Articolul precedentFermitate
  Articolul următorCinstea cuvenită părinților

  Lumina de la răscruce şi fiicele lui Lot

  Răsărea soarele pe pământ când a intrat Lot în Ţoar. (Geneza 19:23)

  Scriptura conţine şi pasaje mai puţin plăcute, care pun în lumină adevăruri profunde.

  Lot şi cele două fiice ale sale sunt singurele persoane salvate ca prin minune de trimişii Cerului, înainte ca Dumnezeu să judece cetăţile câmpiei. În câteva ore, familia lui este pentru totdeauna fragmentată, iar cei trei sunt străini şi cu mâinile goale într-un loc neprimitor şi rece, de la confortul şi bunăstarea cu care se obişnuiseră în Sodoma. Este o vreme de criză majoră materială, socială şi mai ales sufletească; nu au niciun reper, niciun sfătuitor omenesc, aparent nicio soluţie. Gândind în perspectivă, fiicele lui Lot sunt copleşite de ideea ruperii lanţului genealogic şi caută o soluţie pentru a avea urmaşi. Dar în societatea lor nu este decât Lot şi ele fac acel plan care aduce pe lume două popoare devenite simbol al vrăjmăşiei, pe moabiţi şi amoniţi.

  Ele, care îl cunoşteau pe Avraam şi ştiau cât de frumoasă este calea ascultării de Dumnezeu; ele care ştiau cât de profundă este decăderea în călcarea poruncii a şaptea, motiv pentru care au fost distruse cele două cetăţi; ele, care au fost salvate în mod providenţial de focul nimicitor, ele nu-L caută pe Dumnezeu, ci fac un plan omenesc urât, condamnabil şi respingător; se sfătuiesc între ele, nu cu Cel ce le-a dat viaţa şi le-a păstrat-o, uitând că atunci când au intrat în Ţoar a răsărit soarele pe pământ.

  Înserarea acestui amănunt în versetul 23 este atât de preţioasă, pentru că ne aminteşte nouă, oamenilor, care adesea trebuie să facem alegeri, că Dumnezeu face să răsară lumina Sa pe cărările întortocheate ale pământului pentru a ne arăta direcţia, calea salvării, pentru a ne descoperi voia Sa.

  Invitaţia este, dragă cititoare, ca în momentele de criză să cauţi faţa plină de lumină şi iubire a Celui ce ţi-a purtat de grijă până acum şi, în linişte, să asculţi glasul călăuzitor, să recunoşti puternica Sa mână, care vrea să te scoată din cetatea confuziei şi a influenţelor rele.

  Când noaptea păcatului este parcă stăpână, când frigul egoismului paralizează orice sentiment, când nu ştii ce este de făcut, ridică ochii spre cer şi pune-ţi încrederea, viaţa şi planurile, nevoile şi chiar dorinţele în mâna Celui Atotputernic. Nu face planuri, nu căuta să rezolvi singură problemele; când eşti la răscruce nu alege „după obiceiul tuturor popoarelor”.

  Această pagină întunecată a fost notată în prima carte a Bibliei ca o chemare spre Izvorul Luminii. Nu te teme pentru zilele dificile; păstrează în cupa sufletului tău făgăduinţa repetată în Psalmii 25:3, 4, 8, 9, 12-15. Primeşte pentru tine cuvintele: „Vei locui în fericire şi vei stăpâni ţara.”

  Luminiţa Curteanu, Sfântu Gheorghe, Transilvania de Sud

  Lumina de la răscruce şi fiicele lui Lot - 2016. Când noaptea păcatului este parcă stăpână, când frigul egoismului paralizează orice sentiment, când nu ştii ce este de făcut, ridică ochii spre cer şi pune-ţi încrederea, viaţa şi planurile, nevoile şi chiar dorinţele în mâna Celui Atotputernic.
  Judith Couchman
  Cartea „Mic dejun pentru sufletul tău” este ca un buchet de vești bune care sunt povestite cu entuziasm specific românesc. Din toate zonele țării, și chiar de peste hotare, femeile Îi sunt recunoscătoare lui Dumneazeu pentru grija pe care le-o poartă, pentru experiențele zilnice în care descoperă dragostea Lui infinită și pentru privilegiul de a împărtăși bucuria cunoașterii lui Isus Hristos ca Mantuitor personal cu persoanele din sfera de influență. În zorii dimineții, acesta îți oferă un plus de motivație pentru a porni pe drumul vieții cu încrederea că orice provocare poate fi depășită și orice ispită poate fi biruită cu ajutorul Lui.

  Din aceeași categorie

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...