Creșterea în har

Ci creşteţi în harul şi în cunoştinţa Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos. (2 Petru 3:18)

După douăzeci și trei de ani fără copii în familia noastră, am fost foarte fericiți să fim binecuvântați cu trei băieței, în mai puțin de doi ani. Fiecare avea caracteristici și greutate diferite de ale celorlalți, dar toți erau atât de neajutorați, încât singuri nu puteau face nimic. Câtă satisfacție au fiecare mămică și fiecare tătic atunci când povestesc despre realizările bebelușului lor: întoarcerea pe o parte fără ajutor, zâmbetul, statul în șezut, mersul și vorbitul! În plus, familia întreagă împărtășește bucuria atunci când observă evoluția fiecărui micuț membru al familiei. În mod natural, fiecare copilaș primește mulți pupici, îmbrățișări fără număr și suport emoțional din belșug. Cu dragă inimă, acești îngrijitorii atenți îi schimbă scutecul, îi spală mâinile și hainele murdare și îi curăță gurița atunci când regurgitează pe neașteptate.

Nașterea noastră în Hristos se aseamănă mult cu nașterea noastră în această lume. Este mare bucurie în cer pentru fiecare păcătos pocăit și născut din nou. Prietenii creștini și familia se bucură și ei. Ca și în cazul diferențelor dintre bebelușii din familia noastră, la fel există multe diferențe între cei nou-convertiți. Unii sunt bogați; alții, săraci. Unii au o educație mai înaltă; alții sunt chiar analfabeți. Ei provin din medii, culturi și sisteme de valori diferite. Totuși, toți au în comun neajutorarea spirituală și nevoia de a crește și de a învăța; toți recunosc nevoia unui Salvator.

Aceasta ar putea însemna schimbări drastice în stilul de viață și noi abordări în maniera de viețuire. Acest lucru mai presupune că mulţi dintre noi, în familia spirituală, trebuie să fim mentori care încurajează și oferă suport emoțional pentru a-i învăța pe cei mai nepricepuți noul mod de a trăi. Dragostea noastră necondiționată – adesea manifestată prin îmbrățișări, cuvinte frumoase, ajutor în nevoie – consolidează și dă o nouă valență lucrării Duhului Sfânt în creșterea lor spirituală. Ca și pentru bebelușii din familia noastră, repetarea noilor obiceiuri bune în viața celor de curând convertiți va aduce biruințe și bucurie în Isus. Chiar dacă vor fi și ocazii de cădere, prietenii și familia trebuie să le stea alături, căci nimeni nu este perfect și noi toți am avut uneori astfel de momente.

Așa cum copilașii din familia noastră vor crește și vor învăța prin experiențe, și noii convertiți vor înțelege că sfințirea este lucrarea unei vieți întregi. Creșterea în har implică suișuri, coborâșuri, precum și conștientizarea ideii că biruința este condiționată de o predare deplină și continuă în mâinile lui Isus.

Marian M. Hart-Gay

Carolyn Sutton
Carolyn Sutton
Un devoțional zilnic scris de femei, pentru femei

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video