Articolul precedentCare este jertfa ta?
  Articolul următorMergând și fiind împreună

  Condiment accidental

  Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia. – Proverbele 15:1

  Veselă, vărsam ingredientele în vasul mare de aluminiu: ovăz, nucă, lapte praf şi sare. Apoi am luat un recipient mare de pe raftul meu cu mirodenii, punând din respectivul amestec o cantitate mare, fără să o măsor. Am aproximat.

  Gata! Ar trebui să fie numa’bun! mi-am zis. Scorţişoara era, la urma urmei, una dintre cele mai importante ingrediente în reţeta bunicii de granola. Nu doar că adaugă o savoare distinctă, dar face totul să miroasă foarte bine când e gătit la cuptor.

  Soţul meu mă rugase să îi fac granola ca să ducă la serviciu ziua următoare. Abia aşteptam să pun produsul finit în cutii, pe care să le leg cu panglică festivă cu roşu, verde şi auriu.

  Am inhalat adânc deasupra vasului, savurând mirosul tuturor ingredientelor. Dar ceva nu era cum trebuie. Nu avea obişnuitul miros cald, dulce, aromat. Mirosea bine, dar altfel. O, nu! Panicându-mă, am luat repede condimentul pe care îl pusesem după ingredientele uscate şi m-am uitat la etichetă. Chimen! Luasem condimentul greşit. Şi era absolut cea mai proastă variantă pentru reţetă.

  Am făcut tot posibilul să scot tot condimentul accidental, dar o parte ajunsese sub celelalte ingrediente, aşa că era imposibil de scos. Nu puteam decât să încerc să pun acum mirodenia potrivită – scorţişoara – şi să sper că o să fie bine. Am turnat amestecul fierbinte de miere, zahăr brun şi ulei peste restul ingredientelor uscate, am amestecat şi am pus vasul la cuptor. După ce a fost gata, am gustat, dar nu avea gustul dulce şi plăcut. În schimb, avea iuţimea unui sos. Ar fi mers dacă am fi avut nişte chipsuri, dar, ca granola, nu era bună deloc.

  Aşa am ajuns să mă gândesc la modul în care uneori reacţionez prea repede la cuvinte aspre. E nevoie doar de câteva secunde, în fierbinţeala momentului, ca să mi se zbârlească părul pe mine – e ca un răspuns automat că persoana căutată pe e-mail este în concediu. Şi situaţia escaladează.

  În schimb, trebuia să verific ce am luat de pe raft, înainte să îmi distrug total reţeta. Dacă am grijă la ce cuvinte aleg să rostesc, dacă le aromatizez cu bunătate şi compasiune, nu cu resentimente, conversaţia se poate finaliza altfel.

  Kris Smith

  Condiment accidental - 2017. Trebuia să verific ce am luat de pe raft, înainte să îmi distrug total reţeta. Dacă am grijă la ce cuvinte aleg să rostesc, dacă le aromatizez cu bunătate şi compasiune, nu cu resentimente, conversaţia se poate finaliza altfel.
  Ardis Carolyn
  E frumos să împărtășim cu prietenii experiențele vieții, dar și mai frumos este să alegem astăzi să înaintăm împreună cu Dumnezeu. Ardis Carolyn, alături de alte femei povestesc despre călătoria lor spirituală în cartea „Înaintăm împreună” - apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...