Empatie

  Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng. – Romani 12:15

  Una dintre prietenele mele cele mai bune m-a sunat ca să îmi spună că fratele ei a fost diagnosticat cu o tumoră cerebrală cu metastaze în fază avansată. Inima mi s-a oprit pentru o clipă, plămânii mi s-au blocat şi creierul parcă refuza să mai gândească, nu puteam să îmi dau seama cum avea să facă faţă prietena mea acestei situaţii.

  Mintea mea s-a întors repede în trecut. În urmă cu doi ani, soţul meu fusese diagnosticat cu o tumoră pe creier, iar eu fusesem atunci în situaţia prietenei mele. Parcă toată fiinţa îmi era cuprinsă de groază, puţin câte puţin. În acea perioadă foarte mulţi membri ai familiei şi prieteni au venit să îşi arate susţinerea, să stea cu noi şi să se roage împreună cu noi; dragostea pe care am simţit-o atunci a fost copleşitoare.

  Puteam să o înţeleg mai bine pe prietena mea deoarece şi eu trecusem prin aceeaşi durere. Puteam să o încurajez, pentru că ştiam acum multe despre tumorile pe creier. Puteam să simt împreună cu ea şi să sufăr împreună cu ea. Ideea că nu este singură a dărâmat zidul de panică şi disperare. Cuvintele mele de mângâiere i-au schimbat perspectiva, pentru că acestea veneau de la cineva care suferise.

  Isus este exemplul nostru perfect de empatie. El nu a venit pe pământ să ne salveze ca Dumnezeu, detaşat şi privind în jos cu simpatie şi milă. El a venit ca om, născut în greutăţi, pentru a trăi şi a suferi ca un om. Empatia Lui îl face jertfa desăvârşită, podul perfect între Dumnezeu şi noi.

  Biblia ne spune: „Căci n-avem un Mare-Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care, în toate lucrurile, a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat” (Evrei 4:15).

  Empatia cere din partea noastră dorinţa de a putea simţi aceleaşi emoţii. Dacă am aplica emoţiile noastre născute din suferinţă altei persoane care trece prin experienţa suferinţei, am putea schimba biserica, schimbând vieţi. Dumnezeu ne împinge spre anumite persoane, oameni pe care avem pregătirea necesară pentru a-i ajuta. Priveşte în jurul tău. Apoi acceptă provocarea. Lasă deoparte simpatia şi fă loc empatiei.

  Nu trecem cu toţii prin aceleaşi experienţe de viaţă. Niciodată nu vom trece. Dar Dumnezeu vrea ca noi să ne identificăm cu durerea şi suferinţa, cu ruşinea, cu respingerea şi cu pierderea pe care o simt ceilalţi. Helen Keller a spus: „Atâta timp cât poţi îndulci durerea altcuiva, viaţa nu este în zadar.”

  Esther Synthia Murali

  Empatie - 2020. Nu trecem cu toţii prin aceleaşi experienţe de viaţă. Niciodată nu vom trece. Dar Dumnezeu vrea ca noi să ne identificăm cu durerea şi suferinţa, cu ruşinea, cu respingerea şi cu pierderea pe care o simt ceilalţi. Helen Keller a spus: „Atâta timp cât poţi îndulci durerea altcuiva, viaţa nu este în zadar.”
  Carolyn Rathbun Sutton
  Atunci când incertitudinile vieții ne copleșesc, uităm pe moment că avem aproape un refugiu de nezdruncinat. Acel refugiu este Isus. De la El vin numai lucruri bune. Dacă privim numai la Isus, putem fi sigure că El ne va călăuzi prin cele mai negre zile și nopți. Deoarece ne iubește nespus de mult, Isus dorește ca noi să înțelegem că ne este întotdeauna alături și că se îngrijește mereu de tot ce avem nevoie. Cartea „În prezența Sa” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Dumnezeu chiar aude și răspunde

  Dacă te confrunți cu perioade dificile în viață, te încurajez să invoci făgăduințele lui Dumnezeu. El te iubește și are grijă de tine, iar gândurile Lui sunt „gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde”. Da! Eu sunt o dovadă vie a faptului că El Își ține promisiunile!

  Ce am învățat de la un uragan?

  Am fost binecuvântați pentru că toți cunoscuții mei s-au rugat ca apa să nu ne cauzeze daune. Dumnezeu a protejat cartierul și nicio picătură nu a trecut peste acel dig.

  Protecția lui Dumnezeu

  Cu totul de necrezut pentru mine! Dar îngerul păzitor era lângă patul meu și Îi mulțumesc lui Dumnezeu! Lăudat să fie Domnul pentru protecția Lui!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...