El va avea iarăşi milă de noi, va călca în picioare nelegiuirile noastre, şi vei arunca în fundul mării toate păcatele lor. (Mica 7:19)
În ultimii ani au fost câteva scandaluri, în media, în legătură cu unele fișiere de computer șterse. Un scandal de acest fel a fost cel legat de Internal Revenue Service (Serviciul financiar al Statelor Unite), iar în altul a fost implicat un candidat la președinție. Au fost cerute scuze, dar nu se mai poate face nimic pentru recuperarea acelor fișiere. Însă diferiți experți spun că, de fapt, este foarte dificil să ștergi complet ceva din hard-drive-ul computerului. Mereu rămân urme care pot fi recuperate, deși acum, se pare, nu se mai găsește nimic din ele.
Soțul meu a făcut studii serioase asupra culturii romane și asupra armatei Imperiului Roman din timpul lui Hristos. El are arme lucrate manual și multe obiecte pe care un soldat roman le purta și le folosea. Unul dintre ele era tăblița pe care el a reconstituit-o după modelul roman. La început mi se părea puțin cam neverosimil. Dar mai apoi am vizitat câteva muzee din Germania unde sunt găzduite multe obiecte romane pe care le-a descoperit arheologia în această țară, întrucât ei au avut câteva castre acolo. Într-unul dintre muzee am văzut o tăbliță aproape exact ca aceea pe care o avea soțul meu. Era probabil similară celei pe care a folosit-o Zaharia când a scris numele Ioan, adică numele copilului care urma să se nască (Luca 1:63).
Tăblița (de la care vine și cuvântul tablă, tabletă) era făcută din una sau două bucăți de lemn plat, scobit, iar pe margini rămânea un chenar de un centimetru și jumătate. Scobitura era umplută cu ceară de albine și înnegrită cu praf de cărbune. Scrierea se realiza cu un obiect ascuțit la un capăt. Cu partea mai plată se puteau „șterge” greșelile. Pentru a șterge complet tăblița, se expunea la soare sau la căldura unei flăcări, care înmuia ceara.
Când am arătat cuiva tăblița, mi-a venit în gând o lecție spirituală. După cum aceasta poate fi ștearsă de soare, tot așa păcatele pot fi șterse de Soarele Neprihănirii. Și, spre deosebire de un hard-drive de computer, iertarea șterge orice urmă de păcat, iar acesta nu mai poate fi adus la suprafață. Este îndepărtat pentru totdeauna. Ce frumoasă făgăduință avem în 1 Ioan 1:9: „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire.”
Și chiar mai mult decât atât, păcatele dispar pentru totdeauna, ca să nu mai apară vreodată. „Eu, Eu îţi şterg fărădelegile, pentru Mine, şi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele tale” (Isaia 43:25). Precum scrierea de pe tăbliță, păcatul nu mai este și nu va mai fi pomenit vreodată.
Ardis Dick Stenbakken