Accente

  Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri. – Matei 5:16

  Tocmai mă transferasem la un colegiu aflat la sute de kilometri depărtare de casă. Într-o zi eram în cantină şi colegii mi-au pus multe întrebări după care zâmbeau la auzul răspunsurilor mele. Pentru mine, totul era atât de confuz. Acelaşi lucru s-a întâmplat de mai multe ori. Colegii mei îmi cereau să repet ceea ce tocmai le spusesem foarte clar. Am început să mă simt inconfortabil în prezenţa oamenilor şi foarte reticentă să mai vorbesc. A fost nevoie doar de câteva săptămâni pentru a-mi forma un complex. Mă săturasem să fiu ţinta evidentă a zâmbetelor ascunse şi a comentariilor rostite în şoaptă. Exasperată, într-o seară am explodat în faţa unei prietene după cină.

  „Ah, păi este simplu de explicat”, a răspuns ea calm. „Este vorba de accentul tău.” ,Accentul!” am răspuns plină de neîncredere. „Care accent?”

  „Cum adică, accentul tău din Sud. Oamenilor le place cum vorbeşti.”

  „Dar eu nu am accent!” am ripostat eu. În mod ironic, urechile mele se delectau la auzul sunetelor concise şi sacadate ale colegilor mei de clasă. Ei aveau accent, nu eu. Dintotdeauna am trăit în preajma unor oameni care vorbeau la fel ca mine, metoda mea de a vorbi nu a fost pusă niciodată sub semnul întrebării.

  Majoritatea dintre noi ne-am format un nivel de loialitate faţă de statul sau ţara în care ne-am născut. Ataşat de această loialitate este accentul nostru. Dacă nu crezi că ai accent, încearcă să mergi într-un loc unde se vorbeşte puţin diferit. Îţi vei da seama rapid de unde provin oamenii! Pretutindeni, oamenii emană cel puţin trei accente: fizice, verbale şi spirituale. Adânc, din interiorul nostru vin impulsuri, acţiuni şi cuvinte prin care ceilalţi ne citesc viaţa. Accentele cele mai uşor de observat sunt cele fizice. Alţii pot detecta ce fel de persoană eşti studiindu-ţi manierele, comportamentul şi înfăţişarea. „Cuvintele, acţiunile, îmbrăcămintea şi comportamentul nostru, chiar şi expresia înfăţişării noastre, toate au o influenţă.” (Ellen G. White, Parabolele Domnului Hristos, p. 339.) Expresiile noastre verbale, cu culoarea şi clasa lor, îşi pierd strălucirea dacă sunt rostite pe un ton aspru. Desigur, cel mai important element în acest trio de accente este cel spiritual. Atunci când oamenii ne privesc, ei sunt influenţaţi să aibă o părere mai bună — sau mai puţin bună — despre Hristos. În Matei 5:16 suntem avertizaţi să „lăsăm să lumineze şi lumina noastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele noastre bune şi să slăvească pe Tatăl nostru, care este în ceruri.” Ce altceva este lumina dacă nu expresia sau accentul nostru pozitiv?


  Marybeth Gessele

  Accente - 2019. Pretutindeni, oamenii emană cel puţin trei accente: fizice, verbale şi spirituale. Adânc, din interiorul nostru vin impulsuri, acţiuni şi cuvinte prin care ceilalţi ne citesc viaţa. Accentele cele mai uşor de observat sunt cele fizice. Alţii pot detecta ce fel de persoană eşti studiindu-ţi manierele, comportamentul şi înfăţişarea.
  Carolyn Sutton
  Știai că Dumnezeu se bucură când privește la tine? Știai că doar când se gândește la tine Îi tresaltă inima în cântare? Cartea „Note de bucurie”, apărută la Editura Viață și Sănătate, este plină de povestiri care amintesc de frumoasă legătură dintre Tata și tine, fiica Lui prețioasă. Cuvântul lui Dumnezeu ne promite că, prin Fiul Său, ne garantează siguranța. Viitorul nostru este sigur.

  Din aceeași categorie

  Pentru binele nostru

  Dar mereu există un motiv, un scop chiar, pentru că deciziile Sale au în vedere întotdeauna „binele nostru” și/sau binele altora. Noi putem fi siguri că această realitate se confirmă mereu. Dumnezeu ne iubește. Nu poate fi altfel.

  Dumnezeu este dragoste

  Tovarășele mele de călătorie, drumul vostru poate fi aspru, dar nu renunțați! Aveți credință în Dumnezeu. El este capabil să vă facă viața frumoasă, oricare ar fi circumstanțele.

  „Nu ai lumini!”

  Isus dorește să lăsăm o cărare luminoasă pentru ca oamenii să poată urma acea lumină. Mă rog să nu auzim niciodată pe cineva care să zică: „Nu ai lumini! Nu ai lumini!” Astăzi, fie că Dumnezeu să ne ajute să fim lumini strălucitoare pentru El!

  Ziua Taților

  De Ziua Tatălui, aplică versetul de azi la tatăl tău și oferă-i iertare, dacă este nevoie. Iată o versiune de Ziua Tatălui a textului din Filipeni 4:8: „La urma urmelor, copiilor, orice a făcut tatăl vostru adevărat, nobil, drept, curat, demn de iubit, demn de primit, orice faptă bună și orice este lăudabil, aceea să vă însuflețească!”

  Publicate astăzi

  Șase grade de separare

  Fă un mic test. Alcătuiește în minte o listă cu persoanele pe care nu le suporți prea ușor. Gândește-te ce ar trebui să schimbi în mintea sau inima ta pentru ca ele să capete un alt statut, mai apropiat și amical. Începe cu lucrurile simple pe care crezi că le-ai putea face și vei observa imediat schimbările în bine.

  Pentru binele nostru

  Dar mereu există un motiv, un scop chiar, pentru că deciziile Sale au în vedere întotdeauna „binele nostru” și/sau binele altora. Noi putem fi siguri că această realitate se confirmă mereu. Dumnezeu ne iubește. Nu poate fi altfel.

  Împlinirea misiunii

  Chiar şi astăzi, lumina adevărului trebuie dusă de instrumente omeneşti. Ea trebuie dusă de mine şi de tine! Dacă acceptăm misiunea primită, cu siguranţă se vor interpune dificultăţi şi obstacole. Va fi nevoie să facem sacrificii şi să înfrângem greutăţile.

  Lecții valoroase

  Îți mulțumim, Doamne, pentru toate lecțiile pe care ni le oferi, chiar și pentru cele mai puțin plăcute uneori, pentru că știm că tot ce primim din mâna Ta ne oferi cu dragoste! PROVOCARE: Mulțumește-I astăzi lui Dumnezeu pentru cei mai mici membri din familia bisericii tale! Roagă-L ca prezența lor la serviciul de închinare să te umple de bucurie și de recunoștință!

  Az eladás és a vásárlás tilalma

  „…senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van,...