Lecții din cocina de porci

  Dar tatăl a zis robilor săi: „Aduceţi repede haina cea mai bună şi îmbrăcaţi-l cu ea; puneţi-i un inel în deget şi încălţăminte în picioare. Aduceţi viţelul cel îngrăşat şi tăiaţi-!. Să mâncăm şi să ne veselim, căci acest fiu al meu era mort şi a înviat; era pierdut şi a fost găsit.” Şi au început să se veselească. – Luca 15:22-24

  Ce poveste bine cunoscută, care are implicaţii în relaţiile de familie – în special asupra modului în care părinţii se raportează la copiii rătăcitori. Ce lecţii putem învăţa despre tatăl din această pildă? Deja ştim că Dumnezeu, reprezentat în această pildă de tată, este plin de grijă. Prima lecţie pe care o învăţăm este că tatăl i-a permis fiului să ia o decizie greşită atunci când fiul risipitor s-a dus la tatăl lui şi i-a cerut partea lui de moştenire. Tatăl nu l-a oprit pe fiul să plece. El nu trebuia să îi dea partea lui fiului, deoarece, sincer, fiul nu avea nicio parte. El locuia în casa tatălui său, mânca mâncarea tatălui său şi dormea în patul pe care tatăl său i-l dăduse.

  A doua lecţie pe care o învăţăm din această pildă este că uneori Dumnezeu trebuie să ne permită să intrăm în cocina de porci. În această poveste, tânărul a risipit toţi banii tatălui său şi după aceea a ajuns la cocina de porci. Totuşi, putem învăţa lecţii şi la cocina de porci! Acolo, fiul risipitor şi-a dat seama cât de neajutorat era. El crezuse că nu avea nevoie de tatăl său sau de stăpânii săi. El credea că îşi dorea să fie autonom, dar lângă cocina de porci a hotărât să renunţe la autonomia lui şi să meargă acasă.

  O a treia lecţie din această pildă prezentată de Hristos este că, deşi tatăl nu l-a salvat pe fiu, întotdeauna i-a purtat de grijă. L-a aşteptat cu nerăbdare acasă. De ce? Pentru că îl iubea. El nu s-a supărat că fiul, în mod egoist, îşi ceruse partea sa de avere. Nu s-a supărat că a plecat fără a-i spune încotro merge. Nu s-a supărat că nu mai păstrase legătura cu el. El l-a căutat pe fiul lui deoarece îl iubea şi dorea ce era mai bun pentru el, iar asta ne conduce la ultima lecţie.

  Când fiul s-a întors acasă, tatăl a sărbătorit! Tatăl nu l-a mustrat spunându-i: „Ţi-am zis eu!” El a alergat în întâmpinarea fiului său, fără să îi pese că acesta era murdar şi mirosea urât. De ce? Pentru că îşi iubea fiul. Aşa că atunci când băiatul s-a întors acasă (după ce şi-a venit în fire), tatăl a sărbătorit întoarcerea lui printr-o petrecere. El l-a pus din nou în poziţia lui de la început şi a avut încredere în el.

  Noi slujim unui Dumnezeu puternic, reprezentat de tatăl din această pildă. El nu le reaminteşte constant că „ar fi trebuit să…” atunci când copiii Săi risipitori se întorc acasă. El doar sărbătoreşte. Ah, ce bine ar fi să fim şi noi astfel de părinţi!


  Edith C. Fraser

  Lecții din cocina de porci - 2019. Noi slujim unui Dumnezeu puternic, reprezentat de tatăl din această pildă. El nu le reaminteşte constant că „ar fi trebuit să...” atunci când copiii Săi risipitori se întorc acasă. El doar sărbătoreşte. Ah, ce bine ar fi să fim şi noi astfel de părinţi!
  Carolyn Sutton
  Știai că Dumnezeu se bucură când privește la tine? Știai că doar când se gândește la tine Îi tresaltă inima în cântare? Cartea „Note de bucurie”, apărută la Editura Viață și Sănătate, este plină de povestiri care amintesc de frumoasă legătură dintre Tata și tine, fiica Lui prețioasă. Cuvântul lui Dumnezeu ne promite că, prin Fiul Său, ne garantează siguranța. Viitorul nostru este sigur.

  Din aceeași categorie

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...