Articolul precedentLupta cea de toate zilele
  Articolul următorMulțumesc, ploaie!

  În detenţie

  A luat pe Iosif și l-a aruncat în temniță, în locul unde erau închiși întemnițații împăratului, și astfel Iosif a stat acolo, în temniță. – Geneza 39:20

  Iosif a avut de înfruntat două trădări majore: una a venit din partea fraților săi și a doua, din partea soției stăpânului său, Potifar. Consecințele în ambele cazuri au fost amare, dar au deschis posibilități pozitive nu numai pentru el, ci și pentru salvarea multora – inclusiv a propriei lui familii. Iosif a intrat ca sclav în casa demnitarului egiptean. Acesta și-a dat seama repede că Dumnezeu era cu evreul și l-a pus administrator peste toate bunurile sale. Dar soția lui Potifar a pus ochii pe chipeșul tânăr, încercând să-l seducă. El a refuzat să facă vreun lucru rău împotriva lui Dumnezeu și a stăpânului său, așa că femeia a pus la cale un scenariu ca să-l acuze pe Iosif de tentativă de dezonorare a ei. Versetul de astăzi rezumă toate consecințele acestui fapt.

  Pentru a fixa istoria lui Iosif pe axa timpului, unii arheologi folosesc ca termen de referință începutul construirii Templului lui Solomon, din 1 Împărați 6:1 („patru sute optzeci de ani după ieșirea copiilor lui Israel din țara Egiptului”). Folosind acest sistem, ei au stabilit prezența lui Iosif în Egipt în timpul Regatului Mijlociu al faraonilor Sesostris al II-lea, Sesostris al III-lea și Amenemhat al III-lea, între 1894 și 1797 î.Hr. Pe de altă parte, alții încadrează istoria lui Iosif în A Doua Perioadă Intermediară, între 1699 și 1589 î.Hr., în timpul ocupației Hixoșilor asupra teritoriului Egiptului.

  Papirusul D´Orbiney, păstrat în British Museum și scris la câteva secole după Iosif, include o povestire mitologică despre doi frați egipteni care ne aduce aminte de Iosif și de Potifar. Anpu și Bata au trăit ca tată și fiu. Anpu era căsătorit cu o femeie frumoasă, iar Bata era singurul lui frate mai mic, ce locuia cu ei. Anpu a plecat într-o călătorie, iar soția sa a folosit ocazia dezlănțuindu-și dorințele rafinate asupra lui Bata. Oricât a încercat aceasta să-l seducă, Bata a refuzat. Simțindu-se respinsă, ea a decis să se răzbune și i-a spus soțului că Bata a hărțuit-o în absența lui. Anpu a vrut să-l ucidă pe fratele mai mic, dar, aflând adevărul, a ucis-o pe soția sa. Deși cu semnificative variații, mulți arheologi văd în această poveste rămășițe ale istoriei adevărate a lui Iosif și Potifar, păstrată în Egipt secole la rând.

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....