Noul întâi născut

Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda, nici toiagul de cârmuire dintre picioarele lui, până va veni Șilo. – Geneza 49:10

De la mărturisirea greșelilor în ce privește relația sa cu Tamar (Geneza 38:26), rolul lui Iuda în casa lui Iacov devine din ce în ce mai proeminent. Îl vedem convingându-și tatăl să-l lase pe Beniamin să călătorească în Egipt (după ce Ruben, întâiul născut, încercase fără succes același lucru). Devine principalul negociator cu ministrul egiptean [Iosif], când acesta le spune că Beniamin nu se poate întoarce acasă. El vorbește convingător și umil, oferindu-se sclav în locul lui Beniamin (Geneza 44). Apare ca liderul familiei când tatăl său îl trimite la Iosif să îl anunțe de sosirea lor în Gosen (Geneza 46:28).

Punctul culminant al istoriei lui Iosif și a neamului său este dezvăluit în capitolul 49 din Geneza. Aici găsim cuvintele profetice ale lui Iacov, pe patul de moarte, pentru fiecare dintre fiii săi. În dreptul unora, el a pronunțat binecuvântări, în dreptul altora, blesteme. Pe unii îi leagă de victorii în bătălii, pe alții, de anumite trăsături de caracter. Unora le dedică un paragraf, altora, doar un rând. Cele mai lungi declarații sunt despre Iuda și despre Iosif. Ambele sunt binecuvântări. Cu siguranță, Iuda este cel care primește titlul de întâi născut. Iuda este cel onorat cu autoritate peste frații săi, obținând cele mai mari victorii și stăpânind Iudeea. Numele seminției sale (Yehudim) este unul dintre cele folosite pentru identificarea poporului său în întregime: poporul iudeu/iudeii.

Sigur că înțelesul este și mai puternic pentru creștini, deoarece, așa cum am văzut în versetul de astăzi, autoritatea nu-i va fi luată lui Iuda până la venirea lui Mesia (Șilo), care va înfrânge moartea și păcatul pentru a salva omenirea pentru totdeauna. Din punct de vedere genealogic, Isus din Nazaret avea să se nască din urmașii lui Iuda, prin fiul său Fares și nepotul său Esron și așa mai departe, până la Iosif și Maria, părinții pământești ai lui Mesia.

Ce lecții absolut inspiratoare găsim în viața lui Iuda! Un om care și-a părăsit familia ca să trăiască o viață contrară planului divin. Totuși, când și-a mărturisit greșelile, Dumnezeu a preluat controlul și a continuat să-l folosească pentru a face mult bine. Este foarte adevărat proverbul spaniol: „Dumnezeu scrie drept cu linii strâmbe.”

Adu-ți aminte că, deși ai făcut sau faci greșeli grave, Dumnezeu va pune în ordine paginile tale dezordonate, dacă îți mărturisești greșelile.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor