Articolul precedentMuzica și mintea noastră
  Articolul următorMică, dar nimicitoare

  Un test clinic controlat

  Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului și cu vinul pe care-l bea împăratul și a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce. – Daniel 1:8

  Imperiul Babilonian s-a instalat ca putere mondială în secolele al VII-lea și al VIlea î.Hr., după dominația asiriană. În această perioadă, împăratul Nebucadnețar al Babilonului a cucerit Ierusalimul, a profanat templul și a luat prizonieri dintre cei mai aleși tineri din Israel, ca să îi instruiască și să le folosească mintea strălucită pentru expansiunea imperiului său. Daniel, Hanania, Mișael și Azaria, toți din seminția lui Iuda, făceau parte din acest grup select de prinți. Acești tineri erau dispuși să-l slujească pe împărat fără să-și compromită conștiința. Primul test a fost mâncatul din delicatesele imperiale: alimente considerate necurate de legea lui Moise și, pe lângă aceasta, provenind de la jertfele păgâne.

  Daniel a acționat ca reprezentant al acestui grup și a propus un experiment care, date fiind timpul și contextul cultural, poate fi considerat astăzi un studiu clinic controlat. În primul rând, au fost definite cele două regimuri alimentare aflate în contrast, pentru grupele participante: hrana și vinul împăratului (o variabilă independentă) versus alimentația bazată pe vegetale și apă (o altă variabilă independentă). În al doilea rând, a fost stabilită durata tratamentului – zece zile. În al treilea rând, s-au stabilit variabilele dependente, însemnând elemente care puteau fi măsurate după aplicarea celor două tipare alimentare: aspectul participanților, pe de o parte, și vigoarea lor fizică și intelectuală, pe de altă parte.

  Știm că rezultatul acestui studiu riguros a fost concludent: judecând după fețele și forța lor, Daniel, Hanania, Mișael și Azaria au fost superiori față de ceilalți. Dumnezeu Însuși a sporit proprietățile hranei simple și naturale și efectele au fost nu numai temporare, ci s-au extins până la examenul final, când „în toate lucrurile care cereau înțelepciune și pricepere și despre care îi întreba împăratul îi găsea de zece ori mai destoinici decât toți vrăjitorii și cititorii în stele care erau în toată împărăția lui! (v. 20).

  Mai mult decât atât, avem o lecție minunată în versetul de astăzi. Marile victorii au început cu o decizie luată în mod liniștit, în avans: Daniel s-a hotărât în inima sa să nu se spurce. Înainte ca orice ispită, dificultate sau încercare să vină, am face foarte bine să hotărâm în inima noastră că Îi vom fi loiali lui Dumnezeu.

  Atunci când vine momentul, nu lăsa deschisă opțiunea să decizi în ultimul moment dacă să asculți sau nu de Dumnezeu. Fă ca Daniel și propune-ți să fii credincios, indiferent de situație. Dumnezeu va face cărările tale să înflorească, la fel ca pe ale lui Daniel.

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....