Control și libertate

  Deci, dacă Fiul vă face slobozi, veţi fi cu adevărat slobozi. – loan 8:36

  În cabinetul de consiliere, adesea simt nevoia să le reamintesc oamenilor că adevăratul control vine din a oferi libertate. Dumnezeu ne-a creat în aşa fel ca să ne împotrivim eforturilor celorlalţi de a ne controla. Această capacitate de a ne împotrivi ne-a fost dată şi cu scopul de a ne împotrivi ispitei. Este interesant că noi folosim această trăsătură pentru a ne împotrivi şi a ne elibera de cei care ar vrea să facem lucrurile cum doresc ei şi să gândim la fel ca ei. Alţii ne comunică mesaje puternice de neacceptare sau dezaprobare atunci când nu gândim sau nu ne comportăm cum se aşteaptă ei. Teama de supărare, ameninţarea cu durere fizică sau emoţională sau retragerea dragostei poluează bucuria pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi.

  În astfel de situaţii, când cedăm şi facem ceea ce ne îndeamnă cealaltă persoană, nu mai suntem motivaţi de dragoste, ci de teamă. Ne este teamă să pierdem o relaţie sau o legătură pe care o avem cu cealaltă persoană. Când ne simţim blocaţi sau ca într-o capcană, resentimentele încep să deterioreze acea relaţie. Acest lucru poate fi la fel de adevărat dacă noi suntem cei care încearcă să controleze.

  Modelul stabilit de Dumnezeu este ca adevăratul control să vină doar atunci când există libertate de alegere. Doar atunci bucuria poate înlocui teama. Intimitatea nu poate fi impusă cu forţa sau constrânsă. Şi totuşi, toţi oamenii îşi doresc intimitate.

  Cât de diferită ar fi viaţa dacă în loc să îi controlăm pe ceilalţi, le-am da celorlalţi libertatea pe care noi o preţuim atât de mult! Stresul şi frustrarea ar dispărea dacă am implementa principiile lui Dumnezeu în cele mai intime relaţii cu membrii familiei şi cu prietenii. Toată energia irosită încercând să controlăm — sau să ne împotrivim să fim controlaţi — ar putea să genereze entuziasm, ataşare şi dragoste. Imaginează-ţi o lume plină de creaţiile minunate care am fost meniţi să fim! Ce privilegiu!

  Cât de diferită ar fi lumea noastră dacă pur şi simplu am exprima ce simţim, declarându-ne opinia cu calm, blândeţe şi pe un ton iubitor! Cum ar fi dacă toţi am avea privilegiul de a fi noi înşine?

  Controlul generează şi mai mult control. Doar atunci când unei fiinţe îi este dată libertatea de alegere pentru a iubi şi respecta, doar atunci persoana poate răspunde cu un comportament la fel de respectuos.

  Ce paradox — pentru a deţine controlul, trebuie să fim dispuşi să acordăm libertate!


  Arlene West McFarland

  Control și libertate - 2019. Modelul stabilit de Dumnezeu este ca adevăratul control să vină doar atunci când există libertate de alegere. Doar atunci bucuria poate înlocui teama. Intimitatea nu poate fi impusă cu forţa sau constrânsă. Şi totuşi, toţi oamenii îşi doresc intimitate.
  Carolyn Sutton
  Știai că Dumnezeu se bucură când privește la tine? Știai că doar când se gândește la tine Îi tresaltă inima în cântare? Cartea „Note de bucurie”, apărută la Editura Viață și Sănătate, este plină de povestiri care amintesc de frumoasă legătură dintre Tata și tine, fiica Lui prețioasă. Cuvântul lui Dumnezeu ne promite că, prin Fiul Său, ne garantează siguranța. Viitorul nostru este sigur.

  Din aceeași categorie

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...