Nu ți-am dat Eu oare porunca aceasta: „Întărește-te și îmbărbătează-te!”? Nu te înspăimânta și nu te îngrozi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine în tot ce vei face. – Iosua 1:9
Milioane de credincioși au memorat aceste frumoase cuvinte de încurajare și le‑au repetat cu credință când au trecut prin descurajări, teamă și nesiguranță. Simțământul că Dumnezeu ne cere să fim curajoși ne aduce putere și îndrăzneală.
În primul capitol din cartea Iosua, Domnul Își confirmă în mod repetat mesajul de trecere a Iordanului și de luare în stăpânire a Canaanului. „Eu voi fi cu tine (…) nu te voi lăsa, nici nu te voi părăsi” (v. 5), „întărește-te și îmbărbătează-te” (v. 6) și iarăși „întărește-te numai și îmbărbătează-te” (v. 7). În sfârșit, în versetul 9, Dumnezeu îl sfătuiește pe Iosua prin cuvintele textului de astăzi. Dumnezeu nu dorește ca noi să trăim cu frică sau teroare și să sfârșim prin a-i permite vrăjmașului să ne controleze viața. Acesta este motivul pentru care El ne trimite în mod repetat promisiuni care să ne dea curaj și bărbăție. Verbul „îmbărbătează-te” și expresii similare apar de zeci de ori în Biblie, deoarece frica este una dintre cele mai comune tendințe ale ființei umane.
Frica este o emoție demobilizatoare foarte puternică, înrădăcinată în păcat, iar Dumnezeu nu a vrut ca aceasta să fie vreodată parte a experienței umane. După ce a făcut primul păcat, prima emoție a lui Adam a fost frica. Atunci când Dumnezeu îl căuta, răspunsul lui Adam a fost: „Ți-am auzit glasul în grădină și mi-a fost frică” (Geneza 3:10). De atunci, toate ființele umane sunt fricoase într-o mai mare sau mai mică măsură. Copilul se teme de coșmaruri, de eșecul de la școală, de abandon, de abuzul din partea unui copil mai mare… Adolescentul se teme de respingerea din partea prietenilor, de întârzierea în dezvoltarea personală, să nu fie înfrânt la jocuri sau la sport, de dureri îngrozitoare… Tânărul se teme de eșec în instruirea profesională, de pierderea serviciului, de alegerea greșită a partenerului… Adultul se teme pentru sănătatea lui, pentru căsătorie, copii, locul de muncă… Bătrânul se teme de lipsa resurselor, de slăbirea capacității mintale, de apropierea morții.
Iosua avea și el motivele lui să se teamă: noua sa responsabilitate ca lider, continua istorie de răzvrătire a lui Israel, imensitatea teritoriului de cucerit (v. 4), plin de soldați curajoși. Dar Dumnezeu a repetat de atâtea ori: „Fii curajos!”, „Fii tare!”, „Nu te descuraja!”, până când Iosua a poruncit poporului: „Pregătiți-vă merinde, căci peste trei zile veți trece Iordanul acesta” (v. 11).
Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.