Articolul precedentCoborâșuri și suișuri
  Articolul următorGolirea de eu

  Prietenia

  Ci v-am numit prieteni… (Ioan 15:15)

  Prietenia este subiectul principal al vieţii mele, ea mi-a dat putere să trec peste toate. Prietenia este ceva interesant: te face să fii fericit alături de cei dragi, dar şi să te sacrifici pentru ei.

  Iarna trecută, am primit un telefon: eram rugată să caut două cărţi, altfel prietena mea ar fi trebuit să le scaneze. Ştiţi cât timp se pierde cu scanatul, nu? Dar întrebarea de om egoist este: De ce ar trebui să pierd eu timpul, umblând pe străzi după cărţile tale? Pentru că tu stai în casă şi aştepţi rezultatul, iar dacă e negativ – tu vei sta la adăpost cât timp scanezi, iar eu am umblat prin tot oraşul, pe ger…

  Eu însă nu am pus această întrebare: eram gata să pierd cele câteva ore, să îndur frigul, pentru prietena mea. M-am gândit cum ar proceda diferite categorii de oameni. (1) Politicoşii: „Nu am timp, îmi pare atât de rău, poate o găseşti pe net…”; (2) Indiferenţii: „Auzi, mă sună cineva, ne auzim mai târziu, da?” (şi închid telefonul sau nu mai răspund); 3. Agresivii: „Auzi, de fiecare dată ai nevoie de câte ceva. Sună-mă doar pentru a mă întreba ce fac de trei ori şi apoi vorbim despre nevoile tale.” (4) Falşii: „Sigur, merg” (nu se duc şi apoi dau telefon: am fost, dar nu se găsesc!); (5) Cei ce simplifică totul: „N-ai pe altcineva căruia să îi pasezi asta, că eu chiar sunt ocupat…” Am căutat cartea în oraş, dar mi-am dat seama că una dintre ele este de fapt din „epoca de aur” şi nu se mai găseşte aşa ceva la universitate, iar cealaltă este epuizată din toate punctele unde ar putea să se vândă, căci din octombrie o recomandă profesorii şi se reped la ea studenţii.

  Nu am rezolvat problema prietenei mele, nu am găsit nimic ce-ar fi putut compensa timpul pierdut – să zic măcar că am descoperit un obiect de care aveam nevoie. Cu alte cuvinte, şi împinsă, şi învinsă.

  Dar măcar am ştiut că am pentru cine să mă zbat. Pentru mine a fost esenţial să descopăr asta. Sunt oameni care ar vrea să facă şi ei ceva bun pentru cineva – şi nu au pentru cine sau nu are nimeni din jurul lor nevoie de ajutor, căci tuturor le merge bine… îţi mulţumesc, prietena mea, pentru că am pentru cine umbla! Şi o voi face şi data viitoare. Pentru tine sau pentru voi, toate cele cu care Dumnezeu m-a răsplătit în această viaţă!

  „Când este împletită cu dragostea şi cu binefacerea, şi când este sfinţită prin Duhul lui Isus, compasiunea umană devine un factor ce poate aduce un mare bine… Plăcerea de a face bine altora le conferă sentimentelor noastre o vioiciune care va acţiona asupra nervilor, va îmbunătăţi circulaţia sângelui şi va avea ca efect sănătatea mintală şi fizică.” (Ellen G. White, Sfaturi pentru administrarea creştină a vieţii, p. 258)

  Bianca Timşa-Stoicescu, Bucureşti, Muntenia

  Prietenia - 2016. Ci v-am numit prieteni... (Ioan 15:15)
  Judith Couchman
  Cartea „Mic dejun pentru sufletul tău” este ca un buchet de vești bune care sunt povestite cu entuziasm specific românesc. Din toate zonele țării, și chiar de peste hotare, femeile Îi sunt recunoscătoare lui Dumneazeu pentru grija pe care le-o poartă, pentru experiențele zilnice în care descoperă dragostea Lui infinită și pentru privilegiul de a împărtăși bucuria cunoașterii lui Isus Hristos ca Mantuitor personal cu persoanele din sfera de influență. În zorii dimineții, acesta îți oferă un plus de motivație pentru a porni pe drumul vieții cu încrederea că orice provocare poate fi depășită și orice ispită poate fi biruită cu ajutorul Lui.

  Din aceeași categorie

  Pentru binele nostru

  Dar mereu există un motiv, un scop chiar, pentru că deciziile Sale au în vedere întotdeauna „binele nostru” și/sau binele altora. Noi putem fi siguri că această realitate se confirmă mereu. Dumnezeu ne iubește. Nu poate fi altfel.

  Dumnezeu este dragoste

  Tovarășele mele de călătorie, drumul vostru poate fi aspru, dar nu renunțați! Aveți credință în Dumnezeu. El este capabil să vă facă viața frumoasă, oricare ar fi circumstanțele.

  „Nu ai lumini!”

  Isus dorește să lăsăm o cărare luminoasă pentru ca oamenii să poată urma acea lumină. Mă rog să nu auzim niciodată pe cineva care să zică: „Nu ai lumini! Nu ai lumini!” Astăzi, fie că Dumnezeu să ne ajute să fim lumini strălucitoare pentru El!

  Ziua Taților

  De Ziua Tatălui, aplică versetul de azi la tatăl tău și oferă-i iertare, dacă este nevoie. Iată o versiune de Ziua Tatălui a textului din Filipeni 4:8: „La urma urmelor, copiilor, orice a făcut tatăl vostru adevărat, nobil, drept, curat, demn de iubit, demn de primit, orice faptă bună și orice este lăudabil, aceea să vă însuflețească!”

  Publicate astăzi

  Șase grade de separare

  Fă un mic test. Alcătuiește în minte o listă cu persoanele pe care nu le suporți prea ușor. Gândește-te ce ar trebui să schimbi în mintea sau inima ta pentru ca ele să capete un alt statut, mai apropiat și amical. Începe cu lucrurile simple pe care crezi că le-ai putea face și vei observa imediat schimbările în bine.

  Pentru binele nostru

  Dar mereu există un motiv, un scop chiar, pentru că deciziile Sale au în vedere întotdeauna „binele nostru” și/sau binele altora. Noi putem fi siguri că această realitate se confirmă mereu. Dumnezeu ne iubește. Nu poate fi altfel.

  Împlinirea misiunii

  Chiar şi astăzi, lumina adevărului trebuie dusă de instrumente omeneşti. Ea trebuie dusă de mine şi de tine! Dacă acceptăm misiunea primită, cu siguranţă se vor interpune dificultăţi şi obstacole. Va fi nevoie să facem sacrificii şi să înfrângem greutăţile.

  Lecții valoroase

  Îți mulțumim, Doamne, pentru toate lecțiile pe care ni le oferi, chiar și pentru cele mai puțin plăcute uneori, pentru că știm că tot ce primim din mâna Ta ne oferi cu dragoste! PROVOCARE: Mulțumește-I astăzi lui Dumnezeu pentru cei mai mici membri din familia bisericii tale! Roagă-L ca prezența lor la serviciul de închinare să te umple de bucurie și de recunoștință!

  Az eladás és a vásárlás tilalma

  „…senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van,...