Articolul precedent„Vreau să fiu ca tine, tată!”
  Articolul următorMit sau capodoperă

  Greşelile lui Iuda

  În vremea aceea, Iuda a părăsit pe frații săi și a tras la un om din Adulam, numit Hira. – Geneza 38:1

  Imediat după încheierea relatării despre vânzarea lui Iosif către madianiți, versetul următor ni-l prezintă pe Iuda părăsindu-și frații și mergând să locuiască la un anumit Hira. Nu ni se dau motivele ruperii legăturii lui cu familia, dar este posibil ca Iuda să-și fi pierdut autoritatea între frați din cauza evenimentelor legate de Iosif sau poate că el nu mai putea să-i vadă fața tatălui său, Iacov, suferind din cauza pierderii lui Iosif. De aici, Iuda a luat o serie de decizii greșite, care au adus suferință asupra lui, deși este adevărat că, până la urmă, el a dobândit reziliență și o misiune sublimă. Să vedem câteva dintre problemele lui:

  1. S-a împrietenit cu Hira, un adulamit, un canaanit cu filosofie și valori opuse celor ale Dumnezeului lui Avraam, Isaac și Iacov.

  2. S-a căsătorit cu o femeie (anonimă) care era fiica unui alt canaanit, Șua, care venea de obicei în vizită la Hira și nu-i cunoaștem decât naționalitatea. Alegerea unei soții canaanite era inacceptabilă din punctul de vedere al poruncii divine (Geneza 9:25).

  3. Din această unire prin căsătorie s-au născut trei băieți: Er, Onan și Șelah.

  4. Soția lui Iuda a murit prematur.

  5. Întâiul lui născut, Er, s-a căsătorit cu Tamar și la scurtă vreme a fost omorât de Dumnezeu din cauza nelegiuirii sale.

  6. Fiul său Onan a refuzat să-i facă un urmaș fratelui mort și Dumnezeu i-a luat viața și acestuia.

  7. Văduva Tamar, conștientă că socrul ei ezită să i-l dea pe cel de-al treilea fiu ca să aibă urmaș cu el, a făcut un plan și l-a înșelat pe Iuda, ca el să fie tatăl urmașilor ei. Iuda este prins într-o capcană și sfârșește prin a deveni tatăl gemenilor Fares și Zerah.

  Viața lui Iuda devine haotică și i se pare imposibil să-și mai facă ordine: soția și fiii îi sunt morți, apar doi copii din incest, iar socrul și nora se află într-o relație care ar putea să sfârșească prin moarte (Leviticul 20:12). Totuși, o decizie crucială îi schimbă diametral viața: își mărturisește greșelile (Geneza 38:26) și revine pe calea cea dreaptă. Acest lucru Îi permite lui Dumnezeu să intre în acțiune și să-i călăuzească viața, aducându-l în familia sa, unde devine unul dintre cei mai proeminenți fii ai lui Iacov.

  Magnitudinea greșelilor noastre nu contează, deoarece, ca în cazul lui Iuda, Dumnezeu așteaptă cu răbdare să ne umple viața de binecuvântări, atâta vreme cât noi ne mărturisim greșelile și Îl lăsăm să acționeze.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...