Lecția de spaniolă (1)

  Cuvântul pe care-l auziţi nu este al Meu, ci al Tatălui, care M-a trimis. – loan 14:24

  Am predat timp de mai bine de patruzeci de ani limba, literatura şi civilizaţie spaniolă. Deşi m-am născut în Statele Unite, spaniola a fost limba mea maternă. Apoi am intrat în clasa întâi într-o şcoală cu predare în limba engleză. Spaniola a rămas o limbă pe care am iubit-o şi am dezvoltat-o prin studiu şi prin vorbire alături de cealaltă limbă, engleza. Sunt ceea ce se numeşte o bilingvă autentică.

  De-a lungul anilor, prin studiile şi călătoriile mele, am căutat metode din ce în ce mai eficiente de a transmite limba spaniolă elevilor mei, atât ca limbă maternă (am predat spaniolă vorbitorilor nativi timp de cinci ani în Puerto Rico), cât şi ca a doua limbă, vorbitorilor de limbă engleză. De-a lungul carierei mele de profesor, predarea unei limbi străine ca a doua limbă a trecut printr-o serie de teorii şi metodologii care promiteau elevilor noştri că vor putea folosi acea limbă imediat ce ieşeau de la cursuri. Când mi-am început cariera, eu, ca de altfel majoritatea colegilor mei, am moştenit metoda traducerilor, o reminiscenţă a metodei medieval-europene de învăţare a limbilor latină şi greacă: citeşti un pasaj şi-l traduci. Mai era apoi metoda audio, bazată pe teoria lui B. E. Skinner a răspunsului la stimul. Ideea era că, dacă repetai un cuvânt sau o expresie din limba-ţintă de suficiente ori, aveai să ieşi de la cursuri vorbind limba respectivă – lucru care nu se întâmpla niciodată.

  Abia teoria lui Noam Chomsky, referitoare la gramatica universală, a fost cea care ne-a smuls din ghearele traducerilor gramaticale şi ale repetărilor nesfârşite. El a descoperit că toţi oamenii au creierele echipate cu capacitatea de a învăţa limbajul. Categoriile limbii erau deja în creier, aşteptând să fie umplute cu limba folosită în zona geografică a lumii în care s-a născut şi a crescut individul. Alte cercetări referitoare la creier i-au ajutat pe profesori şi pe cei care învăţau o a doua şi o a treia limbă. De atunci ştim că există două zone ale creierului care reţin toate limbile pe care cineva le învaţă până la vârsta de cinci ani. Acestea sunt limbile pe care le poţi vorbi fără a avea accentul afectat de altă limbă.

  În vieţile noastre de creştini, să nu permitem metodologiilor vechi şi interferenţelor să ne împiedice să auzim şi să înţelegem limba pe care Dumnezeu o vorbeşte.

  Lourdes Morales-Gudmundsson

  Lecția de spaniolă (1) - 2018. În vieţile noastre de creştini, să nu permitem metodologiilor vechi şi interferenţelor să ne împiedice să auzim şi să înţelegem limba pe care Dumnezeu o vorbeşte.
  Carolyn Sutton
  O, dacă am înţelege pe deplin măsura dragostei Sale pentru noi! Imediat ce vom încerca să o descoperim, o vom vedea peste tot. Carolyn Rathbun Sutton, alături de alte femei povestesc despre călătoria lor spirituală în cartea „Eu te iubesc și mai mult” - apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Călăuzirea lui Dumnezeu

  El ne vede și ne aude. Atunci când suntem pierduți, fie în mod fizic, fie spiritual, tot ceea ce trebuie să facem este să cerem călăuzire. El este ajutorul, Protectorul și Refugiul nostru. Dumnezeu este atât de bun!

  Voi cinsti pe cine Mă cinstește

  Îi mulțumesc Tatălui ceresc pentru răspunsul Lui rapid. Adesea, când plănuiesc programa pentru studenții mei, cer călăuzire de sus, iar El îmi răspunde prin idei excelente, care nu numai că îmbogățesc cunoștințele studenților, dar îmi și furnizează ocazii pentru a împărtăși bunătatea Sa.

  Fascinația neobișnuitului

  Isus în iesle – rumen în obraji și neajutorat – ne-a arătat cât de vulnerabil S-a făcut, din dragoste pentru noi. Nu a dus El pe pământ o viață dintre cele mai neobișnuite? Și acest fel neobișnuit de a fi nu a fost pentru El și pentru noi o binecuvântare?

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...