Articolul precedentCoborâșuri și suișuri
  Articolul următorGolirea de eu

  Prietenia

  Ci v-am numit prieteni… (Ioan 15:15)

  Prietenia este subiectul principal al vieţii mele, ea mi-a dat putere să trec peste toate. Prietenia este ceva interesant: te face să fii fericit alături de cei dragi, dar şi să te sacrifici pentru ei.

  Iarna trecută, am primit un telefon: eram rugată să caut două cărţi, altfel prietena mea ar fi trebuit să le scaneze. Ştiţi cât timp se pierde cu scanatul, nu? Dar întrebarea de om egoist este: De ce ar trebui să pierd eu timpul, umblând pe străzi după cărţile tale? Pentru că tu stai în casă şi aştepţi rezultatul, iar dacă e negativ – tu vei sta la adăpost cât timp scanezi, iar eu am umblat prin tot oraşul, pe ger…

  Eu însă nu am pus această întrebare: eram gata să pierd cele câteva ore, să îndur frigul, pentru prietena mea. M-am gândit cum ar proceda diferite categorii de oameni. (1) Politicoşii: „Nu am timp, îmi pare atât de rău, poate o găseşti pe net…”; (2) Indiferenţii: „Auzi, mă sună cineva, ne auzim mai târziu, da?” (şi închid telefonul sau nu mai răspund); 3. Agresivii: „Auzi, de fiecare dată ai nevoie de câte ceva. Sună-mă doar pentru a mă întreba ce fac de trei ori şi apoi vorbim despre nevoile tale.” (4) Falşii: „Sigur, merg” (nu se duc şi apoi dau telefon: am fost, dar nu se găsesc!); (5) Cei ce simplifică totul: „N-ai pe altcineva căruia să îi pasezi asta, că eu chiar sunt ocupat…” Am căutat cartea în oraş, dar mi-am dat seama că una dintre ele este de fapt din „epoca de aur” şi nu se mai găseşte aşa ceva la universitate, iar cealaltă este epuizată din toate punctele unde ar putea să se vândă, căci din octombrie o recomandă profesorii şi se reped la ea studenţii.

  Nu am rezolvat problema prietenei mele, nu am găsit nimic ce-ar fi putut compensa timpul pierdut – să zic măcar că am descoperit un obiect de care aveam nevoie. Cu alte cuvinte, şi împinsă, şi învinsă.

  Dar măcar am ştiut că am pentru cine să mă zbat. Pentru mine a fost esenţial să descopăr asta. Sunt oameni care ar vrea să facă şi ei ceva bun pentru cineva – şi nu au pentru cine sau nu are nimeni din jurul lor nevoie de ajutor, căci tuturor le merge bine… îţi mulţumesc, prietena mea, pentru că am pentru cine umbla! Şi o voi face şi data viitoare. Pentru tine sau pentru voi, toate cele cu care Dumnezeu m-a răsplătit în această viaţă!

  „Când este împletită cu dragostea şi cu binefacerea, şi când este sfinţită prin Duhul lui Isus, compasiunea umană devine un factor ce poate aduce un mare bine… Plăcerea de a face bine altora le conferă sentimentelor noastre o vioiciune care va acţiona asupra nervilor, va îmbunătăţi circulaţia sângelui şi va avea ca efect sănătatea mintală şi fizică.” (Ellen G. White, Sfaturi pentru administrarea creştină a vieţii, p. 258)

  Bianca Timşa-Stoicescu, Bucureşti, Muntenia

  Judith Couchman
  Cartea „Mic dejun pentru sufletul tău” este ca un buchet de vești bune care sunt povestite cu entuziasm specific românesc. Din toate zonele țării, și chiar de peste hotare, femeile Îi sunt recunoscătoare lui Dumneazeu pentru grija pe care le-o poartă, pentru experiențele zilnice în care descoperă dragostea Lui infinită și pentru privilegiul de a împărtăși bucuria cunoașterii lui Isus Hristos ca Mantuitor personal cu persoanele din sfera de influență. În zorii dimineții, acesta îți oferă un plus de motivație pentru a porni pe drumul vieții cu încrederea că orice provocare poate fi depășită și orice ispită poate fi biruită cu ajutorul Lui.

  Din aceeași categorie

  Îngerul ne protejează

  Paramedicul mi-a mai spus că singurul motiv pentru care fiica mea nu se rănise grav era acela că scările erau acoperite cu mochetă. Dacă ar fi fost din lemn, situația ar fi fost mult mai gravă. Știu că îngerul păzitor al Nataliei a lucrat în plus pentru a o păstra în siguranță în căderea ei pe scări și Îl laud pe Dumnezeu în fiecare zi pentru că ea nu a pățit ceva rău.

  Calmă în furtună

  Dumnezeu cunoaște fiecare circumstanță și permite să fim în acea situație pentru a-L cunoaște mai bine.

  Ingredientul principal

  Isus este ingredientul de care avem nevoie pentru a ține laolaltă toate celelalte ingrediente. Noi ar trebui să ne concentrăm să obținem mai întâi ingredientul principal; apoi, toate celelalte lucruri vor intra la locul lor.

  Prețuiește-o pe Rut a ta

  Îți mulțumesc pentru Rut. Te rog, ajută-mă să prețuiesc aceste persoane astăzi, pentru că sunt darul Tău pentru noi. Amin!

  Publicate astăzi

  Elev de nota 9

  Dumnezeu nu a stat și nu va sta vreodată să adune note, să calculeze medii și să realizeze clasamente sau contabilitate. Puterea noastră slabă este făcută desăvârșită de către puterea Lui infinită. Când suntem slabi, atunci suntem tari în Hristos. Nu mai pierde vremea și energiile făcând calcule, ci trăiește cu toată puterea și dragostea ta pentru Dumnezeu și pentru semeni!

  Îngerul ne protejează

  Paramedicul mi-a mai spus că singurul motiv pentru care fiica mea nu se rănise grav era acela că scările erau acoperite cu mochetă. Dacă ar fi fost din lemn, situația ar fi fost mult mai gravă. Știu că îngerul păzitor al Nataliei a lucrat în plus pentru a o păstra în siguranță în căderea ei pe scări și Îl laud pe Dumnezeu în fiecare zi pentru că ea nu a pățit ceva rău.

  Scut şi apărare

  E ceva care îţi generează anxietate şi nefericire? Pune-ţi scutul! Ia fiecare promisiune biblică şi cu ea vei rezista la ceea ce urmează să se întâmple!

  Oameni cu farmec

  Doamne, mă rog astăzi pentru victimele asprimii și ale violenței domestice! De cele mai multe ori, asprimea vine de la cei dragi, ceea ce o face și mai greu de suportat. PROVOCARE: Elimină azi orice asprime, chiar și atunci când societatea o consideră justificată!

  Isten kinyilvánítja hatalmát

  „Egy pillanat alatt meghalnak; éjfélkor felriadnak a népek és elenyésznek, a hatalmas is eltűnik kéz...