Articolul precedentO singură variantă
  Articolul următorGaranție pe viață

  Încrederea în Dumnezeu

  Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul şi a cărui nădejde este Domnul! – Ieremia 17:7

  Se povesteşte că erau trei surori care în copilărie obişnuiau să doarmă toate în acelaşi pat. În fiecare noapte îşi schimbau locurile, pentru ca niciuna dintre ele să nu doarmă tot timpul la margine sau la mijloc. Într-o seară, mama a observat că cea mai mică a mers la culcare iară să-şi facă rugăciunea.

  – Nu ţi-e frică să mergi la culcare fără să te rogi? a întrebat-o mama.

  – În seara asta nu îmi este frică, pentru că e rândul meu să dorm la mijloc, a răspuns cea mică.

  Fiind flancată de cele două surori, ea nu se mai temea. Simţămintele acestei fetiţe îi pot ajuta pe adulţi să înţeleagă ce înseamnă să ne încredem în Dumnezeu pe deplin: ocrotire totală şi absenţa fricii, a îngrijorării, a incertitudinii, a îndoielii şi disperării.

  Oamenii înclinaţi spre depresie au tendinţa să aibă gânduri negative, să exagereze riscurile şi să se imagineze în cele mai rele situaţii. Acesta este cazul soţiei care îşi sună soţul şi, dacă acesta nu răspunde, începe să se gândească la tot felul de lucruri catastrofale, presupunând un atac de cord sau un accident grav de circulaţie. Sau cazul bărbatului care, aflând că firma la care lucrează are dificultăţi financiare, deduce că se vor face reduceri de personal şi că el va fi primul care îşi va pierde serviciul. Biblia este plină de mesaje care fac apel la încrederea în Domnul poate şi din cauză că aceasta este una dintre cele mai mari nevoi ale fiinţei umane.

  Unul dintre multele mesaje transmise de Scriptură este acesta: „Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta” (Proverbele 3:5). Cuvântul ebraic binah, tradus ca „înţelepciune”, mai poate însemna „înţelegere”, „cuprindere cu mintea”, „cunoaştere” sau „semnificaţie”, implicând faptul că raţiunea umană poate fi logică, evidentă şi raţională, dar insuficientă. Durerea, suferinţa şi lipsa de sens ale acestei lumi necesită o încredere completă în Dumnezeu.

  Încrederea în Tatăl ceresc este modalitatea autentică de prevenire şi combatere a depresiei. Împrejurările vieţii pot înrăutăţi teribil situaţia personală a cuiva susceptibil la depresie: o boală gravă – proprie sau a cuiva drag; pierderea locului de muncă; dezintegrarea familiei; respingerea; eşecul profesional sau academic.

  Dacă eşti împovărat de o mulţime de îngrijorări şi temeri, spune cu credinţă: „Ori de câte ori mă tem, eu mă încred în Tine (…), mă încred în Dumnezeu şi nu mă tem de nimic” (Psalmii 56:3,4)

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Valoarea speranţei

  Biblia vorbeşte despre cea mai bună speranţă - binecuvântata noastră speranţă (Tit 2:13), care este venirea Domnului nostru Isus Hristos, ca să pună capăt acestei perioade de durere, moarte şi nedreptate şi să dea startul bucuriei veşniciei.

  Iertarea divină

  Dacă ai simptome de depresie din cauza păcatelor comise, fixează-ţi privirea pe crucea lui Hristos şi, cu inima plină de părere de rău şi pocăinţă, asumă-ţi următoarele cuvinte ale psalmistului: „Pentru Numele Tău, Doamne, iartă-mi fărădelegea, căci mare este”.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...