Fata lui Faraon i-a zis: „Ia copilul acesta, alăptează-mi-l şi îţi voi plăti.” (Exodul 2:9)
Imaginează-ţi că te-ai fi născut în secolul al XIV-lea î.Hr., pe timpul faraonului Ramses al II-lea (cca 1304-1237), în Orientul Apropiat, mai precis în ţinutul Gosen din Egipt. Ai fi trăit în mijlocul unui popor de sclavi evrei, ai fi fost sclava Iochebed, căsătorită cu Amram, amândoi făcând parte din seminţia lui Levi.
Iehova, prin profeţii Săi, v-a înştiinţat că vă va elibera din robia egipteană printr-un conducător ales de El. Tu ai trei copii: Moise, Aaron şi Maria. Cel mai mic, Moise, un copilaş de numai trei luni, tocmai a fost salvat prin intervenţie divină în coşuleţul din nuiele împletite, de odiosul decret al lui faraon, care condamna la moarte pe orice nou-născut de parte bărbătească al sclavilor evrei.
Fiica lui faraon, impresionată de gingăşia copilului, de ineditul situaţiei, se hotărăşte să-l adopte şi-ţi spune: „Ia copilul acesta, alăptează-mi-1 şi îţi voi plăti.” Dar tu ai perceput mesajul ca pe unul venit de la Dumnezeu: „Ia copilul acesta, creşte-1 pentru Mine şi îţi voi plăti!” „Dar, Doamne, am doar doisprezece ani la dispoziţie, nu sunt decât o sclavă, trebuie să frământ lutul cu picioarele, adăugând paie, apoi să-l torn în formele pentru cărămizi; dacă nu-mi termin treba sunt biciuită; ajung acasă foarte istovită şi aici mă aşteaptă o mulţime de treburi… O, Domnul meu! De unde să mai am răbdare, blândeţe, iubire, timp pentru rugăciune şi educaţie pe multiple planuri? Sunt o femeie prea împovărată, prea simplă…”
La toate aceste lamentări, cred că Dumnezeu ţi-ar fi răspuns plin de milă şi iubire: „Vei primi de la Mine tot ceea ce ai spus că nu poţi avea şi încă mult pe deasupra. Te va susţine şi Amram. Apoi învaţă-i pe copiii tăi, dă-le şi lor responsabilităţi. Nu te teme, ai încredere în Mine! Copiii tăi sunt nişte vase alese…”
Câtă onoare i s-a făcut lui Iochebed să colaboreze cu Dumnezeu pentru a educa şi a forma pe „cel mai blând om de pe pământ” şi foarte influent, pe autorul primelor cinci cărţi ale Scriptură, pe cel mai mare dintre profeţi, prototipul Domnului Hristos, conducătorul poporului Său spre Canaan şi cel care a fost înviat de Domnul Isus şi luat la cer. De asemenea pe Aaron, care a slujit ca mare-preot, şi pe Maria, prorociţa, poeta şi cântăreaţa.
„Ia copilul acesta, creşte-1 pentru Mine şi îţi voi plăti!” Când Dumnezeu ne încredinţează un dar, un talant, ne cere să-l creştem, să-l dezvoltăm în slujba Lui, spre slava Sa, iar răsplata va fi veşnică. Câtă responsabihtate, devotament, credinţă şi rugăciune implică această menire.
Victoria Cherciu, Transilvania de Sud