Articolul precedentNiciodată singur
  Articolul următorApa vieții

  Comportamentul şi gândirea

  Încredințează-ți lucrările în mâna Domnului, și îți vor izbuti planurile. – Proverbele 16:3

  Este adevărat că de obicei gândurile precedă faptele. Dar câteodată se întâmplă și invers: gândurile se schimbă când un comportament este repetat în mod constant. Versetul de astăzi afirmă că acțiunile noastre ne afectează modul de gândire, mai ales când aceste acțiuni constituie împlinirea voii lui Dumnezeu.

  Într-un studiu amplu, un grup de cercetători de la Universitatea Virginia Commonwealth (Richmond, Virginia, SUA) au organizat sesiuni de interviuri multiple cu peste 1 000 de perechi de surori gemene. Cercetătorii au descoperit că anumite comportamente determină gânduri autodistructive (suicid și automutilare). Cercetătorii au mai identificat un mare număr de comportamente care nu se aflau sub controlul participantelor (abuzuri sexuale în copilărie, șomaj, reședința în zona rurală), iar altele le făceau lipsite de voință liberă (consumul de cocaină, lipsa faptelor altruiste, lipsa de practică religioasă). Asemenea comportamente erau cele care determinau gândurile autodistructive.

  Aristotel spunea: „Caracterul nostru este comportamentul nostru.” Într-o zi, una dintre studentele mele (J) s-a întors din insula Pohnpei, din Micronezia, după ce servise ca voluntară un an, predând într-o școală primară. După un an de slujire, felul ei de gândire se schimbase în mod radical. Când a venit în biroul meu ca să-și povestească experiența, mi-am dat seama imediat că felul ei de gândire luase o direcție cu totul nouă față de cum o știam: era animată de intenții altruiste. Voia să devină profesoară (înainte disprețuia acest lucru), avea o viziune mai cuprinzătoare, se autoevalua mai echilibrat, era mai optimistă, era mai nerăbdătoare să exploreze lucruri noi și credința ei era în mod clar îmbunătățită.

  Da, comportamentul ne modelează gândurile. Dacă trăiești cu persistența gândurilor obsesive, cu ispite, îndoială, neliniște și nesiguranță; dacă te simți plin de resentimente, invidie sau anxietate în raport cu alții; dacă ceea ce îți trece prin minte este de nedorit, treci la fapte, și gândurile tale se vor schimba la scurt timp. Ce fel de fapte? Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului, așa cum îi sfătuiește apostolul Pavel pe urmașii lui Hristos: „Să nu dați uitării binefacerea și dărnicia, căci lui Dumnezeu jertfe ca acestea Îi plac” (Evrei 13:16).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...