Mândrie versus smerenie

  Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriţi le dă har. (1 Petru 5:5 u.p.)

  Cel mai greu păcat cu care ne luptăm fiecare este mândria, cu rădăcinile ei amare. „Mândria şi ambiţia l-au făcut pe Lucifer să murmure contra stăpânirii lui Dumnezeu şi să caute să răstoarne ordinea care fusese rânduită în Univers. Încă de la căderea sa, el a avut ca ţintă de a insufla oamenilor acelaşi spirit de invidie şi nemulţumire, aceeaşi năzuinţă după poziţie şi onoare.” (Patriarhi şi profeţi, p. 460)

  Am auzit adeseori spunându-se: „Eu sunt suveran; eu dictez în casa aceasta, în echipa aceasta, în biserica aceasta.” În timpurile moderne, mândria se exprimă astfel: „Până când e cutare pe postul acela? De ce nu mă pune pe mine să predic, să cânt solo?” O, cât de mult mi-ar plăcea să aud altfel de afirmaţii, care să răspândească armonii celeste în inima, casa şi biserica noastră: „Domnul este Suveran în viaţa mea! Lui I-am predat cârma vieţii mele, a familiei mele, dorinţele, talentele şi proiectele mele.” Un om duhovnicesc are ca deviză: „În cinste, fiecare să dea întâietate altuia.” Smerenia este o floare rară ce creşte doar pe platourile celor ce stau pe stânca înaltă a consacrării, care ţin ferestrele sufletului deschise spre Soarele neprihănirii, singurul care ne poate vindeca de mândrie şi de orice păcat.

  Un grup de turişti vizitau Muzeul Beethoven din Bonn. O tânără din grup s-a aşezat, plină de sine, la pianul la care cântase Beethoven şi a interpretat – nu chiar atât de bine – „Sonata lunii”, una dintre lucrările importante ale marelui compozitor. Când tânăra a terminat, s-a ridicat şi i-a spus bătrânului ghid: „Gândesc că mulţi muzicieni iluştri au fost pe aici şi au cântat la acest memorabil instrument.” „Vedeţi, domnişoară, a spus grav bătrânul, anul trecut a fost pe aici Paderewski – un strălucit pianist, recunoscut pe plan mondial – şi prietenii lui au insistat să le cânte ceva din bogatul său repertoriu. Paderewski a dat însă din cap, spunând: «Nu, nu mă simt vrednic să cânt la pianul la care a lucrat şi a cântat titanul muzicii.»” Cel care este conştient că orice dar bun vine de sus, de la Tatăl luminilor, niciodată nu va face din fiinţa sa, din talentul sau din darurile sale înnăscute sau cultivate un merit sau un motiv de înălţare de sine.

  Doar jertfa de la Golgota ne poate face să ne dăm seama de preţul plătit pentru răscumpărarea noastră şi să spunem împreună cu apostolul Pavel: „Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine.” (Galateni 2:20)

  Magdalena Toma, Muntenia

  Mândrie versus smerenie - 2016. Doar jertfa de la Golgota ne poate face să ne dăm seama de preţul plătit pentru răscumpărarea noastră şi să spunem împreună cu apostolul Pavel: „Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.”
  Judith Couchman
  Cartea „Mic dejun pentru sufletul tău” este ca un buchet de vești bune care sunt povestite cu entuziasm specific românesc. Din toate zonele țării, și chiar de peste hotare, femeile Îi sunt recunoscătoare lui Dumneazeu pentru grija pe care le-o poartă, pentru experiențele zilnice în care descoperă dragostea Lui infinită și pentru privilegiul de a împărtăși bucuria cunoașterii lui Isus Hristos ca Mantuitor personal cu persoanele din sfera de influență. În zorii dimineții, acesta îți oferă un plus de motivație pentru a porni pe drumul vieții cu încrederea că orice provocare poate fi depășită și orice ispită poate fi biruită cu ajutorul Lui.

  Din aceeași categorie

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...