Dacă ar fi ştiut Tamar…

  Domnul face dreptate şi judecată tuturor celor asupriţi. – Psalmii 103:6

  Dacă Tamar, fiica lui David, L-ar fi cunoscut pe Isus, singurul Fiu al lui Dumnezeu, lucrurile ar fi stat altfel în dreptul ei. Ce poveste tristă! „Sora frumoasă” a lui Absalom a intrat fără să vrea în atenţia desfrânată a lui Amnon. Ce ironie în faptul că farmecul nevinovat poate provoca cea mai aprigă poftă carnală! Şi a provocat-o fără doar şi poate. Obsedatul de Amnon a căutat sfatul vărului său parşiv Ionadab. „Prefă-te că eşti bolnav” i-a şoptit la ureche Ionadab, „apoi cere-i tatălui tău să fii îngrijit de Tamar.” Zis şi făcut şi, la scurt timp,Tamar se afla lângă patul lui. Apoi, în întunericul iatacului său de boală, Amnon i-a dat afară pe slujitori şi a chemat-o pe Tamar lângă el. Bine instruită să se supună, Tamar s-a strecurat mai aproape. Cât ai clipi, braţe groase bărbăteşti i-au cuprins încheieturile subţiri. Fără apărare în faţa puterii lui masculine, ea a strigat: „Nu! Nu mă silui! Întreabă-l pe rege şi ne putem căsători!” În acea cultură, o fată nevirgină avea puţine şanse la căsătorie. Căsătoria cu un violator era de preferat ostracizării pe care ar fi îndurat-o.

  În mod tragic, revoltător, îngrozitor, „a silit-o, a necinstit-o şi s-a culcat cu ea” (2 Samuel 13:14).

  Asemenea trecerii bruşte de la căldură sufocantă la ploaie torenţială, sociopatul „Amnon a urât-o […] mai mult decât o iubise. Şi i-a zis: «Scoală-te şi du-te!»” A obligat-o din nou, de data aceasta să se îndepărteze de el, în loc să se apropie (v. 15).

  „Nu!” a protestat ea, implorându-l să îndrepte prin căsătorie răul făcut (Deuteronomul 22:28,29). Dar Amnon a controlat situaţia. Stând în faţa uşii zăvorâte, prinţesa dezonorată şi-a sfâşiat veşmintele de fecioară şi şi-a pus cenuşă pe cap, tânguindu-se până la fratele ei Absalom. Biblia spune că a locuit cu Absalom„îndurerată”(v. 20, NTR). Nu mai aflăm nimic despre ea, doar îndurerare, sau, în ebraică, shamem.

  Îndurerare. Asta produc violatorii ca Amnon. Shamem poate fi tradus şi cu „încremenită” sau chiar „stupefiată”. Tamar pare să-şi fi pierdut minţile. Absalom i-a pus propriei fiice numele „Tamar” (2 Samuel 14:27) ca un fel de aducere-aminte pentru sora lui. În final, Absalom l-a omorât pe Amnon.

  Ce-ar fi fost dacă Absalom, în loc de răzbunare criminală, ar fi optat pentru dreptate divină? Ce-ar fi fost dacă, cu blândeţe, s-ar fi ocupat de rănile psihice ale lui Tamar, spunându-i despre un Dumnezeu care nu o va obliga niciodată la nimic, care îi preţuia sufletul? Aşa, Tamar poate ar fi cunoscut vindecare, în loc de îndurerare. Pace, în loc de tulburare. L-ar fi cunoscut pe Isus.

  Jennifer Jill Schwirzer

  Dacă ar fi ştiut Tamar... - 2017. Ce-ar fi fost dacă Absalom, în loc de răzbunare criminală, ar fi optat pentru dreptate divină? Ce-ar fi fost dacă, cu blândeţe, s-ar fi ocupat de rănile psihice ale lui Tamar, spunându-i despre un Dumnezeu care nu o va obliga niciodată la nimic, care îi preţuia sufletul?
  Ardis Carolyn
  E frumos să împărtășim cu prietenii experiențele vieții, dar și mai frumos este să alegem astăzi să înaintăm împreună cu Dumnezeu. Ardis Carolyn, alături de alte femei povestesc despre călătoria lor spirituală în cartea „Înaintăm împreună” - apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Trebuie să fi fost un înger

  Ce Dumnezeu minunat slujim! El trimite îngerii Săi să vegheze asupra noastră și se îngrijește de nevoile noastre, adesea înainte să știm care sunt acestea. Ne putem încrede cu siguranță în grija Sa pentru noi!

  Ajutor! Sunt mamă!

  A fi mamă nu este ușor, mai ales dacă ești singură. Dar Dumnezeu a promis că nu ne va lăsa, ci El ne va fi puterea. Deci mă prind de făgăduința aceasta: Dumnezeu o va salva pe fiica mea.

  Despărțirea nu va mai fi!

  Mereu îmi va lipsi Sadie, dar, de fiecare dată când mi-amintesc de această pierdere, mă gândesc și la marele sacrificiu pe care Dumnezeu l-a făcut pentru tine și pentru mine. El s-a separat de Fiul Său ca noi să putem avea viața veșnică împreună cu El, acolo unde niciodată nu vor mai fi despărțiri.

  Nu te îngrijora, Domnul face față!

  Dragă mea, ești copleșită de temeri? Te invit să nu te mai îngrijorezi; aruncă toate îngrijorările asupra lui Isus și El va avea grijă de tine. El a făcut-o pentru mine și ştiu că o va face și pentru tine.

  Publicate astăzi

  Anul celor șase împărați

  Când simți că Stăpânul inimii tale sau al familiei și al planurilor tale ar trebui schimbat, nu te grăbi; gândește-te mai întâi cu cine ai vrea să-L înlocuiești. Ține minte că, într-o lume pe care omul a pus-o la picioarele lui Satana, tu nu-ți poți fi singur stăpân. Deci spune mai bine ca ucenicii: „Doamne, la cine să ne ducem? Tu ai cuvintele vieții veșnice.” Nu există o altă opțiune nedistructivă!

  Trebuie să fi fost un înger

  Ce Dumnezeu minunat slujim! El trimite îngerii Săi să vegheze asupra noastră și se îngrijește de nevoile noastre, adesea înainte să știm care sunt acestea. Ne putem încrede cu siguranță în grija Sa pentru noi!

  Intervenţii pozitive

  Dumnezeu ne cheamă să ne bucurăm de libertate. Doar că o asemenea libertate nu poate fi deplină decât dacă este legată de o slujire bazată pe iubire. Îndrăzneşte să urmezi o asemenea terapie chiar şi numai într-o manieră preventivă!

  Trioul perfect care trece linia sfârșitului

  Doamne, ajută-ne să iubim mai mult Cuvântul Tău și mai puțin cuvintele noastre! PROVOCARE: Încearcă să memorezi astăzi un psalm care îți place în mod deosebit!

  Vasárnapi missziómunka

  „Hirdesd az igét, állj elő vele alkalmatos, alkalmatlan időben, ints, feddj, buzdíts teljes béketűréssel és...