Empatie

  Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng. – Romani 12:15

  Una dintre prietenele mele cele mai bune m-a sunat ca să îmi spună că fratele ei a fost diagnosticat cu o tumoră cerebrală cu metastaze în fază avansată. Inima mi s-a oprit pentru o clipă, plămânii mi s-au blocat şi creierul parcă refuza să mai gândească, nu puteam să îmi dau seama cum avea să facă faţă prietena mea acestei situaţii.

  Mintea mea s-a întors repede în trecut. În urmă cu doi ani, soţul meu fusese diagnosticat cu o tumoră pe creier, iar eu fusesem atunci în situaţia prietenei mele. Parcă toată fiinţa îmi era cuprinsă de groază, puţin câte puţin. În acea perioadă foarte mulţi membri ai familiei şi prieteni au venit să îşi arate susţinerea, să stea cu noi şi să se roage împreună cu noi; dragostea pe care am simţit-o atunci a fost copleşitoare.

  Puteam să o înţeleg mai bine pe prietena mea deoarece şi eu trecusem prin aceeaşi durere. Puteam să o încurajez, pentru că ştiam acum multe despre tumorile pe creier. Puteam să simt împreună cu ea şi să sufăr împreună cu ea. Ideea că nu este singură a dărâmat zidul de panică şi disperare. Cuvintele mele de mângâiere i-au schimbat perspectiva, pentru că acestea veneau de la cineva care suferise.

  Isus este exemplul nostru perfect de empatie. El nu a venit pe pământ să ne salveze ca Dumnezeu, detaşat şi privind în jos cu simpatie şi milă. El a venit ca om, născut în greutăţi, pentru a trăi şi a suferi ca un om. Empatia Lui îl face jertfa desăvârşită, podul perfect între Dumnezeu şi noi.

  Biblia ne spune: „Căci n-avem un Mare-Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care, în toate lucrurile, a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat” (Evrei 4:15).

  Empatia cere din partea noastră dorinţa de a putea simţi aceleaşi emoţii. Dacă am aplica emoţiile noastre născute din suferinţă altei persoane care trece prin experienţa suferinţei, am putea schimba biserica, schimbând vieţi. Dumnezeu ne împinge spre anumite persoane, oameni pe care avem pregătirea necesară pentru a-i ajuta. Priveşte în jurul tău. Apoi acceptă provocarea. Lasă deoparte simpatia şi fă loc empatiei.

  Nu trecem cu toţii prin aceleaşi experienţe de viaţă. Niciodată nu vom trece. Dar Dumnezeu vrea ca noi să ne identificăm cu durerea şi suferinţa, cu ruşinea, cu respingerea şi cu pierderea pe care o simt ceilalţi. Helen Keller a spus: „Atâta timp cât poţi îndulci durerea altcuiva, viaţa nu este în zadar.”

  Esther Synthia Murali

  Empatie - 2020. Nu trecem cu toţii prin aceleaşi experienţe de viaţă. Niciodată nu vom trece. Dar Dumnezeu vrea ca noi să ne identificăm cu durerea şi suferinţa, cu ruşinea, cu respingerea şi cu pierderea pe care o simt ceilalţi. Helen Keller a spus: „Atâta timp cât poţi îndulci durerea altcuiva, viaţa nu este în zadar.”
  Carolyn Rathbun Sutton
  Atunci când incertitudinile vieții ne copleșesc, uităm pe moment că avem aproape un refugiu de nezdruncinat. Acel refugiu este Isus. De la El vin numai lucruri bune. Dacă privim numai la Isus, putem fi sigure că El ne va călăuzi prin cele mai negre zile și nopți. Deoarece ne iubește nespus de mult, Isus dorește ca noi să înțelegem că ne este întotdeauna alături și că se îngrijește mereu de tot ce avem nevoie. Cartea „În prezența Sa” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Dumnezeu l-a folosit pe soțul meu ca să-mi schimbe perspectiva

  Dumnezeu mi-a arătat clar că acea carte nu este despre mine, ci menirea ei este să-i ajute pe mulţi peregrini pe drumul spinos al vieții și să-I aducă Lui slavă. Îi mulțumesc Domnului pentru dragostea Lui necondiționată, pentru favoarea nemeritată și pentru harul Său minunat!

  Salvat de o întâlnire de comitet

  Când ne începem ziua, să ne străduim să-L punem pe Dumnezeu în locul cuvenit. Doar făcând astfel îngerul Domnului își va așeza tabăra în jurul nostru și ne va păzi de orice rău.

  Viziunea unei mame

  Nu este ușor să te dai la o parte pentru ca Dumnezeu să-Și poată face lucrarea. A fost nevoie ca El să-mi amintească de mai multe ori acest lucru, pentru a mă elibera de povara pe care nu trebuia să o port.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Publicate astăzi

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Dumnezeu l-a folosit pe soțul meu ca să-mi schimbe perspectiva

  Dumnezeu mi-a arătat clar că acea carte nu este despre mine, ci menirea ei este să-i ajute pe mulţi peregrini pe drumul spinos al vieții și să-I aducă Lui slavă. Îi mulțumesc Domnului pentru dragostea Lui necondiționată, pentru favoarea nemeritată și pentru harul Său minunat!

  Ecoul cuvintelor mele

  Cuvintele sunt arme foarte periculoase, care pot aduce bine sau rău. Adu-ţi aminte astăzi de situaţia băiatului care a reacţionat la ecoul propriilor cuvinte. Să folosim cuvintele pentru a domoli mânia şi pentru a aduce pace în inimile celor care ne ascultă.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Krisztus az egyetlen Megváltó

  „Aki megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába. Akiben van...