Sabatul tău este o desfătare?

Apoi le-a zis: „Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat.” – Marcu 2:27

Cât de frumos este să poţi petrece un Sabat în Ierusalim! Ne-am simţit ca acasă la programul de închinare cu ceilalţi credincioşi — evrei şi arabi convertiţi. Sâmbătă după-masă am luat maşina noastră închiriată, ne-am înarmat cu hărţi bune în mână şi am pornit într-o aventură prin locuri necunoscute. Am observat că unele străzi erau închise. Nu erau semne care să spună de ce. Erau doar blocaje. „De ce sunt aceste blocaje?” ne întrebam noi. Atunci soţul meu a zărit strada pe care o căutam şi a virat la stânga.
Am observat imediat că nimeni nu mai mergea cu maşina pe acea stradă. Începeam să ne întrebăm dacă era voie să conduci pe acea stradă în Sabat, când am auzit nişte sunete ca de grindină, care ne lovea maşina. „Tata”, a strigat fiul meu, „oamenii aruncă cu pietre în noi! Mergi mai repede, tata!” Devenisem o ţintă în mişcare pentru locuitorii din acel cartier conservator. Bărbaţi şi băieţi de pe marginea drumului îşi luau pietre tot mai mari. Loviturile liniştite de la început s-au transformat în lovituri puternice.

„Cum ies din acest labirint?” Soţul meu conducea tot mai repede, dar părea că ne învârtim în cerc, la fiecare stradă fiind blocaţi de o barieră. Nu găseam nicio scăpare!

De același autor

Totul nou

„Doamne, ajută-ne!” am strigat noi. Atunci a ieşit o femeie care a apărut de nicăieri. Cu o mână îşi ţinea fusta lungă, de culoare închisă, care îi flutura în aer, şi cu cealaltă ne-a făcut semn foarte agitată. Ce încerca să ne spună? Am urmat instrucţiunile ei şi am traversat trotuarul între două clădiri. Uimitor… eram liberi! Am mai mers câteva străzi înainte de a ne opri pentru a verifica dacă maşina suferise avarii. Slavă Domnului, maşina era bine! Ne-am fi dorit să îi putem mulţumi binefăcătoarei noastre necunoscute cu haine negre!

M-am gândit adesea la acea călătorie din Sabat. Cu toţii ne bucurăm de Sabat, o zi de odihnă ca o oază în deşert. Dar cum păzim această zi specială? Ne împiedicăm de „reguli” pe care noi le-am pus asupra acestei zile speciale? Şi noi, la fel ca prietenii noştri din acel cartier, le cerem celorlalţi să trăiască după anumite reguli?

Sabatul a fost creat pentru a fi o desfătare. Este un timp de închinare, relaxare, dăruire, preocupare şi — mai presus de orice — un timp în care să medităm la Creatorul nostru, Cel care a creat această zi uimitoare de odihnă şi recreere. Să ne bucurăm de ea! Shabbat shalom (un Sabat plin de pace)!


Harryette Aitken

2 comentarii
 1. María Ponde spune

  Bună dimineața și pacea Domnului.
  Am o nedumerire sau mai bine zis o indignare dacă pot să-i spun așa ….cum de această relatare nu a fost pusă într-un Sabat ci tocmai in sabatul fals…? De obicei in fiecare dimineață după ce citesc devoționalul caut in imnurile AZS o cântare care se potrivește cu textul devoționalului și le postez pe pagina mea de fb…azi nu am să fac acest lucru ,chiar din acest motiv … că ar trebui să pun un imn despre Sabat…iar azi nu este adevăratul Sabat
  ….poate că dacă era in oricare altă zi … însă cred că se putea pune relatarea într-un Sabat ,din câte Sabate sânt de-a lungul anului…. Săptămână binecuvântată!

  1. devotional spune

   Aveți dreptate aici. Ordinea devoționalelor este cea din cartea tipărită de Editura Viață și Sănătate, carte tradusă din limba engleză, așa că nu avem prea mult de modificat. :(

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Sabatul tău este o desfătare? - 2019. Sabatul a fost creat pentru a fi o desfătare. Este un timp de închinare, relaxare, dăruire, preocupare şi - mai presus de orice - un timp în care să medităm la Creatorul nostru, Cel care a creat această zi uimitoare de odihnă şi recreere. Să ne bucurăm de ea! Shabbat shalom (un Sabat plin de pace)! pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.