Magicii neuroni-oglindă

  Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului. – 2 Corinteni 3:18

  Am o mare problemă, a anunţat Melissa, intrând în casă după ora de muzică. O mare, mare problemă.

  Punând laptopul deoparte, m-am pregătit să o ascult. Aşa am aflat că marea ei problemă era conflictul dintre un recital de pian, ce urma să aibă loc în trei săptămâni, şi o săptămână de tabără.

  – E o decizie foarte grea, a zis Melissa, marea frământare observându-i-se în cuvinte. Chiar vreau să mă duc în tabără şi chiar vreau să cânt bine la recital, a adăugat ea, oftând. Profesoara spune că mersul în tabără o să îmi afecteze semnificativ timpul de studiu pentru recital.

  – Alege-le pe ambele, i-am spus eu, la care faţa Melissei dădea semne clare că e şi nedumerită, şi curioasă. Ai nişte neuroni extraordinari în cortexul cerebral – zona creierului cea mai proeminentă. Situaţi imediat sub fruntea ta, aceşti neuroni explodează când desfăşori o acţiune în timp real, când îţi imaginezi o acţiune şi chiar când urmăreşti comportamentul altei persoane. Acesta poate fi motivul pentru care uneori sunt numiţi „neuroni-oglindă”.

  Cercetătorii au folosit echipamente de imagistică cerebrală pentru a studia creierul a doi indivizi: a unuia care a exersat la pian câte două ore în fiecare zi, timp de şapte zile, şi a altuia care doar şi-a imaginat că a cântat la pian acelaşi număr de ore pe zi şi zile pe săptămână. Atât exerciţiile reale ale unuia, cât şi cele virtuale ale celuilalt au generat o reconfigurare similară a cortexului cerebral.

  – Dacă îţi imaginezi că exersezi la pian, aceasta poate grăbi învăţarea, i-am spus Melissei. Memorează în prima săptămână piesa pe care o cânţi la recital. De fapt, este ca şi când ai exersa, la partitura cu tine în tabără şi continuă să exersezi cu mintea în fiecare secundă a săptămânii. E cântat virtual. Când te vei întoarce acasă, în a treia săptămână, combină ambele tipuri de cântat, real şi virtual.

  – Creierul meu are neuroni-oglindă magici, a strigat Melissa, sărind în sus de bucurie, cu aşa încântare încât ţopăia, dansa în cerc şi dădea din mâini. Îi pot folosi ca să studiez partitura în mod real şi virtual.

  Şi exact aşa a făcut. Melissa s-a bucurat de o săptămână de tabără şi a interpretat foarte bine piesa la recitalul care a urmat.

  Tu ţi-ai pus la lucru neuronii-oglindă? Sunt mai mult decât fericiţi să te ajute. Când nu poţi face ceva la modul real, poţi face în mod virtual. Când practic nu se poate, imaginează-te făcând respectivul lucru. Apoi imaginează-ţi ceva ce nu ai văzut în realitate – cum ar fi viaţa în cer.

  Arlene R. Taylor

  Ardis Carolyn
  E frumos să împărtășim cu prietenii experiențele vieții, dar și mai frumos este să alegem astăzi să înaintăm împreună cu Dumnezeu. Ardis Carolyn, alături de alte femei povestesc despre călătoria lor spirituală în cartea „Înaintăm împreună” - apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Hristos este podul

  Mă rog și vorbesc numai cu Domnul nostru așa cum o fac de ani de zile ca o creștină devotată. Dar darul acela îmi amintește că Hristos a murit pe cruce pentru noi; El este podul nostru și ar fi bine ca și noi să murim față de noi în fiecare zi și să trăim pentru El.

  Garanție pe viață

  Sunt atât de recunoscătoare că ochiul Lui veghează într-adevăr asupra vrăbiilor. Așa că am încredere că îi pasă și de mine!

  Mesagerul lui Dumnezeu

  El a avut grijă de familia mea în multe moduri miraculoase. Așa că, nu fi niciodată dezamăgită dacă Dumnezeu nu răspunde rugăciunilor tale așa cum vrei! Roagă-te numai să fii mesagerul lui credincios, fii recunoscătoare pentru călăuzirea Lui și vei fi binecuvântată!

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...