Bunul samaritean și iudeul: după pildă

  Dar un samaritean care era în călătorie a venit în locul unde era el şi, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. S-a apropiat de i-a legat rănile şi a turnat peste ele untdelemn şi vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han şi a îngrijit de el. – Luca 10:33,34

  Te-ai gândit vreodată ce s-a întâmplat în povestea despre bunul samaritean – după pildă? Te-ai întrebat vreodată cam cum i-au schimbat viaţa celui rănit altruismul şi bunătatea samariteanului? Dacă cel rănit nu ar fi fost schimbat prin har, atunci cu siguranţă că s-ar fi întors ruşinat data următoare când s-ar fi întâlnit în public cu samariteanul. Nu din cauză că nu ar fi apreciat ceea ce a făcut samariteanul pentru el, ci pentru că era prea plin de mândria vieţii pentru a risca să îşi piardă imaginea, lucru pe care l-ar fi determinat această recunoaştere publică.

  Mi-am dat seama că este posibil să fii atins de har, dar să nu fii schimbat de el. Iudeul rănit a fost atins, literalmente, de grija care se revărsa din inima bunului samaritean. Dar iudeul nu a trebuit să îşi sacrifice mândria pentru a primi îngrijire. Aceasta i-a fost oferită gratuit, el fiind prea rănit pentru a o accepta sau respinge. Totuşi, după ce şi-a revenit, iudeul a fost capabil să aleagă cum să răspundă la bunătatea samariteanului. Dacă această inimă nu a fost schimbată prin har, şansele sunt mari ca el să nu fi fost recunoscător faţă de binefăcătorul lui — cel puţin nu public.

  Chiar îmi imaginez că, în timp, inima iudeului a fost împietrită de mândrie şi a ajuns să creadă că, într-un fel, incidentul chiar i-a făcut samariteanului un favor, permiţându-i să ajute un ales al lui Dumnezeu. Poate el a gândit raţional întregul incident şi nu a mai avut niciun simţământ de obligaţie faţă de cel care îşi riscase viaţa pentru a-l salva pe cel care îl dispreţuia.

  Crezi că tu nu te-ai putea face niciodată vinovat de aşa ceva? Priveşte mai atent în interior şi poate îţi vei schimba părerea. Mândria vieţii se ascunde în noi toţi şi, respingând minunea harului, la un moment dat, aceasta ne poate folosi pentru a ne face să ne întoarcem cuprinşi de ruşine, poate chiar să ne ascundem de cineva care ne-a ajutat să devenimceea ce suntem astăzi. Şi asta deoarece fiind beneficiarii harului nu înseamnă automat că suntem schimbaţi. Trebuie să alegi să fii schimbat. Data viitoare când îţi dai seama că îţi este ruşine de cineva, aminteşte-ţi de povestea care a urmat pildei bunului samaritean: iudeul recuperat şi samariteanul respins.

  Rachel Williams-Smith

  Bunul samaritean și iudeul: după pildă - 2019. Fiind beneficiarii harului nu înseamnă automat că suntem schimbaţi. Trebuie să alegi să fii schimbat. Data viitoare când îţi dai seama că îţi este ruşine de cineva, aminteşte-ţi de povestea care a urmat pildei bunului samaritean: iudeul recuperat şi samariteanul respins.
  Carolyn Sutton
  Știai că Dumnezeu se bucură când privește la tine? Știai că doar când se gândește la tine Îi tresaltă inima în cântare? Cartea „Note de bucurie”, apărută la Editura Viață și Sănătate, este plină de povestiri care amintesc de frumoasă legătură dintre Tata și tine, fiica Lui prețioasă. Cuvântul lui Dumnezeu ne promite că, prin Fiul Său, ne garantează siguranța. Viitorul nostru este sigur.

  Din aceeași categorie

  SM (Sindromul Martei)

  Dumnezeu a spus că, înainte să Îl chemăm, El va răspunde. Domnul ar fi răspuns mai devreme rugăciunilor mele fierbinți, dacă m-aș fi oprit și aș fi stat mai întâi să petrec timp cu El. În schimb, am lăsat ca sindromul Martei să mă cuprindă.

  Un biscuit fără unt

  Ca un biscuit care nu merită să fie mâncat fără unt, tot astfel nicio viață nu merită să fie trăită fără Dumnezeu.

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Dumnezeu l-a folosit pe soțul meu ca să-mi schimbe perspectiva

  Dumnezeu mi-a arătat clar că acea carte nu este despre mine, ci menirea ei este să-i ajute pe mulţi peregrini pe drumul spinos al vieții și să-I aducă Lui slavă. Îi mulțumesc Domnului pentru dragostea Lui necondiționată, pentru favoarea nemeritată și pentru harul Său minunat!

  Publicate astăzi

  Cei trei iezi

  Întreabă-te astăzi din ce categorie faci parte. Abuzezi de poziția ta? Ești un laș care doar se ascunde? Sau ai curajul să te exprimi, dar și să înțelegi când insistența este inutilă?

  SM (Sindromul Martei)

  Dumnezeu a spus că, înainte să Îl chemăm, El va răspunde. Domnul ar fi răspuns mai devreme rugăciunilor mele fierbinți, dacă m-aș fi oprit și aș fi stat mai întâi să petrec timp cu El. În schimb, am lăsat ca sindromul Martei să mă cuprindă.

  Cine este mai tare?

  Dacă ai tendinţa să te enervezi uşor, supune-te Domnului, pentru ca El să-ţi controleze firea. Fii deschis la posibilitatea de a primi ajutor profesionist, deoarece Dumnezeu lucrează adesea prin consilieri şi psihologi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să iubească

  Mijlocește în rugăciune ca tinerii să cunoască iubirea divină! PROVOCARE: Exprimă-ți dragostea față de cei dragi din viața ta!

  Isten teljesebb megismerése

  „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél,...