Articolul precedentMâzgâliturile neatenției
  Articolul următorCeața

  Vinovăţie sufocantă

  Îngăduiţi-vă unii pe alţii şi, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. – Coloseni 3:13

  După ce, în cadrul unui interviu televizat, Jennifer Thomson l-a văzut pe Ronald Cotton eliberat, ea avea să declare: „Când l-am văzut la televizor, părea neajutorat, rănit şi încurcat. Vinovăţia mă sufoca.”

  În urmă cu 12 ani, în timp ce se odihnea în dormitorul de la colegiu, Jennifer a fost violată de o persoană necunoscută. Poliţia i-a cerut să-l identifice pe făptaş printr-un perete de oglindă. De partea cealaltă erau şapte bărbaţi numerotaţi de la unu până la şapte. Jennifer a ales numărul cinci.

  – Eşti sigură? a fost întrebată de agenţi.

  – Sută la sută, a răspuns ea.

  Ronald Cotton era numărul cinci. Deşi pledase nevinovat, Ronald a fost condamnat pe viaţă şi dus la închisoare. Unsprezece ani mai târziu s-a redeschis cazul. Testul ADN a fost concludent pentru a-l exonera şi a-l identifica pe adevăratul agresor. Deşi era nevinovat, Ronald şi-a petrecut mulţi ani în puşcărie.

  Jennifer a făcut o mare greşeală. Judecata ei greşită nu a fost intenţionată, dar, pe baza cuvântului ei, Ronald a fost condamnat la închisoare grea. Acum, greutatea vinovăţiei părea că o sufocă şi fusese de două ori mai mare până la elucidarea cazului. În cele din urmă a cerut să vorbească cu Ronald şi cei doi s-au întâlnit faţă în faţă pentru prima dată. Printre lacrimi, Jennifer a spus:

  – Chiar dacă mi-aş petrece tot restul vieţii spunându-ţi că îmi pare rău pentru ce am făcut, tot nu mi-ar ajunge să-mi exprim adevăratele simţăminte. Poţi să mă ierţi?

  – Te iert, a fost răspunsul lui Ronald. Nu sunt mânios pe tine şi nu vreau să-ţi petreci restul vieţii cu teama că aş vrea să mă răzbun sau să-i fac vreun rău familiei tale. Singurul lucru pe care îl vreau de acum înainte este să avem cu toţii o viaţă fericită.

  L-am (J) întâlnit pe Ronald şi pe Jennifer în timpul unui prânz privat, când au venit la universitate să-mi spună povestea lor. Ura şi vinovăţia lui Jennifer s-au stins când ea a fost iertată. Şi ura pe care Ronald a nutrit-o în dreptul lui Jennifer, care îl trimisese la închisoare, a dispărut atunci când el a iertat-o. Acum, ei călătoresc împreună în diverse locuri din lume, vorbind despre binecuvântările iertării.

  Vina este în mod frecvent rădăcina depresiei şi nu este nicio psihoterapie care să reuşească fără iertarea oferită şi primită. Dar inima omenească este înşelătoare şi rea (Ieremia 17:9) şi nu este în stare să ierte cu adevărat. Numai Dumnezeu poate să dea voinţa şi capacitatea de a face binele (Filipeni 2:13) şi numai prin venirea la El poate fi acordată şi primită iertarea autentică ce va aduce bunăstarea emoţională.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Valoarea speranţei

  Biblia vorbeşte despre cea mai bună speranţă - binecuvântata noastră speranţă (Tit 2:13), care este venirea Domnului nostru Isus Hristos, ca să pună capăt acestei perioade de durere, moarte şi nedreptate şi să dea startul bucuriei veşniciei.

  Încrederea în Dumnezeu

  Încrederea în Tatăl ceresc este modalitatea autentică de prevenire şi combatere a depresiei. Împrejurările vieţii pot înrăutăţi teribil situaţia personală a cuiva susceptibil la depresie: o boală gravă - proprie sau a cuiva drag; pierderea locului de muncă; dezintegrarea familiei, etc.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...