Articolul precedentUniți în Isus
  Articolul următorTatăl meu ceresc mă iubește

  Neuronii-oglindă

  Pentru câ nici Fiul omului n-o venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi. – Matei 20:28

  În ultimele două decade ale secolului trecut, un grup de cercetători de la Universitatea din Parma (Italia), conduşi de specialistul în neuroştiinţe Giacomo Rizzolatti, au studiat partea creierului numită „cortexul premotor”, care are o zonă responsabilă cu plănuirea, controlarea şi executarea mişcărilor voluntare. Cercetătorii au dorit să identifice neuronii specializaţi în controlul mişcării membrelor superioare la o maimuţă macac. Ei au plasat nişte electrozi care să măsoare activitatea neuronală a fiecărei acţiuni. Însă un lucru foarte curios le-a atras atenţia: instrumentele au început să indice o activitate a neuronilor şi înainte ca maimuţa să facă vreo mişcare. La început, au crezut că era o eroare, dar, când au repetat operaţiunea, au observat că neuronii deveneau activi în timp ce maimuţa se uita la mişcările cercetătorului. Neuronii se activau în concordanţă cu mişcările exterioare, aşa că aceste celule au fost numite „neuroni-oglindă”, din moment ce reflectau în creier acţiunea altor indivizi. La fiinţa umană a fost identificat în mod corespunzător „un sistem de oglindă multiplă”, deoarece aceşti neuroni sunt capabili să se activeze atunci când o persoană priveşte, ascultă sau chiar şi când doar îşi imaginează un anumit comportament. Se crede că aceste sisteme sunt responsabile cu pregătirea căilor pentru relaţii interpersonale, înţelegere reciprocă, empatie şi imitare.

  Ducând această ilustraţie în domeniul spiritual, putem spune că, atunci când medităm prin credinţă la viaţa de slujire a lui Hristos, ne pregătim să îndeplinim aceleaşi lucrări pe care le-a făcut El. Dacă ne luăm o oră să medităm zilnic la viaţa Sa, să o analizăm punct cu punct şi dacă ne lăsăm imaginaţia să cuprindă fiecare scenă, „noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin duhul Domnului” (2 Corinteni 3:18) (Viaţa lui Iisus, p. 83).

  Când facem acest lucru, noi privim prin credinţă la Isus (Evrei 12:2), care ne spune: „Adevărat, adevărat vă spun că cine crede în Mine va face şi el lucrările pe care le fac Eu” (Ioan 14:12). Ucenicul iubit ne încurajează să imităm faptele bune pentru că „cine face binele este din Dumnezeu; cine face răul n-a văzut pe Dumnezeu” (3 Ioan 11).

  Să ne hotărâm astăzi să-L imităm pe „Fiul omului, [care] n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi” (Marcu 10:45).

  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Bună dimineața, ultimă zi a anului!

  Și am auzit un glas tare, care ieșea din scaunul de domnie, și zicea: „Iată...

  Înainte de ora 12

  În curând, ceasul va bate ora 12, ultima bătaie din acest an. Acum e momentul să iei decizii corecte și înțelepte. Acum e momentul să lași în urmă toate falsurile și toate măștile. Acum trebuie să iei decizia de a fi ceea ce poți fi cu adevărat; onorează statutul tău. Încheie acest an cu hotărârea de a nu te mai rușina vreodată cu Dumnezeu și cu credința ta!

  Un curcubeu pe cer

  Dumnezeu nu ne ajută numai atunci când ne confruntăm cu probleme majore, ci Îi pasă și de lucrurile mici care ne preocupă. Același Dumnezeu care a pus curcubeul pe cer găsește plăcere în a ne reaminti că Lui Îi pasă, că făgăduințele Lui sunt statornice și că El ne oferă speranță și un viitor minunat.

  O mie de căi de a sluji

  Nu uita că: „Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. Fie ca astăzi să-i ajuţi pe alţii prin darul pe care ţi l-a dat Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...