Stresul

Voi cânta Domnului cât voi trăi, voi lăuda pe Dumnezeul meu cât voi fi. Fie plăcute Lui cuvintele mele! Mă bucur de Domnul. – Psalmii 104:33,34

De ceva timp, oamenii au început să vorbească despre stres. Există multe informaţii despre stres. Conform dicţionarului Oxford Advanced Learner, stresul (presiunea mintală) înseamnă doar „presiune sau îngrijorare cauzată de problemele din viaţa cuiva.”
Jose Carlos Rando, teolog şi consilier familial, a scris în prologul cărţii Less Stress, de dr. Julian Melgosa, că „trebuie să învăţăm nu numai să controlăm stresul, dar şi să eliminăm sursa” (Julian Melgosa, Less Stress (Thailanda: Safeliz, 2009)).

În cartea lui, dr. Melgosa face distincţie între ce este stres şi ce nu este stres. Stresul este reacţia corpului la o cerere; o stare de tensiune fizică şi psihică severă; pregătirea pentru luptă sau zbor şi începutul a numeroase boli. Pe de altă parte, stresul nu este neapărat rău, deoarece uneori ajută persoana să ajungă la scopul dorit. (Idem, 18.)

Psihologii Lazarus şi Folkman (citaţi în aceeaşi carte) au ajuns la concluzia că oamenii evaluează stresul ca fiind un (1) rău ireparabil care a avut loc, (2) un pericol sau (3) o provocare.

Când oamenii interpretează problemele conform concluziei numărul unu, ei încep să se autocompătimească, blocând „orice şansă de schimbare a circumstanţelor”.

Când consideră stresul ca fiind o problemă, conform concluziei numărul doi, ei văd doar consecinţe negative şi privesc viitorul cu nelinişte.

Cei care privesc la o problemă ca la o provocare, conform concluziei numărul trei, îşi dau seama că ei nu pot schimba trecutul şi nu cred că vor câştiga ceva dacă se pedepsesc singuri. Aşa că ei ajung să se fortifice în pregătirea pentru viitor, cu mintea concentrată pe atingerea ţintei (Idem, 24).

Aş dori să vă împărtăşesc un antidot minunat pentru stres care se găseşte în versetul de astăzi, Psalmii 104:33,34: „Voi cânta Domnului cât voi trăi… Fie plăcute Lui cuvintele mele! Mă bucur de Domnul.” Dacă facem aşa cum spune versetul, aceasta ne va ajuta să controlăm stresul.


Rosenita Christo

Carolyn Sutton
Carolyn Sutton
Știai că Dumnezeu se bucură când privește la tine? Știai că doar când se gândește la tine Îi tresaltă inima în cântare? Cartea „Note de bucurie”, apărută la Editura Viață și Sănătate, este plină de povestiri care amintesc de frumoasă legătură dintre Tata și tine, fiica Lui prețioasă. Cuvântul lui Dumnezeu ne promite că, prin Fiul Său, ne garantează siguranța. Viitorul nostru este sigur.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video