Pricepere

  Domnul îţi va da pricepere în toate lucrurile. – 2 Timotei 2:7

  – Este un dezastru, îţi spun eu. Un dezastru fără precedent!

  Melissa se plimba de-a lungul camerei, frământându-şi mâinile.

  – Nu, nu este chiar aşa de rău, îi răspunse verişoara ei, în timp ce se juca cu câinele. Treci peste!

  – Dacă tu credeai că asta mă va face să mă simt mai bine, ripostă Melissa, ei bine, nu a funcţionat!

  – Opriţi-vă puţin, am intervenit eu, înăbuşindu-mi râsul. Melissa, cred că mintea ta supraevaluează, în timp ce creierul verişoarei tale subevaluează aceeaşi situaţie. Să vă explic: Creierul este primul sistem anatomic care depistează un stresor şi reacţionează în doar câteva nanosecunde. Acesta poate stimula reacţia de stres timp de mai bine de şaptezeci şi două de ore după un incident traumatizant – real sau imaginar – şi chiar mai mult, dacă tu continui să îl repeţi. Fiecare fiinţă umană are nevoie de strategii eficiente de gestionare a stresului, dar acestea pot fi decisive pentru femei. Creierul lor pare să fie de două ori mai vulnerabil decât cel al bărbaţilor la unele tulburări legate de stres.

  Cele două verişoare au încetat să se mai certe şi acum ascultau cu atenţie, aşa că am continuat:

  – Cercetările pe creier de şobolan au arătat că, la bărbaţii stresaţi, proteinele interne au atras câteva dintre moleculele receptoare localizate la suprafaţa neuronilor locus coeruleus, în profunzimea centrului de alarmă al trunchiului cerebral.

  Melissa şi-a îndreptat privirea spre verişoara ei, care s-a făcut că nu o observă.

  – Aceasta înseamnă că, am continuat eu, erau disponibili mai puţini receptori care să adere la hormonul de stres, factorul secretor al corticotropinei (CRF). Această adaptare, specifică doar creierului bărbatului, reducea sensibilitatea la stres a neuronilor. Neavând acest mecanism, creierul femeii resimte din plin lovitura, fiindu-i mai greu să facă faţă nivelurilor crescute de CRF, care se observă, de exemplu, în depresie şi în tulburarea de stres posttraumatic.

  Melissa şi verişoara ei se uitau una la cealaltă.

  – Înţelegând modul în care răspunde creierul bărbatului şi al femeii la factorii de stres, avem ocazia să alegem.

  Melissa a ridicat dintr-o sprânceană.

  – În loc să ne certăm, mai bine alegem să lăsăm de la noi şi să căutăm o soluţie împreună.

  Din fericire, exact asta au făcut şi ele.

  Doamne, ajută-mă să fac şi eu la fel! am răsuflat eu uşurată.


  Arlene R. Taylor

  Pricepere - 2020. Înţelegând modul în care răspunde creierul bărbatului şi al femeii la factorii de stres, avem ocazia să alegem. În loc să ne certăm, mai bine alegem să lăsăm de la noi şi să căutăm o soluţie împreună. Doamne, ajută-mă să fac şi eu la fel!
  Carolyn Rathbun Sutton
  Atunci când incertitudinile vieții ne copleșesc, uităm pe moment că avem aproape un refugiu de nezdruncinat. Acel refugiu este Isus. De la El vin numai lucruri bune. Dacă privim numai la Isus, putem fi sigure că El ne va călăuzi prin cele mai negre zile și nopți. Deoarece ne iubește nespus de mult, Isus dorește ca noi să înțelegem că ne este întotdeauna alături și că se îngrijește mereu de tot ce avem nevoie. Cartea „În prezența Sa” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...