Dar femeia aceasta, care este o fiică a lui Avraam şi pe care Satana o ţinea legată de optsprezece ani, nu trebuia oare să fie dezlegată de legătura aceasta în ziua Sabatului? (Luca 13:16)
Atunci când Isus a vindecat femeia invalidă, El a așezat-o la același nivel valoric cu bărbații, considerați în acea perioadă fii ai lui Avram și moștenitori ai făgăduinței. Prin faptă și cuvânt, Isus a făcut-o și pe femeie moștenitoare a făgăduinței – nu inferioară, ci egală.
În Eden, Dumnezeu i-a creat pe Adam și pe Eva ca să trăiască și să meargă alături împreună, în dragoste reciprocă, respect și unitate, bucurându-se de prezența lui Dumnezeu și de tot ce El le-a dăruit. Atunci când păcatul a intrat în Gradina Edenului, relația cuplului cu Creatorul lor s-a schimbat, ca și relația lor unul cu altul. Discordia și inechitatea, în ce privește statutul lor, au pătruns în lume. Dar nu acesta era planul lui Dumnezeu când a creat bărbați și femei.
Îmi vine în minte cuvântul tandem. Are cel puțin două înțelesuri. Primul se referă adesea la tipul acela de bicicletă la care pedalează două sau mai multe persoane, așezate una în spatele celeilalte. Un al doilea sens este acela care desemnează conceptul de asociere sau de parteneriat între două grupuri de persoane. Poate fi vorba despre colaborarea a două persoane sau a două grupuri, cum ar fi membrii unei echipe care își unesc forțele să atingă un scop comun. De exemplu, când două persoane pedalează pe un tandem, unul dintre bicicliști poate exercita mai mult efort atunci când celălalt este obosit. Și viceversa. Prin efortul comun, bicicleta înaintează.
Creștini fiind, avem mandatul de a duce Evanghelia în lume, de a-i ajuta pe cei în nevoie, de a-i învăța, de a le aduce mângâiere și încurajare și de a le oferi dragoste. Așadar, nu ar trebui să facem tot ce putem nu numai pentru a-l sprijini pe cel epuizat, dar și pentru a ne face partea în înaintarea lucrării lui Dumnezeu? Domnul vrea ca noi să lucrăm ca o echipă.
Mă întreb, în contextul Marii Trimiteri, dacă a lucra în tandem nu înseamnă cumva că bărbații și femeile ar trebui să lucreze împreună ca să împlinească misiunea pe care Isus le-a lăsat-o. Atât timp cât bărbații și femeile nu se privesc reciproc așa cum îi privește Isus, ei vor rata posibilitățile unei lucrări unite. Dar atunci când încetează să se opună și să se trateze rău unii pe alții, ei lucrează în tandem ca împreună moștenitori, mergând spre eternitate și având beneficiul ajutorării reciproce.
Surori, slujiți cu curaj, pentru că sunteți fiice ale lui Avraam și moștenitoare ale făgăduinței.
Maite Lavado