Articolul precedent#nustămacasă
  Articolul următorCăutarea

  Noul întâi născut

  Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda, nici toiagul de cârmuire dintre picioarele lui, până va veni Șilo. – Geneza 49:10

  De la mărturisirea greșelilor în ce privește relația sa cu Tamar (Geneza 38:26), rolul lui Iuda în casa lui Iacov devine din ce în ce mai proeminent. Îl vedem convingându-și tatăl să-l lase pe Beniamin să călătorească în Egipt (după ce Ruben, întâiul născut, încercase fără succes același lucru). Devine principalul negociator cu ministrul egiptean [Iosif], când acesta le spune că Beniamin nu se poate întoarce acasă. El vorbește convingător și umil, oferindu-se sclav în locul lui Beniamin (Geneza 44). Apare ca liderul familiei când tatăl său îl trimite la Iosif să îl anunțe de sosirea lor în Gosen (Geneza 46:28).

  Punctul culminant al istoriei lui Iosif și a neamului său este dezvăluit în capitolul 49 din Geneza. Aici găsim cuvintele profetice ale lui Iacov, pe patul de moarte, pentru fiecare dintre fiii săi. În dreptul unora, el a pronunțat binecuvântări, în dreptul altora, blesteme. Pe unii îi leagă de victorii în bătălii, pe alții, de anumite trăsături de caracter. Unora le dedică un paragraf, altora, doar un rând. Cele mai lungi declarații sunt despre Iuda și despre Iosif. Ambele sunt binecuvântări. Cu siguranță, Iuda este cel care primește titlul de întâi născut. Iuda este cel onorat cu autoritate peste frații săi, obținând cele mai mari victorii și stăpânind Iudeea. Numele seminției sale (Yehudim) este unul dintre cele folosite pentru identificarea poporului său în întregime: poporul iudeu/iudeii.

  Sigur că înțelesul este și mai puternic pentru creștini, deoarece, așa cum am văzut în versetul de astăzi, autoritatea nu-i va fi luată lui Iuda până la venirea lui Mesia (Șilo), care va înfrânge moartea și păcatul pentru a salva omenirea pentru totdeauna. Din punct de vedere genealogic, Isus din Nazaret avea să se nască din urmașii lui Iuda, prin fiul său Fares și nepotul său Esron și așa mai departe, până la Iosif și Maria, părinții pământești ai lui Mesia.

  Ce lecții absolut inspiratoare găsim în viața lui Iuda! Un om care și-a părăsit familia ca să trăiască o viață contrară planului divin. Totuși, când și-a mărturisit greșelile, Dumnezeu a preluat controlul și a continuat să-l folosească pentru a face mult bine. Este foarte adevărat proverbul spaniol: „Dumnezeu scrie drept cu linii strâmbe.”

  Adu-ți aminte că, deși ai făcut sau faci greșeli grave, Dumnezeu va pune în ordine paginile tale dezordonate, dacă îți mărturisești greșelile.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....