Accente

  Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri. – Matei 5:16

  Tocmai mă transferasem la un colegiu aflat la sute de kilometri depărtare de casă. Într-o zi eram în cantină şi colegii mi-au pus multe întrebări după care zâmbeau la auzul răspunsurilor mele. Pentru mine, totul era atât de confuz. Acelaşi lucru s-a întâmplat de mai multe ori. Colegii mei îmi cereau să repet ceea ce tocmai le spusesem foarte clar. Am început să mă simt inconfortabil în prezenţa oamenilor şi foarte reticentă să mai vorbesc. A fost nevoie doar de câteva săptămâni pentru a-mi forma un complex. Mă săturasem să fiu ţinta evidentă a zâmbetelor ascunse şi a comentariilor rostite în şoaptă. Exasperată, într-o seară am explodat în faţa unei prietene după cină.

  „Ah, păi este simplu de explicat”, a răspuns ea calm. „Este vorba de accentul tău.” ,Accentul!” am răspuns plină de neîncredere. „Care accent?”

  „Cum adică, accentul tău din Sud. Oamenilor le place cum vorbeşti.”

  „Dar eu nu am accent!” am ripostat eu. În mod ironic, urechile mele se delectau la auzul sunetelor concise şi sacadate ale colegilor mei de clasă. Ei aveau accent, nu eu. Dintotdeauna am trăit în preajma unor oameni care vorbeau la fel ca mine, metoda mea de a vorbi nu a fost pusă niciodată sub semnul întrebării.

  Majoritatea dintre noi ne-am format un nivel de loialitate faţă de statul sau ţara în care ne-am născut. Ataşat de această loialitate este accentul nostru. Dacă nu crezi că ai accent, încearcă să mergi într-un loc unde se vorbeşte puţin diferit. Îţi vei da seama rapid de unde provin oamenii! Pretutindeni, oamenii emană cel puţin trei accente: fizice, verbale şi spirituale. Adânc, din interiorul nostru vin impulsuri, acţiuni şi cuvinte prin care ceilalţi ne citesc viaţa. Accentele cele mai uşor de observat sunt cele fizice. Alţii pot detecta ce fel de persoană eşti studiindu-ţi manierele, comportamentul şi înfăţişarea. „Cuvintele, acţiunile, îmbrăcămintea şi comportamentul nostru, chiar şi expresia înfăţişării noastre, toate au o influenţă.” (Ellen G. White, Parabolele Domnului Hristos, p. 339.) Expresiile noastre verbale, cu culoarea şi clasa lor, îşi pierd strălucirea dacă sunt rostite pe un ton aspru. Desigur, cel mai important element în acest trio de accente este cel spiritual. Atunci când oamenii ne privesc, ei sunt influenţaţi să aibă o părere mai bună — sau mai puţin bună — despre Hristos. În Matei 5:16 suntem avertizaţi să „lăsăm să lumineze şi lumina noastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele noastre bune şi să slăvească pe Tatăl nostru, care este în ceruri.” Ce altceva este lumina dacă nu expresia sau accentul nostru pozitiv?


  Marybeth Gessele

  Accente - 2019. Pretutindeni, oamenii emană cel puţin trei accente: fizice, verbale şi spirituale. Adânc, din interiorul nostru vin impulsuri, acţiuni şi cuvinte prin care ceilalţi ne citesc viaţa. Accentele cele mai uşor de observat sunt cele fizice. Alţii pot detecta ce fel de persoană eşti studiindu-ţi manierele, comportamentul şi înfăţişarea.
  Carolyn Sutton
  Știai că Dumnezeu se bucură când privește la tine? Știai că doar când se gândește la tine Îi tresaltă inima în cântare? Cartea „Note de bucurie”, apărută la Editura Viață și Sănătate, este plină de povestiri care amintesc de frumoasă legătură dintre Tata și tine, fiica Lui prețioasă. Cuvântul lui Dumnezeu ne promite că, prin Fiul Său, ne garantează siguranța. Viitorul nostru este sigur.

  Din aceeași categorie

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Dumnezeu l-a folosit pe soțul meu ca să-mi schimbe perspectiva

  Dumnezeu mi-a arătat clar că acea carte nu este despre mine, ci menirea ei este să-i ajute pe mulţi peregrini pe drumul spinos al vieții și să-I aducă Lui slavă. Îi mulțumesc Domnului pentru dragostea Lui necondiționată, pentru favoarea nemeritată și pentru harul Său minunat!

  Salvat de o întâlnire de comitet

  Când ne începem ziua, să ne străduim să-L punem pe Dumnezeu în locul cuvenit. Doar făcând astfel îngerul Domnului își va așeza tabăra în jurul nostru și ne va păzi de orice rău.

  Viziunea unei mame

  Nu este ușor să te dai la o parte pentru ca Dumnezeu să-Și poată face lucrarea. A fost nevoie ca El să-mi amintească de mai multe ori acest lucru, pentru a mă elibera de povara pe care nu trebuia să o port.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...