, puloverul era gata. L-a ambalat frumos într-o cutie ca pe un cadou şi l-a lăsat în faţa uşii vecinei, cu un bileţel: „Un dar de la cineva care vă poartă de grijă.” Mama şi fiica au văzut-o pe doamna Eberhart purtând puloverul vreme îndelungată. Adolescenta a devenit cu timpul o doamnă în vârstă, care îşi aduce tot mereu aminte de gestul ei, cu un zâmbet pe buze şi cu o senzaţie de căldură, care au motivat-o să ajute pe şi mai mulţi oameni.

  Isus a spus: „Este mai ferice să dai decât să primeşti” (Faptele 20:35). Care este beneficiul, binecuvântarea dăruirii? Efectele ajutorării altora sunt imense. De exemplu, este o metodă eficientă de combatere a depresiei, atât pentru prevenirea, cât şi pentru reducerea simptomelor. De fapt, în programul de activităţi pentru cei care recurg la psihoterapia depresiei, aproape întotdeauna sunt incluse sarcini altruiste, oricât de mici. Astăzi ştim că aceste acţiuni generează răspunsuri organice, cum ar fi secreţia de dopamină, serotonină şi oxitocină. Aceste substanţe îi generează persoanei în cauză manifestări de compasiune, linişte şi apropiere emoţională de alţii, precum şi stopează emoţiile negative ca tristeţea, ura, răzbunarea, ostilitatea, frica şi resentimentele.

  Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică şi mintală, Biblia adaugă şi alte binecuvântări: „Ferice de cel ce îngrijeşte de cel sărac, căci în ziua nenorocirii Domnul îl izbăveşte; Domnul îl păzeşte şi-l ţine în viaţă. El este fericit pe pământ” (Psalmii 41:1,2). Mai mult decât atât, Scripturile prezintă caracterul etern al faptelor de bunătate, potrivit cuvintelor lui Isus la judecata de pe urmă: „Atunci împăratul va zice celor de la dreapta Lui: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, de moşteniţi împărăţia, care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii. Căci am fost flămând şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin şi M-aţi primit; am fost gol şi M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav şi aţi venit să Mă vedeţi; am fost în temniţă şi aţi venit pe la Mine»” (Matei 25:34-36).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Valoarea speranţei

  Biblia vorbeşte despre cea mai bună speranţă - binecuvântata noastră speranţă (Tit 2:13), care este venirea Domnului nostru Isus Hristos, ca să pună capăt acestei perioade de durere, moarte şi nedreptate şi să dea startul bucuriei veşniciei.

  Încrederea în Dumnezeu

  Încrederea în Tatăl ceresc este modalitatea autentică de prevenire şi combatere a depresiei. Împrejurările vieţii pot înrăutăţi teribil situaţia personală a cuiva susceptibil la depresie: o boală gravă - proprie sau a cuiva drag; pierderea locului de muncă; dezintegrarea familiei, etc.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...