Calea răbdării

Ba, mai mult, ne bucurăm chiar și în necazurile noastre, căci știm că necazul aduce răbdare. – Romani 5:3

George Goodman (1821–1908), un faimos profesor și teolog englez, a primit într-o zi vizita unuia dintre seminariștii aflați sub îndrumarea sa. În mod insistent, tânărul i-a cerut să se roage pentru el.

— Domnule Goodman, mi-ar plăcea să vă rugați pentru mine să pot avea răbdare.

Experimentatul teolog și-a pus mâinile pe umărul studentului, l-a invitat să îngenuncheze și a repetat în rugăciune de câteva ori: „Tată ceresc, dă-i încercări!”

La sfârșitul rugăciunii, chiar înainte să se ridice în picioare, tânărul a spus repede:

— Domnule pastor, dar eu de răbdare am nevoie, de fapt.

Fără nicio pauză, pastorul a început să se roage din nou la fel: „Doamne, dă-i încercări!”.

Renunțând, studentul la teologie și-a luat la revedere, spunând:

— Vă mulțumesc frumos, domnule Goodman, dar eu nu încercări vreau; eu am nevoie de răbdare!

Cu un zâmbet amabil, Goodman a deschis Biblia și a citit Romani 5:3.

Cu doar câțiva ani în urmă, nimeni nu își pierdea răbdarea dacă trebuia să aștepte o scrisoare, care făcea pe drum câteva zile; nimeni nu protesta dacă un transfer bancar întârzia și două săptămâni. Nimeni nu aștepta mai puțin de câteva zile până când fotografiile să-i fie developate. Astăzi, toate aceste acțiuni se fac în câteva secunde. Și, dacă din anumite motive tehnice rezultatul întârzie câteva minute, ne enervăm și părem incapabili să ne mutăm gândurile de la neliniștea așteptării rezultatului pe loc. Se pare că astăzi, mai mult decât oricând în trecut, răbdarea este cea mai mare nevoie. Este un fenomen ciudat: avansul tehnologic, în virtutea eficienței lui, ar fi trebuit să ne potolească nerăbdarea, dar, dimpotrivă, pare că ne-a sporit-o.

Textul biblic de astăzi ne aduce aminte că unul dintre cele mai mari beneficii ale încercării este răbdarea. Cu toții știm că realizăm mai multe și înaintăm mai mult dacă muncim constant și într-un ritm echilibrat, dar prea puțini se gândesc la răbdare în umblarea lor. Apostolul Pavel a îndurat o lungă listă de greutăți, obstacole, suferințe și batjocuri. Din experiență spunea el că încercarea aduce răbdare, „și răbdarea aduce biruință în încercare, iar biruința aceasta aduce nădejdea” (v. 4).

Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor