Fii curajos!

  Nu ți-am dat Eu oare porunca aceasta: „Întărește-te și îmbărbătează-te!”? Nu te înspăimânta și nu te îngrozi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine în tot ce vei face. – Iosua 1:9

  Milioane de credincioși au memorat aceste frumoase cuvinte de încurajare și le‑au repetat cu credință când au trecut prin descurajări, teamă și nesiguranță. Simțământul că Dumnezeu ne cere să fim curajoși ne aduce putere și îndrăzneală.

  În primul capitol din cartea Iosua, Domnul Își confirmă în mod repetat mesajul de trecere a Iordanului și de luare în stăpânire a Canaanului. „Eu voi fi cu tine (…) nu te voi lăsa, nici nu te voi părăsi” (v. 5), „întărește-te și îmbărbătează-te” (v. 6) și iarăși „întărește-te numai și îmbărbătează-te” (v. 7). În sfârșit, în versetul 9, Dumnezeu îl sfătuiește pe Iosua prin cuvintele textului de astăzi. Dumnezeu nu dorește ca noi să trăim cu frică sau teroare și să sfârșim prin a-i permite vrăjmașului să ne controleze viața. Acesta este motivul pentru care El ne trimite în mod repetat promisiuni care să ne dea curaj și bărbăție. Verbul „îmbărbătează-te” și expresii similare apar de zeci de ori în Biblie, deoarece frica este una dintre cele mai comune tendințe ale ființei umane.

  Frica este o emoție demobilizatoare foarte puternică, înrădăcinată în păcat, iar Dumnezeu nu a vrut ca aceasta să fie vreodată parte a experienței umane. După ce a făcut primul păcat, prima emoție a lui Adam a fost frica. Atunci când Dumnezeu îl căuta, răspunsul lui Adam a fost: „Ți-am auzit glasul în grădină și mi-a fost frică” (Geneza 3:10). De atunci, toate ființele umane sunt fricoase într-o mai mare sau mai mică măsură. Copilul se teme de coșmaruri, de eșecul de la școală, de abandon, de abuzul din partea unui copil mai mare… Adolescentul se teme de respingerea din partea prietenilor, de întârzierea în dezvoltarea personală, să nu fie înfrânt la jocuri sau la sport, de dureri îngrozitoare… Tânărul se teme de eșec în instruirea profesională, de pierderea serviciului, de alegerea greșită a partenerului… Adultul se teme pentru sănătatea lui, pentru căsătorie, copii, locul de muncă… Bătrânul se teme de lipsa resurselor, de slăbirea capacității mintale, de apropierea morții.

  Iosua avea și el motivele lui să se teamă: noua sa responsabilitate ca lider, continua istorie de răzvrătire a lui Israel, imensitatea teritoriului de cucerit (v. 4), plin de soldați curajoși. Dar Dumnezeu a repetat de atâtea ori: „Fii curajos!”, „Fii tare!”, „Nu te descuraja!”, până când Iosua a poruncit poporului: „Pregătiți-vă merinde, căci peste trei zile veți trece Iordanul acesta” (v. 11).

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....