Mândrie versus smerenie

  Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriţi le dă har. (1 Petru 5:5 u.p.)

  Cel mai greu păcat cu care ne luptăm fiecare este mândria, cu rădăcinile ei amare. „Mândria şi ambiţia l-au făcut pe Lucifer să murmure contra stăpânirii lui Dumnezeu şi să caute să răstoarne ordinea care fusese rânduită în Univers. Încă de la căderea sa, el a avut ca ţintă de a insufla oamenilor acelaşi spirit de invidie şi nemulţumire, aceeaşi năzuinţă după poziţie şi onoare.” (Patriarhi şi profeţi, p. 460)

  Am auzit adeseori spunându-se: „Eu sunt suveran; eu dictez în casa aceasta, în echipa aceasta, în biserica aceasta.” În timpurile moderne, mândria se exprimă astfel: „Până când e cutare pe postul acela? De ce nu mă pune pe mine să predic, să cânt solo?” O, cât de mult mi-ar plăcea să aud altfel de afirmaţii, care să răspândească armonii celeste în inima, casa şi biserica noastră: „Domnul este Suveran în viaţa mea! Lui I-am predat cârma vieţii mele, a familiei mele, dorinţele, talentele şi proiectele mele.” Un om duhovnicesc are ca deviză: „În cinste, fiecare să dea întâietate altuia.” Smerenia este o floare rară ce creşte doar pe platourile celor ce stau pe stânca înaltă a consacrării, care ţin ferestrele sufletului deschise spre Soarele neprihănirii, singurul care ne poate vindeca de mândrie şi de orice păcat.

  Un grup de turişti vizitau Muzeul Beethoven din Bonn. O tânără din grup s-a aşezat, plină de sine, la pianul la care cântase Beethoven şi a interpretat – nu chiar atât de bine – „Sonata lunii”, una dintre lucrările importante ale marelui compozitor. Când tânăra a terminat, s-a ridicat şi i-a spus bătrânului ghid: „Gândesc că mulţi muzicieni iluştri au fost pe aici şi au cântat la acest memorabil instrument.” „Vedeţi, domnişoară, a spus grav bătrânul, anul trecut a fost pe aici Paderewski – un strălucit pianist, recunoscut pe plan mondial – şi prietenii lui au insistat să le cânte ceva din bogatul său repertoriu. Paderewski a dat însă din cap, spunând: «Nu, nu mă simt vrednic să cânt la pianul la care a lucrat şi a cântat titanul muzicii.»” Cel care este conştient că orice dar bun vine de sus, de la Tatăl luminilor, niciodată nu va face din fiinţa sa, din talentul sau din darurile sale înnăscute sau cultivate un merit sau un motiv de înălţare de sine.

  Doar jertfa de la Golgota ne poate face să ne dăm seama de preţul plătit pentru răscumpărarea noastră şi să spunem împreună cu apostolul Pavel: „Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine.” (Galateni 2:20)

  Magdalena Toma, Muntenia

  Mândrie versus smerenie - 2016. Doar jertfa de la Golgota ne poate face să ne dăm seama de preţul plătit pentru răscumpărarea noastră şi să spunem împreună cu apostolul Pavel: „Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.”
  Judith Couchman
  Cartea „Mic dejun pentru sufletul tău” este ca un buchet de vești bune care sunt povestite cu entuziasm specific românesc. Din toate zonele țării, și chiar de peste hotare, femeile Îi sunt recunoscătoare lui Dumneazeu pentru grija pe care le-o poartă, pentru experiențele zilnice în care descoperă dragostea Lui infinită și pentru privilegiul de a împărtăși bucuria cunoașterii lui Isus Hristos ca Mantuitor personal cu persoanele din sfera de influență. În zorii dimineții, acesta îți oferă un plus de motivație pentru a porni pe drumul vieții cu încrederea că orice provocare poate fi depășită și orice ispită poate fi biruită cu ajutorul Lui.

  Din aceeași categorie

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...