Lecția de spaniolă (2)

  Vreau să mă gândesc adânc la orânduirile Tale. – Psalmii 119:48

  Noam Chomsky – dată fiind descoperirea sa că toţi oamenii se nasc cu capacitatea de a învăţa o limbă, coroborată cu cercetările referitoare la creier care au urmat – a concluzionat că o a doua limbă se poate învăţa în multe feluri, cam la fel cum învăţăm limba maternă.

  Acest lucru a însemnat pentru profesori şi pentru cei care învăţau o a doua limbă că folosirea din plin a limbii în context era cea mai bună metodă de a învăţa şi de a reţine o a doua limbă. Cu alte cuvinte, situaţii de limbă puse în contexte diferite în care limba ar putea fi folosită de un student, de un turist, o asistentă sau un avocat, reprezintă cea mai bună metodă de achiziţie a unei limbi. Nu este suficient să predai o limbă, ci trebuie să-i antrenezi pe elevi să folosească limba respectivă. În acest model de învăţare şi de predare, practica şi teoria sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede. În mod ideal, practica are rolul de a dezvălui principiile gramaticale din spatele vorbirii, dar gramatica şi folosirea limbii lucrează mână în mână pentru a-l ajuta pe elev să dobândească un uz practic al limbii în diferite situaţii.

  M-a surprins faptul că şi de aici se putea învăţa ceva cu privire la credinţă şi fapte în viaţa de creştin. Credinţa şi faptele se completează reciproc, fiind chiar ineficiente una fără cealaltă. Poţi învăţa despre credinţă studiind Biblia, ascultând predici şi citind cărţi pe acest subiect. Dar dacă nu o aplici în viaţa ta, nu are niciun folos. La fel cum practica trebuie îmbinată cu teoria în învăţarea unei limbi străine, dacă nu-ţi foloseşti credinţa, o vei pierde. Aceasta este o axiomă în învăţarea unei limbi străine: dacă nu o foloseşti, o pierzi!

  Ce vine mai întâi, credinţa sau faptele, teoria sau practica? Nu este chiar o întrebare stupidă. Cu siguranţă, ele trebuie să vină împreună şi să colaboreze. Dar, ca şi în cazul teoriei şi practicii limbii, practicarea credinţei (faptele) te va lumina cu privire la modul de înţelegere a credinţei (teoria credinţei), iar modul în care înţelegi Cuvântul lui Dumnezeu se va hrăni din faptele tale.

  Aş merge mai departe în a aplica un alt principiu al predării şi învăţării unei limbi străine. Cu cât foloseşti mai mult o limbă, cu atât mai clare ţi se vor părea principiile din spatele folosirii ei şi cu atât mai mult vei dori să studiezi acele principii.

  Lourdes Morales-Gudmundsson

  Lecția de spaniolă (2) - 2018. Aş merge mai departe în a aplica un alt principiu al predării şi învăţării unei limbi străine. Cu cât foloseşti mai mult o limbă, cu atât mai clare ţi se vor părea principiile din spatele folosirii ei şi cu atât mai mult vei dori să studiezi acele principii.
  Carolyn Sutton
  O, dacă am înţelege pe deplin măsura dragostei Sale pentru noi! Imediat ce vom încerca să o descoperim, o vom vedea peste tot. Carolyn Rathbun Sutton, alături de alte femei povestesc despre călătoria lor spirituală în cartea „Eu te iubesc și mai mult” - apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Atunci când dezastrul lovește

  Este remarcabil și faptul că nu am auzit niciodată atâtea persoane care să recunoască public bunătatea lui Dumnezeu, în ciuda situației lor teribile; sunt sigură că El a fost plăcut impresionat de aceasta!

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Călăuzirea lui Dumnezeu

  El ne vede și ne aude. Atunci când suntem pierduți, fie în mod fizic, fie spiritual, tot ceea ce trebuie să facem este să cerem călăuzire. El este ajutorul, Protectorul și Refugiul nostru. Dumnezeu este atât de bun!

  Publicate astăzi

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Az énről való megfeledkezés értéke

  „Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet...