Articolul precedentFermitate
  Articolul următorCinstea cuvenită părinților

  Lumina de la răscruce şi fiicele lui Lot

  Răsărea soarele pe pământ când a intrat Lot în Ţoar. (Geneza 19:23)

  Scriptura conţine şi pasaje mai puţin plăcute, care pun în lumină adevăruri profunde.

  Lot şi cele două fiice ale sale sunt singurele persoane salvate ca prin minune de trimişii Cerului, înainte ca Dumnezeu să judece cetăţile câmpiei. În câteva ore, familia lui este pentru totdeauna fragmentată, iar cei trei sunt străini şi cu mâinile goale într-un loc neprimitor şi rece, de la confortul şi bunăstarea cu care se obişnuiseră în Sodoma. Este o vreme de criză majoră materială, socială şi mai ales sufletească; nu au niciun reper, niciun sfătuitor omenesc, aparent nicio soluţie. Gândind în perspectivă, fiicele lui Lot sunt copleşite de ideea ruperii lanţului genealogic şi caută o soluţie pentru a avea urmaşi. Dar în societatea lor nu este decât Lot şi ele fac acel plan care aduce pe lume două popoare devenite simbol al vrăjmăşiei, pe moabiţi şi amoniţi.

  Ele, care îl cunoşteau pe Avraam şi ştiau cât de frumoasă este calea ascultării de Dumnezeu; ele care ştiau cât de profundă este decăderea în călcarea poruncii a şaptea, motiv pentru care au fost distruse cele două cetăţi; ele, care au fost salvate în mod providenţial de focul nimicitor, ele nu-L caută pe Dumnezeu, ci fac un plan omenesc urât, condamnabil şi respingător; se sfătuiesc între ele, nu cu Cel ce le-a dat viaţa şi le-a păstrat-o, uitând că atunci când au intrat în Ţoar a răsărit soarele pe pământ.

  Înserarea acestui amănunt în versetul 23 este atât de preţioasă, pentru că ne aminteşte nouă, oamenilor, care adesea trebuie să facem alegeri, că Dumnezeu face să răsară lumina Sa pe cărările întortocheate ale pământului pentru a ne arăta direcţia, calea salvării, pentru a ne descoperi voia Sa.

  Invitaţia este, dragă cititoare, ca în momentele de criză să cauţi faţa plină de lumină şi iubire a Celui ce ţi-a purtat de grijă până acum şi, în linişte, să asculţi glasul călăuzitor, să recunoşti puternica Sa mână, care vrea să te scoată din cetatea confuziei şi a influenţelor rele.

  Când noaptea păcatului este parcă stăpână, când frigul egoismului paralizează orice sentiment, când nu ştii ce este de făcut, ridică ochii spre cer şi pune-ţi încrederea, viaţa şi planurile, nevoile şi chiar dorinţele în mâna Celui Atotputernic. Nu face planuri, nu căuta să rezolvi singură problemele; când eşti la răscruce nu alege „după obiceiul tuturor popoarelor”.

  Această pagină întunecată a fost notată în prima carte a Bibliei ca o chemare spre Izvorul Luminii. Nu te teme pentru zilele dificile; păstrează în cupa sufletului tău făgăduinţa repetată în Psalmii 25:3, 4, 8, 9, 12-15. Primeşte pentru tine cuvintele: „Vei locui în fericire şi vei stăpâni ţara.”

  Luminiţa Curteanu, Sfântu Gheorghe, Transilvania de Sud

  Lumina de la răscruce şi fiicele lui Lot - 2016. Când noaptea păcatului este parcă stăpână, când frigul egoismului paralizează orice sentiment, când nu ştii ce este de făcut, ridică ochii spre cer şi pune-ţi încrederea, viaţa şi planurile, nevoile şi chiar dorinţele în mâna Celui Atotputernic.
  Judith Couchman
  Cartea „Mic dejun pentru sufletul tău” este ca un buchet de vești bune care sunt povestite cu entuziasm specific românesc. Din toate zonele țării, și chiar de peste hotare, femeile Îi sunt recunoscătoare lui Dumneazeu pentru grija pe care le-o poartă, pentru experiențele zilnice în care descoperă dragostea Lui infinită și pentru privilegiul de a împărtăși bucuria cunoașterii lui Isus Hristos ca Mantuitor personal cu persoanele din sfera de influență. În zorii dimineții, acesta îți oferă un plus de motivație pentru a porni pe drumul vieții cu încrederea că orice provocare poate fi depășită și orice ispită poate fi biruită cu ajutorul Lui.

  Din aceeași categorie

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Ca un copilaș

  Ce fericire să-i avem pe acești micuți care ne învață atât de multe despre noi înșine, despre viața însăși și despre cum să relaționam cu Tatăl nostru ceresc! Mă simt foarte binecuvântată! Ajută-mă, Doamne, să devin ca un copilaș!

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...