Un răspuns blând

Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia. (Proverbele 15:1)

Scenariul 1: O doamnă în vârstă vine la mine supărată, chiar mânioasă, cerându-mi să-i rezolv problema:

Pur şi simplu nu mai suport aerul condiţionat din biserică! Mă doare capul şi mi se face rău de la aerul condiţionat. Nu înţeleg cum de oamenii au putut supravieţui până nu de mult şi fără aer condiţionat, iar acum nu se mai poate fără el. Chiar ştiu pe cineva care a murit din cauza aerului condiţionat! Dacă nu rezolvaţi problema asta, eu nu mai vin la biserică!

După ce am analizat rapid problema, i-am explicat câteva lucruri care mi s-au părut raţionale şi logice:

În primul rând, nu eu sunt persoana în măsură să iau decizii în ceea ce priveşte aerul condiţionat din biserică, pentru asta există diaconii de sală. Iar în al doilea rând, aţi putea să vă schimbaţi locul şi să vă aşezaţi într-o zonă a bisericii unde nu bate direct aerul condiţionat. Nu puteţi aştepta ca toţi să se conformeze dorinţei dumneavoastră.

Scenariul 2: O doamnă în vârstă vine la mine supărată, chiar mânioasă, cerându-mi să-i rezolv problema:

Pur şi simplu nu mai suport aerul condiţionat din biserică! Mă doare capul şi mi se face rău de la aerul condiţionat. Nu înţeleg cum de oamenii au putut supravieţui până nu de mult şi fără aer condiţionat, iar acum nu se mai poate fără el. Chiar ştiu pe cineva care a murit din cauza aerului condiţionat! Dacă nu rezolvaţi problema asta, eu nu mai vin la biserică! După ce m-am pus în situaţia ei, mi-a fost milă de ea şi i-am spus: îmi pare rău că nu vă simţiţi bine. Cred că aerul condiţionat nu este cea mai sănătoasă invenţie, chiar dacă uneori este foarte utilă. Am să încerc să vă ajut. Totuşi încercaţi să ţineţi cont şi de ceilalţi membri care, poate, nu suportă căldura. Problema se poate rezolva, dacă şi dumneavoastră colaboraţi.

Poate vei avea astăzi de-a face cu persoane dificile, nervoase sau iraţionale. Adu-ţi aminte de fiecare dată că „un răspuns blând potoleşte mânia”.

Dumnezeu îi cheamă pe copiii Săi „să fie răbdători, buni, plini de bunăvoinţă şi dispuşi să ofere ajutor. Ei vor manifesta adevărata amabihtate creştină, amintindu-şi fără încetare că Domnul Hristos nu poate aproba cuvinte sau simţăminte aspre şi nepoliticoase…. Puterea vorbirii va fi considerată un talant preţios, care le-a fost încredinţat pentru a îndeplini o lucrare sfântă şi nobilă.” (Ellen G. White, Slujitorii Evangheliei, p. 97)

Camelia Ban, Târgu Mureş, Transilvania de Sud

Judith Couchman
Judith Couchman
Cartea „Mic dejun pentru sufletul tău” este ca un buchet de vești bune care sunt povestite cu entuziasm specific românesc. Din toate zonele țării, și chiar de peste hotare, femeile Îi sunt recunoscătoare lui Dumneazeu pentru grija pe care le-o poartă, pentru experiențele zilnice în care descoperă dragostea Lui infinită și pentru privilegiul de a împărtăși bucuria cunoașterii lui Isus Hristos ca Mantuitor personal cu persoanele din sfera de influență. În zorii dimineții, acesta îți oferă un plus de motivație pentru a porni pe drumul vieții cu încrederea că orice provocare poate fi depășită și orice ispită poate fi biruită cu ajutorul Lui.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor