Dacă ar fi ştiut Tamar…

  Domnul face dreptate şi judecată tuturor celor asupriţi. – Psalmii 103:6

  Dacă Tamar, fiica lui David, L-ar fi cunoscut pe Isus, singurul Fiu al lui Dumnezeu, lucrurile ar fi stat altfel în dreptul ei. Ce poveste tristă! „Sora frumoasă” a lui Absalom a intrat fără să vrea în atenţia desfrânată a lui Amnon. Ce ironie în faptul că farmecul nevinovat poate provoca cea mai aprigă poftă carnală! Şi a provocat-o fără doar şi poate. Obsedatul de Amnon a căutat sfatul vărului său parşiv Ionadab. „Prefă-te că eşti bolnav” i-a şoptit la ureche Ionadab, „apoi cere-i tatălui tău să fii îngrijit de Tamar.” Zis şi făcut şi, la scurt timp,Tamar se afla lângă patul lui. Apoi, în întunericul iatacului său de boală, Amnon i-a dat afară pe slujitori şi a chemat-o pe Tamar lângă el. Bine instruită să se supună, Tamar s-a strecurat mai aproape. Cât ai clipi, braţe groase bărbăteşti i-au cuprins încheieturile subţiri. Fără apărare în faţa puterii lui masculine, ea a strigat: „Nu! Nu mă silui! Întreabă-l pe rege şi ne putem căsători!” În acea cultură, o fată nevirgină avea puţine şanse la căsătorie. Căsătoria cu un violator era de preferat ostracizării pe care ar fi îndurat-o.

  În mod tragic, revoltător, îngrozitor, „a silit-o, a necinstit-o şi s-a culcat cu ea” (2 Samuel 13:14).

  Asemenea trecerii bruşte de la căldură sufocantă la ploaie torenţială, sociopatul „Amnon a urât-o […] mai mult decât o iubise. Şi i-a zis: «Scoală-te şi du-te!»” A obligat-o din nou, de data aceasta să se îndepărteze de el, în loc să se apropie (v. 15).

  „Nu!” a protestat ea, implorându-l să îndrepte prin căsătorie răul făcut (Deuteronomul 22:28,29). Dar Amnon a controlat situaţia. Stând în faţa uşii zăvorâte, prinţesa dezonorată şi-a sfâşiat veşmintele de fecioară şi şi-a pus cenuşă pe cap, tânguindu-se până la fratele ei Absalom. Biblia spune că a locuit cu Absalom„îndurerată”(v. 20, NTR). Nu mai aflăm nimic despre ea, doar îndurerare, sau, în ebraică, shamem.

  Îndurerare. Asta produc violatorii ca Amnon. Shamem poate fi tradus şi cu „încremenită” sau chiar „stupefiată”. Tamar pare să-şi fi pierdut minţile. Absalom i-a pus propriei fiice numele „Tamar” (2 Samuel 14:27) ca un fel de aducere-aminte pentru sora lui. În final, Absalom l-a omorât pe Amnon.

  Ce-ar fi fost dacă Absalom, în loc de răzbunare criminală, ar fi optat pentru dreptate divină? Ce-ar fi fost dacă, cu blândeţe, s-ar fi ocupat de rănile psihice ale lui Tamar, spunându-i despre un Dumnezeu care nu o va obliga niciodată la nimic, care îi preţuia sufletul? Aşa, Tamar poate ar fi cunoscut vindecare, în loc de îndurerare. Pace, în loc de tulburare. L-ar fi cunoscut pe Isus.

  Jennifer Jill Schwirzer

  Dacă ar fi ştiut Tamar... - 2017. Ce-ar fi fost dacă Absalom, în loc de răzbunare criminală, ar fi optat pentru dreptate divină? Ce-ar fi fost dacă, cu blândeţe, s-ar fi ocupat de rănile psihice ale lui Tamar, spunându-i despre un Dumnezeu care nu o va obliga niciodată la nimic, care îi preţuia sufletul?
  Ardis Carolyn
  E frumos să împărtășim cu prietenii experiențele vieții, dar și mai frumos este să alegem astăzi să înaintăm împreună cu Dumnezeu. Ardis Carolyn, alături de alte femei povestesc despre călătoria lor spirituală în cartea „Înaintăm împreună” - apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Un biscuit fără unt

  Ca un biscuit care nu merită să fie mâncat fără unt, tot astfel nicio viață nu merită să fie trăită fără Dumnezeu.

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Dumnezeu l-a folosit pe soțul meu ca să-mi schimbe perspectiva

  Dumnezeu mi-a arătat clar că acea carte nu este despre mine, ci menirea ei este să-i ajute pe mulţi peregrini pe drumul spinos al vieții și să-I aducă Lui slavă. Îi mulțumesc Domnului pentru dragostea Lui necondiționată, pentru favoarea nemeritată și pentru harul Său minunat!

  Salvat de o întâlnire de comitet

  Când ne începem ziua, să ne străduim să-L punem pe Dumnezeu în locul cuvenit. Doar făcând astfel îngerul Domnului își va așeza tabăra în jurul nostru și ne va păzi de orice rău.

  Publicate astăzi

  Porunca a treia

  Atenție, distanțarea dintre noi și Dumnezeu nu apare dintr-odată, ci treptat, pe neobservate și în etape mici, dar repetate. Dacă Îl rechemăm acum în viața noastră, Tatăl ceresc vine fără întârziere sau șovăire.

  Un biscuit fără unt

  Ca un biscuit care nu merită să fie mâncat fără unt, tot astfel nicio viață nu merită să fie trăită fără Dumnezeu.

  Cine înţelege mai bine?

  Dacă ești ispitit să te înfurii, să te enervezi, să îţi piezi cumpătul, să fii scos din sărite, îndepărtează-te cât poţi de repede de un asemenea sentiment. Domnul îţi va da pace şi control de sine, ca să poţi arăta dragoste, apreciere şi admiraţie faţă de alţii. În consecinţă, relaţiile tale vor înflori.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să ierte

  Cere în rugăciune iertare și puterea de a ierta! PROVOCARE: Scrie pe o foaie motivele pentru care nu poți ierta de obicei! Gândeștete la o modalitate de a trece peste acestea și de a te bucura de pacea iertării depline!

  A menny polgárai

  „Azért immár nem vagytok jövevények és zsellérek, hanem polgártársai a szenteknek, és cselédei az Istennek.”...