Sabatul tău este o desfătare?

Apoi le-a zis: „Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat.” – Marcu 2:27

Cât de frumos este să poţi petrece un Sabat în Ierusalim! Ne-am simţit ca acasă la programul de închinare cu ceilalţi credincioşi — evrei şi arabi convertiţi. Sâmbătă după-masă am luat maşina noastră închiriată, ne-am înarmat cu hărţi bune în mână şi am pornit într-o aventură prin locuri necunoscute. Am observat că unele străzi erau închise. Nu erau semne care să spună de ce. Erau doar blocaje. „De ce sunt aceste blocaje?” ne întrebam noi. Atunci soţul meu a zărit strada pe care o căutam şi a virat la stânga.
Am observat imediat că nimeni nu mai mergea cu maşina pe acea stradă. Începeam să ne întrebăm dacă era voie să conduci pe acea stradă în Sabat, când am auzit nişte sunete ca de grindină, care ne lovea maşina. „Tata”, a strigat fiul meu, „oamenii aruncă cu pietre în noi! Mergi mai repede, tata!” Devenisem o ţintă în mişcare pentru locuitorii din acel cartier conservator. Bărbaţi şi băieţi de pe marginea drumului îşi luau pietre tot mai mari. Loviturile liniştite de la început s-au transformat în lovituri puternice.

„Cum ies din acest labirint?” Soţul meu conducea tot mai repede, dar părea că ne învârtim în cerc, la fiecare stradă fiind blocaţi de o barieră. Nu găseam nicio scăpare!

„Doamne, ajută-ne!” am strigat noi. Atunci a ieşit o femeie care a apărut de nicăieri. Cu o mână îşi ţinea fusta lungă, de culoare închisă, care îi flutura în aer, şi cu cealaltă ne-a făcut semn foarte agitată. Ce încerca să ne spună? Am urmat instrucţiunile ei şi am traversat trotuarul între două clădiri. Uimitor… eram liberi! Am mai mers câteva străzi înainte de a ne opri pentru a verifica dacă maşina suferise avarii. Slavă Domnului, maşina era bine! Ne-am fi dorit să îi putem mulţumi binefăcătoarei noastre necunoscute cu haine negre!

M-am gândit adesea la acea călătorie din Sabat. Cu toţii ne bucurăm de Sabat, o zi de odihnă ca o oază în deşert. Dar cum păzim această zi specială? Ne împiedicăm de „reguli” pe care noi le-am pus asupra acestei zile speciale? Şi noi, la fel ca prietenii noştri din acel cartier, le cerem celorlalţi să trăiască după anumite reguli?

Sabatul a fost creat pentru a fi o desfătare. Este un timp de închinare, relaxare, dăruire, preocupare şi — mai presus de orice — un timp în care să medităm la Creatorul nostru, Cel care a creat această zi uimitoare de odihnă şi recreere. Să ne bucurăm de ea! Shabbat shalom (un Sabat plin de pace)!


Harryette Aitken

Carolyn Sutton
Carolyn Sutton
Știai că Dumnezeu se bucură când privește la tine? Știai că doar când se gândește la tine Îi tresaltă inima în cântare? Cartea „Note de bucurie”, apărută la Editura Viață și Sănătate, este plină de povestiri care amintesc de frumoasă legătură dintre Tata și tine, fiica Lui prețioasă. Cuvântul lui Dumnezeu ne promite că, prin Fiul Său, ne garantează siguranța. Viitorul nostru este sigur.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video