Jules Verne – scriitor francez
Lucruri mai mari decât acestea vei vedea. (Ioan 1:50)
Jules Verne a avut curajul să cunoască, să exploreze, să viseze. Exemplul lui continuă şi azi să inspire tinerii să descopere lucruri noi şi să aibă o viziune curajoasă asupra vieţii. Tu mai ai curajul să visezi? Ai vrea să fii un mentor cu viziune şi să-i influenţezi pe prieteni să îşi descopere potenţialul? Dumnezeu vrea de la tine să fii convins că lumea nouă pe care o pregăteşte pentru tine nu este fantezie, ci realitate. Păstrează-ţi ochii ţintă spre ea! Mai e puţin.
O carte preferată rămâne în memoria cititorului pentru acţiunea ei, stilul captivant, personajele sau situaţiile în care te-ai putut regăsi. Jules Verne a făcut ca timpul de lectură, în copilărie, să îşi găsească adesea un prieten în povestirile lui de aventură şi călătorii.
Pe data de 8 februarie 1828, s-a născut la Nantes, în Franţa, Jules, primul copil al familiei. În şcoală, s-a făcut remarcat la muzică, greacă şi geografie, cea din urmă punându-şi amprenta pe întreaga sa operă. În tinereţe, a fost atras de scrierile lui Victor Hugo, perioada studenţiei fiind începutul încercărilor artistice variate: operete muzicale, piese de teatru, nuvele etc.
Ascensiunea lui s-a datorat unui gen literar nou: poveştile de călătorie. Întâlnirea cu exploratorul şi geograful Jacques Arago l-a motivat să transpună în scris senzaţiile şi detaliile unei călătorii prin lume. Treptat, s-a născut colecţia „Călătorii extraordinare”, de peste 50 de romane în care a inclus atât detalii geografice sau istorice de pe toate continentele, cât şi invenţii (fanteziste la vremea aceea) ca elicopterul, submarinul sau călătoria spre Lună. Se spune că autorul a vizitat chiar şi România, urmarea fiind scrierea cărţii Castelul din Carpaţi.
Claudiu Vasile, Craiova